VIDEO Acţiunile Conpet vor fi tranzacţionate la categoria I a Bursei de Valori Bucureşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Operaţiunile de transport ale Conpet sunt coordonate de la Dispeceratul Central, din Ploieşti. FOTO Dana Mihai
Operaţiunile de transport ale Conpet sunt coordonate de la Dispeceratul Central, din Ploieşti. FOTO Dana Mihai

Conpet, compania naţională de transport al ţiţeiului, va fi listată la categoria I a Bursei de Valori Bucureşti începând cu data de 5 septembrie. Managementul companiei vede în această mişcare cea mai avantajoasă modalitate de a obţine finanţare de pe piaţa de capital

Acţiunile companiei sunt tranzacţionate în prezent pe piaţa Rasdaq, urmând ca, din 5 septembrie, Conpet să fie listată la categoria I a Bursei de Valori Bucureşti.

„Începând cu data de 5 septembrie, acţiunile societăţii Conpet vor fi tranzacţionate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), categoria I. Practic, vom deveni jucători pe un ring unde nu ajung decât premianţii. Acest lucru se întâmplă după o analiză atentă şi după ce am ajuns la concluzia că avem maturitatea necesară ca şi companie să intrăm pe o piaţă extrem de exigentă, pe piaţa de capital la cel mai înalt nivel“, a spus, joi, la Ploieşti, Liviu Ilaşi, directorul general al Conpet.

Ilaşi a explicat de ce a fost ales acest moment pentru listarea la BVB: „Pentru că, în prezent,  poziţia societăţii noastre este o poziţie solidă, strategică în economia românească şi în industria de petrol. De asemenea, avem în vedere dezvoltarea unor proiecte care vor avea nevoie de finanţare, iar cea mai facilă şi avantajoasă modalitate de a o obţine este finanţarea de pe piaţa de capital. Totodată, este evident că atunci când eşti listat la Bursa de Valori Bucureşti ai avantaje reale legate de marketing şi publicitate. Nu în ultimul rând, presiunea pe care o creează listarea acţiunilor la BVB asupra managementului este o realitate care nu are, din punctul nostru de vedere, decât rezultate benefice asupra managementului. Dacă pe 5 septembrie, se întâmplă acest lucru se întâmplă pentru că era absolut necesar, este oportun şi este, din punctul nostru de vedere, un moment istoric pentru societatea Conpet“.

Statul român deţine 58,72% din structura Conpet, Fondul Proprietatea 29,70%, restul de 11,58% fiind reprezentat de alţi acţionari.

„Principalul beneficiu pe care îl are societatea Conpet, dar mai mult acţionarii, inclusiv statul, ca acţionar majoritar, este o imagine exactă a ceea ce reprezintă Conpet pe piaţă şi valoarea acestei companii, dată de piaţă. Avem în vedere faptul că, imediat după momentul listării, fluiditatea acţiunilor pe piaţă va fi una crescută. Interesul investitorilor va fi altul şi va exista un liber acces al investitorilor instituţionali la tranzacţionarea acţiunilor Conpet“, a mai spus Liviu Ilaşi.

Directorul geneal al companiei a vorbit şi despre posibilele riscuri ale listării pe BVB. „Evident, sunt şi riscuri, le-am calculat şi ni le-am asumat, dar ne aşteptăm ca impactul pe piaţă al listării noastre să fie unul pozitiv, acţiunile noastre să fie evaluate corect şi, prin urmare, să le crească valoarea. S-ar putea pune problema dacă este un context favorabil, criza economică este evidentă, piaţa de capital nu trece prin cea mai bună perioadă a ei, dar cred că prezenţa noastră pe această piaţă va da un semnal tuturor investitorilor că sunt încă oportunităţi de a investi şi societatea poate dinamiza şi această piaţă“, a spus Liviu Ilaşi.

Petrom, Lukoil, Rompetrol, principalii parteneri de afaceri

Conpet exploatează reţeaua naţională de conducte de transport ţitei, gazolină şi etan, activitatea principală fiind transportul prin conducte şi vagoane cistern pe calea ferată, pentru aprovizionarea rafinăriilor din România şi din Balcani cu ţiţei din producţia internă şi din import şi cu derivate ale acestuia.

Societatea operează o reţea de conducte cu o lungime de 3800 de kilometri, care traversează 24 de judeţe din ţară. Operaţiunile de transport sunt coordonate de la Dispeceratul Central, aflat în sediul principal al companiei, din Ploieşti, şi de la dispecerate locale şi regionale.

Capacitatea de transport a conductelor operate de Conpet este de 27,5 milioane de tone pe an, din care subsistemul pentru transportul din import este de 18 milioane de tone. În prezent, sistemul funcţionează sub capacitate, din cauza crizei şi închiderii rafinăriilor, fiind estimat la 6 milioane de tone ţitei anual, din care 1,5 milioane este transport din import.

Principalii parteneri de afaceri ai Conpet sunt OMV Petrom, Lukoil şi Rompetrol Rafinare. 

Vă mai recomandăm

Profitul Conpet a ajuns la 25,7 milioane lei în primul semestru, în creştere cu 25,7%

Ponta s-a întâlnit cu Nikolai Patruşev, secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei. Discuţiile au vizat Conpet şi Oil Terminal
 

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite