Cum se găteşte în Banat ţuşpaisul de brozbe

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gulii
Gulii

Dacă nu aţi auzit până acum de brozbe, să ştiţi că aşa sunt cunoscute în Banat guliile. În aceeaşi zonă mai au o denumire la fel de ciudată: chelărabe.

Guliile sunt folosite de cele mai multe ori în salate crude, doar rase pe răzătoare, însă bucătarul reşiţean Uica Mihai are un fel de mâncare mai special, despre care spune că a oferit-o de multe ori musafirilor şi aceştia s-au arătat încântaţi. Iată, mai jos, reţeta oferită de Uica Mihai.

“Cureţi două-trei gulii de coajă, mai adânc fiindcă brozbele astea devin lemnoase sub coajă, şi le dai pe răzătoarea cu găuri mari.

Iar răzătura o căleşti cu niţică ceapă trasă pe răzătoarea fină, nu multă, doar cât să dea o idee de ceapă, pudrezi cu sare şi piper, stingi călitura cu puţină supă de legume ori cu apă fierbinte. O laşi să clocotească câteva minute, apoi torni în ea un sos alb-rântaş, închipuit din două linguri de făină trase în două linguri de unt amestecat cu puţin ulei, mai adaugi un bulgăre de unt natur.

Storci zeama de la o lămâie, adaugi o linguriţă de zahăr şi două de miere, niţel oţet de mere şi mai amesteci pe foc să nu ţi se prindă mâncarea. La urmă cerni o ploaie de mărar tocat până lasă sânge verde şi se face atât de mărunt, încât să nu îl simţi la limbă, şi serveşti ţuşpaisul ăsta (aşa se numeşte, Ţuşpais de brozbe) cu pâine prăjită ori adăugat la o mămăligă vârtoasă cu care se împacă de minune”, susţine bucătarul.

Reşiţa

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite