8 pofte „nebune“ care trebuie investigate urgent la medic. Ce carenţe grave poate ascunde nevoia de a bea litri de lapte

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pofta de ciocolata indica faptul ca organismul are nevoie de magneziu. Foto arhiva Adevarul
Pofta de ciocolata indica faptul ca organismul are nevoie de magneziu. Foto arhiva Adevarul

Pofta subită de a consuma dulciuri sau alimente sărate nu trebuie ignorată, atrag atenţia specialiştii, fiindcă ar putea fi un simptom pentru multe probleme de sănătate nediagnosticate.

Puţine sunt persoanele care să nu fi simţit măcar o dată în viaţă nevoia să dea iama în dulciuri.

Pofta de dulce apare în general în cazul persoanelor care depun un efort fizic şi intelectual intens, dar această dorinţă subită de a mânca dulce poate fi de asemenea un simptom pentru diverse probleme de sănătate cum ar fi insuficienţa tiroidiană sau tumori de pancreas.

De asemenea, o stare de stres constantă poate să afecteze glandele adrenale - cele care produc adrenalina şi cortizolul - şi să genereze în organism o nevoie mai mare de zahăr.

Astfel că pofta neobişnuită de un aliment anume nu este un indiciu întâmplător. Este semn că în organismul nostru există un deficit al unei substanţe chimice.

Dependenţa de ciocolata, de exemplu, produsul despre care specialiştii susţin că ajută la creşterea nivelului de serotonină - hormonul fericirii, poate fi semnul unei carenţe de magneziu.

„Nevoia de a mânca multă ciocolată este semnalul lipsei de magneziu, pentru care trebuie să consumăm musli, legume de culoare verde închis, cacao verde. Pofta de lactate indică lipsa de calciu. Dar desigur, dacă acum simţim că vrem să mâncăm papanaşi nu înseamnă nimic altceva decât o poftă oarecare. Aceleaşi pofte se manifestă în cazul gravidelor“, exemplifică dr. Elena Ionescu, medic specialist medicină generală.

Nevoia de dulciuri poate fi totodată alarma unui prediabet - avertizează specialiştii.

Organismul este astfel programat încât să ne ducă spre consumul de alimente naturale, nu spre suplimente alimentare. De aceea se naşte deseori inconştient pofta de a bea litri de lapte sau pofta de a mânca multă carne.

Pofta de alimente sărate, acre sau picante

Nevoia de a mânca alimente sărate apare în general atunci când organismul are o carenţă de sodiu, provocată de transpiraţia excesivă sau consumul fără măsură de carbohidraţi, sau o lipsă de calciu şi potasiu. Adicţia de sare poate să fie însă şi simptomul unor boli renale sau de inimă.

Dacă, în schimb, folosim oţetul în exces sau mâncăm prea multe murături, semnalul transmis de corp e că avem o problemă biliară, hepatică sau o afecţiune gastrică. De asemenea, dorinţa subită de a mânca picant ar avea legătură cu afecţiunile pulmonare. 

Nevoia de lapte sau brânzeturi  nu ascunde doar un deficit de calciu. Specialiştii spun că un organism suferind de ciroza, insuficienţa renală sau osteoporoza simte nevoie să consume mai mult calciu. 

Când simţim nevoia de carne

Stresul sau consumul excesiv de dulciuri, precum şi o carenţă de aminoacizi esenţiali provoacă la nivelul organismului nevoia de a consuma carne. Pofta subită de carne poate, de asemenea, să fie şi un simptom pentru anumite boli, cum ar fi anemia. 

Pofta de cafea e semnul unei carenţe de fosfor, fier ori sare. În astfel de cazuri, se recomandă consumul de ouă, peşte, ficat sau carne de pasăre.

prajitura cu cafea si crema de vanilie

Vă mai recomandăm:

25 de citate motivaţionale care îţi vor schimba percepţia despre viaţă: „Dacă tu crezi că nu poţi, ai dreptate. Dacă tu crezi că poţi, din nou, ai dreptate“

Deliciu paradoxal în bucătăria raw-vegan. Reţeta ciocolatei de casă care poate fi consumată chiar şi de bolnavii de diabet

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite