„Crumpei în dobă“, o mâncare pentru cei mai înfometaţi oameni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bucătarul bănăţean Uica Mihai ne propune un fel de mâncare care poate potoli şi foamea celor mai înfometaţi oameni de pe pământ.

Pentru că felul asta de mâncare are doar alimente grele în compoziţie, gustoase şi săţioase deopotrivă. La crumpei (cartofi), dacă le adaugi şi ouă şi cârnăciori şi mai tai şi nişte costiţă afumată, iasă o nebunie culinară. Uica Mihai vă povesteşte cum se procedează.

Să tot alegi două kilograme de cartofi, să îi tai cuburi potrivite şi să îi fierbi în apă cu sare şi un sfârc de ardei iute pentru aromă. Când îi scoţi afară, pudrează-i iute cu nucuşoară, tăvăleşte-i prin gris fin şi lasă-i la odihnit pe o tavă întinsă. Acum pe fundul unei tăvi, pe care obligatoriu o ungi din belşug cu unt, faci o podea din felii de costiţă afumată şi rondele de cârnăciori.

Peste ele pui felii de ou fiert şi răstorni deasupra cartofii morman. Să fie gros stratul ultim şi uniform, ca să nu vezi dedesubt supriza cărnoaselor îmbietoare şi acum mai trebuie să îi faci glanţul. Adică pune un pachet de unt în tigaie şi lasă-l la foc iute învârtind mereu până evaporă tot lichidul din masa lui şi are tendinţa să devină caramel. Se cheamă unt clarifiat.

Şi în untul ăsta pune un pumn vârtos de caşcaval dat pe răzătoarea cea mai fină, o pudră de piper, niscaiva pătrunjel tocat şi omogenizează totul.

Şi toarnă din untul acesta un obraz peste cartofi, dă-i tava la cuptor pentru jumătate de ceas la puterea maximă a cuptorului şi gata. Nu mai trebuie decât să scoţi berea din frigider!“

 

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite