Condimentul comun folosit în multe restaurante ca să ascundă lipsurile bucătarului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bucătarul bănăţean cunoscut sub numele de Uica Mihai susţine că ocoleşte multe restaurante unde a simţit că mâncarea fost “îmbunătăţită” cu un praf de condimente.

Uica Mihai consideră că bucătarii care folosesc condimentul cunoscut sub numele generic de "Vegeta" sunt ca mecanicii nepricepuţi care ung piesele cu multă vaselină ca să-şi ascundă nepriceperea.

”Mecanicul auto, se spune, e jumătate vaselină, adică în sensul că îşi ascunde nepriceperea şi gafele mecaniceşti ungând din belşug cu unsoare pisele mişcătoare ba chiar şi pe cele ne. Aşa şi bucătarul nepriceput, îşi ascunde stângăciile din meniu, punând din belşug sare şi piper în bucate. Piper mai ales, fiindcă ascunde gustul, nu? E o chestie relativă, fiindcă spre deosebire de mecanicul limitat la vaselină, bucătarul mai are la îndemână şi alte trucuri. Bunăoară, vegeta, pudra aia colorată vândută în plicuri sub diferite forme, branduri şi denumiri. Am întâlnit bucătari amatori care spun: «nu pun sare decât după ce adaug vegeta fiindcă după aia îmi iese prea sărată. Piper nici nu mai trebuie că am o vegeta piperată de la ardei». Am fost într-un local profi, unde bucătarul şef, la meniul zilei face o zeamă lungă din vegeta clocotită în apă, la care adaugă în funcţie de zi, tot felul de chestii şi îşi numeşte zeama fie ardelenească, fie a la grec, fie de văcuţă, fie de porc, mai jonglând cu ingredientele, cu nişte dresinguri, cu ceva smântână (şi smântâna în bucătărie e tot un fel de vaselină a mecanicului)”, povesteşte bucătarul bănăţean.

Uica Mihai spune că un bucătar care se respectă nu recurge la astfel de trucuri pentru a da gust la mâncare. “Puţini bucătari mai fac bucătărie ca la carte, aşa cum se făcea înainte de apariţia blestematei de vegeta pe care culmea o găseşti şi în sarmale, în pilaf şi în plăcinta cu carne de la bragageria din colţ. Numai prăjituri cu Vegeta nu am mâncat”. spune bucătarul.

El recomandă gospodinelor să folosească sare, piper, şi condimente verzi pătrunjel, ţelină, mărar, leuştean, cimbru, măcriş şi ocazional extraacte naturale de plante aromatice certificate.

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite