Spanacul, leguma minune care previne demenţa. Patru metode simple în care poate fi preparat rapid

Spanacul, leguma minune care previne demenţa. Patru metode simple în care poate fi preparat rapid

FOTO Shutterstock

Spanacul mai este recomandat şi pentru acţiunea antiinflamatoare şi antioxidantă, precum şi pentru faptul că îmbunătăţeşte vederea.

Conţinutul ridicat în clorofilă, acid folic, glucide, acid folic, săruri minerale cum ar fi  calciu, fosfor, magneziu , vitaminele A şi C, precum şi vitamin din grupul B, spanacul se numără printre legumele preferate şi recomandate din ce în ce mai mult de medici şi nutriţionişti.
 
Un studiu realizat în 2015 de cercetători din cadrul Universităţii Rush, Chicago, a scos în evidenţă faptul că declinul cognitive este mai mic în cazul persoanelor care consumă cu regularitate spanac. Cercetătorii americani au opinat şi că subiecţii studiului, cei care au urmat o dietă cu spanac, au prezentat cu peste 50 % mai puţine riscuri de a face Alzheimer.
 
Spanacul are însă efecte benefice multiple asupra organismului. Planta este recomandată în curele de detoxifiere a organismului sau persoanelor care suferă de anemie, hipertensiune arterial, sau au probleme oftalmologige, ştiut fiind că legume îmbunătăţeşte vederea. 
 
Cum poate fi pregatit spanacul
 
Leguma poate fi consumată ca atare, sub formă de salată, sau sub forma unor preparate extreme de simplu de gătit. “Adevărul” vă prezintă câteva reţete tradiţionale culese şi prezentate de celebra Sanda Marin, în  “Carte de bucate”. 
 
1. Ouă în cuib pe spanac:
 
 Ingrediente:
 6 ouă, 1 kg spanac, 2 linguri unt, 1 lingură smântână, 1 lingură brânză rasă, sare. 
Se alege spanacul , se spală, se fierbe. 
 
Se lasă la o parte, la cald, o lingură de spanac, iar restul se aşază într-o formă de pământ rezistentă la foc, cu două linguri de unt. 
 
Se presară brânză rasă şi se pune puţină smântână.
 
 Separat se bat albuşurile, se adaugă sare şi se toarnă peste spanacul din formă. 
 
Se netezeşte albuşul cu dosul lingurii şi din loc în loc se fac găuri rotunde, cât să încapă un gălbenuş
La mijloc se face o gaură ceva mai mare, în care se aşază spanacul păstrat la cald. 
 
În fiecare gaură se pune câte un gălbenuş, cu grijă, să rămână întreg. 
 
Se dă la cuptor, la foc potrivit, până se prinde gălbenuşul. Se servesc în formă. 
 
2. Piure de spanac: 
 
Ingrediente: 1,500 kg spanac, 1 ceapă (după gust), 1 lingură unt, 1/2 lingură făină, 1 ceaşcă zeamă de carne sau lapte, sare. 
 
Mod de preparare: 
 
Se alege, se spală şi se fierbe spanacul.
 
 Se scurge, se toacă fin pe un fund de lemn, sau se dă prin maşină.
 
Se taie mărunt o ceapă şi se prăjeşte uşor cu o lingură de unt. 
Se pune spanacul şi se presară făina.
 
 
 Când aceasta este bine amestecată, se toarnă o ceaşcă din apa în care a fiert spanacul. În lc de apă se poate folosi lapte sau zeama de carne.
 
 Se ţine pe maşină amestecând mereu, până ce spanacul a fiert şi este destul de legat.
 
3. Spanac de ciuperci la cuptor:
 
Ingrediente: 1 kg spanac, 150 g ciuperci, 3 linguri unt, 2 linguri brânză rasă.
 
Mod de preparare: se alege şi se spală spanacul în mai multe ape. Se opăreşte în apă clocotită, cu sare. 
 
Se scurge apăsând ca să iasă toată apa şi se pune într-o cratiţă cu o lingură de unt. 
 
Separat se înăbuşă în unt ciupercile curăţite şi tăiate felii. 
 
Se amestecă spanacul cu ciupercile, se adaugă brânza rasă şi o lingură de unt.
 
Se aşază într-o formă rezistentă la foc, se presară brânză şi puŃin unt, se dă câteva minute să se rumenească deasupra. 
 
4. Budincă de spanac
 
Ingrediente: 1 kg spanac, 2 linguri unt, 1 lingură făină, 1 ceaşcă lapte, 3 ouă, 50 g şuncă sau parizer, sare, 1 lingură brânză sau caşcaval ras.
 
 Se alege spanacul, se spală în mai multe ape şi se fierbe. 
 
Se scurge şi se toacă pe fund sau se trece prin maşina de tocat.
 
 Separat se face un sos gros dintr-o lingură de unt şi o, lingură de făină, stinse cu o ceaşcă de lapte sau de apă în care a fiert spanacul. 
 
Se amestecă cu piureul de spanac şi după ce s-a mai răcorit, se adaugă trei gălbenuşuri puse pe rând, iar la sfârşit cele trei albuşuri bătute spumă şi puţină şuncă tăiată mărunt, se adaugă sare după gust. 
 
 Se unge bine cu unt o formă de budincă, se toarnă compoziţia, se acoperă şi se pune cu totul în alt vas cu apă, la cuptor, timp de aproximativ 50 de minute.
 
Se răstoarnă şi se presară deasupra cu puţină brânză rasă sau cu caşcaval ras.
citeste totul despre: