Cum să transformi un „chel“ într-o delicatesă. Cu hrean şi cu smântână

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Uica Mihai
FOTO Uica Mihai

„Chel“ e denumirea unui tip de varză în Banat, care probabil vine de la „kohl“ (varză), termen folosit de etnicii germani care locuiau în trecut pe aceste meleaguri.

Această varză se mănâncă în Banat, într-o fiertură obişnuită, cu legumele rădăcinoase călite, cu adaos de bulion, dar mai cu seamă împreunată cu carne de oaie. Bucătarul reşiţean Uica Mihai are o reţetă care transformă chelul în delicatesă, mai ales că este garnisit cu hrean şi cu smântână.

Să iei o căpăţână de chel, mare cât mingea de fotbal, să îndepărtezi frunzele vătămate, apoi să o tai în patru sferturi, lăsând şi cotorul spintecat. Şi pe foc pune o oală pântecoasă să fiarbă cu multă apă, adaugă acolo o lingură rasă de sare, o lingură de boabe de piper, coaja rasă de la două lămâi şi o frunză de dafin.

Iar când apa clocoteşte pune sferturile de chel să fiarbă cinci minute cu un capac deasupra, iar lângă cuptor să ai pregătit un lighean mare de tot, plin cu apă din frigider şi bucăţi de gheaţă. Iar chelul scos din oala în clocot, vine băgat în apa îngheţată să se blanşeze. Astfel el îţi păstrează şi culoarea şi toate sucurile cele înmiresmate.

Un minut să stea varza între bucăţile de gheaţă apoi o scoţi în strecurător şi te apuci de sos.

Căleşte o ceapă rasă cât mai fin în trei linguri de ulei şi două de unt, nu lăsa să se caramelizeze, stinge călitura cu un polonic din zeama în care ai fiert chelul, fierbe cinci minute şi toarnă jumătate de litru de smântână peste, o linguriţă de hrean, potriveşte gustul cu ceva sare şi piper şi numai un minut clocoteşte sosul ăsta.

Nu mai trebuie decât să tai chelul stors în fâşii ca tăiţeii laţi, mai groşciori oarecum să îi amesteci cu sosul şi să dai la masă drept garnitură la ceva fript în pripă, că ce-i viaţa fără ceva carne pe masă?”, spune Uica Mihai.

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite