Ce spun specialiştii despre excesul de iod, în special cel din sare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Abuzul de iod dăunează sănătăţii
Abuzul de iod dăunează sănătăţii

Sarea iodată, un element atât de comun şi de prezent în bucătăria fiecăruia dintre noi, încât puţini sunt cei care se gândesc dacă aceasta este o alegere sănătoasă pentru organismul nostru sau ar trebui să ne dea de gândit

Din 2002, printr-o Hotărâre de Guvern (HG 568/2002) s-a impus în România că toată sarea din comerţ să fie iodată si s-a interzis comercializarea sării neiodate, mai clar, să înţeleagă tot românul, suntem privaţi de dreptul la opţiune fiind obligaţi să consumăm exclusiv sare iodata, fie direct, fie prin orice aliment procesat in Romania, iar efectele secundare ale acestei măsuri nu au fost explicate sau mediatizate corect. Puţini dintre români sunt conştienţi de pericolul consumării în exces al sării iodate şi poate că pare mult spus ”în exces”, dar este verosimil deoarece ingerăm sare iodată mai mult decât ”putem duce”.

Datorita sării iodate, iodul a ajuns practic peste tot şi, ceea ce este cel mai grav, de fapt, ajunge să fie consumat in exces prin produse de panificatie si patiserie, carne şi preparate din carne, lactate, pentru că şi animalelor tot sare iodata li se dă. De fapt, suntem supra iodaţi prin mai toate produsele industriei alimentare. 

Dar să vedem care sunt efectele negative asupra sănătăţii, formulate de specialiţi printre care se numără şi prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, şeful Institutului de Cercetări Alimentare ori cunoscutul prof. dr. Pavel Chirilă care a scris nenumărate articole şi tratate despre pericolul sării iodate asupra sănătăţii românilor. În ultimii ani numărul cancerelor tiroidiene s-a dublat iar numărul hipertiroidiilor a crescut de la 3127 la 6387, după cum a declarat prof. dr. Pavel Chirilă care a susţinut în multe rânduri că iodarea în masă este împotriva sănătăţii românilor.  Consumul alimentelor şi medicamentelor ce conţin sare iodată favorizează cancerul, informaţie care ar trebui să ne dea de gândit având în vedere faptul că în România numărul bolnavilor de cancer este în creştere faţă de cel al altor ţări din  Europa.

"Astăzi, aportul de iod a crescut la 0,5 mg/zi prin folosirea, în afara de alimentaţia naturală a iodului în prepararea unor medicamente şi vitamine, ca agent antiseptic”, a declarat medicul Pavel Chirilă.

Dar să vedem ce spune această  lege şi care a fost motivul implementării acesteia. “În Romania, in alimentatia oamenilor, hrana animalelor si in industria alimentara se utilizeaza numai sare iodata” (cap II, art. 3), aşadar avem sau nu dreptul de a alege ce dorim să consumăm? Mai departe:  “Pe teritoriul Romaniei sunt interzise: ”importul in vederea comercializarii de sare neiodata pentru utilizarea in alimentatia omului, hrana animalelor si industria alimentara” (art. 10) - multe drepturi mai avem!!! 

Într-un comunicat de presă ce a urmat acestei Hotărâri, se precizează motivul pentru care Guvernul a adoptat această hotarâre “in scopul prevenirii tulburarilor provocate de carenţa de iod”. Irelevant, deoarece medicul Chirilă a precizat că, la vremea introducerii acestui act normativ, în România au existat aproximatix 8500 de cazuri de hipotiroidie dintre care doar o mică parte  erau cauzate de deficitul  de iod. Aşa că, pe baza considerentului că românilor le lipseşte iodul, mai marii vremii s-au gândit să ”susţină” sănătatea poporului român prin introducerea forţată a unei hotărâri şi a unei cantităţi între 25 şi 40 mg de iod la kilogramul de sare sau între 40 şi 70 mg de iodat de potasiu sau între 30 şi 50 mg de iodură de potasiu, în funcţie de producător.

Punctul culminant al poveştii se încheie cu existenţa antiaglomeranţilor folosiţi pentru ca sarea fină iodata să nu se umezească, personjele principale fiind nelipsitele E-uri fără de care ”nu putem vieţui ”, sub denumirea de E535 şi E536. Aceste două personaje sunt de fapt  doua ferocianuri, iar una dinte ele, E536 prin fierbere în mâncare se descompune cu formare de cianura de potasiu, o otravă. Prin urmare finalul poveştii care are ca personaj principal ”sarea din bucate” nu se încheie în happy-end. În unele ţări din Occident, unde chiar se acordă atenţie sănătăţii populaţiei, folosirea celor doi antiaglomeranţi este interzisă.

Dar, am văzut şi români fericiţi de existenţa sării iodate, prin cămările fiecărui gospodar care-şi face iarna car şi vara sanie,  sarea asta iodată ne poate salva de ”obraznicul” polei care devine periculos pe străzile patriei odată cu apariţia zăpezii. Aşadar, dragi români, dacă vă decideţi să folosiţi sare neiodată în bucatele dumneavostră n-o aruncaţi pe cea iodată, vă vine în ajutor în lupta cu poleiul!

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite