Cum se face fasolea făcăluită, bătută sau zdrobită

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO ARHIVĂ
FOTO ARHIVĂ

Pe vremea regimului comunist, accesul la carne era aproape imposibil pentru români, iar fasolea şi cartofii, gătite sub anumite forme, erau alimentele de bază

Bucătarul reşiţean Uica Mihai ne oferă o reţetă proprie de fasole făcăluită, despre care spune că se mănâncă neapărat cu murături. Cum se pregăteşte fasolea pentru gătit şi care este reţeta lui Uica Mihai puteţi să aflaţi din rândurile de mai jos.

"Pune la înmuiat în apă încălzită la 70 de grade un kilogram de fasole şi las-o la înmuiat peste noapte, apoi scurge-o de lichidul rămas şi spal-o de trei ori cu apă călduţă.

Pune fasolea să fiarbă dimpreună cu doi morcovi mari, un păstârnac mare, un sfert de ţelină, două cepe întregi şi o căpăţână de usturoi întreagă, pe care o laşi să fiarbă doar un sfert de ceas, apoi o scoţi afară. Fasolea trebuie să fiarbă un ceas la foc potrivit, având mereu grijă să aibă lichid de două degete deasupra.

Când bobul e moale şi sfărâmicios, se lasă oala la răcit un sfert de ceas, se stoarce zeama, iar fasolea dimpreună cu legumele se pasează cu blenderul până devin pastă. Această pastă se freacă cu sare, piper, boia dulce şi câteva linguri de bulion dens, adăugând mereu ulei ca la maioneză, până fasolea are un aspect lucios şi o densitate cremoasă.

Separat se taie câteva cepe felii, se sărează se piperează, se stropesc cu ulei şi se coc într/o tavă până devin rumene. Fasolea se serveşte cu aceste rondele de ceapă deasupra, însoţită de murături sau salată de crudităţi", povesteşte Uica.

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite