Unde se află Marea Săracilor, locul idilic din România unde te poţi răcori fără să plăteşti taxă de intrare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lacul sărat de la Telega unde nu se plăteşte taxă de intrare   FOTO Diana Frîncu
Lacul sărat de la Telega unde nu se plăteşte taxă de intrare   FOTO Diana Frîncu

Dacă nu ai bani pentru un weekend pe litoralul românesc, dar nici să plăteşti intrarea şi scaunul de plajă la una dintre piscinele de fiţe, există variante mult mai ieftine unde te poţi răcori în vreme de caniculă. Cele mai multe sunt locuri sălbatice, neamenajate, şi sunt recomandate celor care preferă mai degrabă natura aşa cum este ea decât o plajă din tartan sau beton.

Prin urmare, dacă alegeţi variantele propuse, este indicat să aveţi în bagaje o umbrelă de soare, apă potabilă şi mâncare de acasă.

Lacul sălbatic de la Telega

Comuna Telega din Prahova, cunoscută în special iubitorilor de balneoterapie, ascunde peste dealuri probabil cea mai valoroasă salbă de lacuri cu apă sărată din Sud-Estul ţării. Deşi cunoscute turiştilor sunt doar lacurile amenajate, concesionate de particulari, unde se percepe taxă de intrare, în Telega se află alte două lacuri cu apă sărată unde se poate face baie “la liber”, iar printre localnici sunt cunoscute drept "Marea Săracilor". Acestea se află chiar în spatele vechiului complex turistic, iar accesul se face doar pe jos.

Din parcarea cumplexului se trece podeţul peste pârâu şi se urmăreşte, spre stânga, poteca ce ocoleşte cabanele din lemn. Pentru a ajunge la lacul sărat, se urcă munţii de sare cu mare atenţie, pentru că zona este destul de abruptă, însă accesul este relativ uşor, mai ales că, de-a lungul vremii, s-au format un soi de trepte naturale.

Crestele munţilor de sare pe care trebuie să le ocoliţi pentru a ajunge la lacul sărat  FOTO Diana Frîncu

lacul sălbatic de la telega

Totul este să ajungeţi exact pe dealul de deasupra vechiului complex balneo, în partea opusă intrării principale. De acolo se deschide un peisaj de vis, de unde se văd crestele munţilor de sare, dar şi poteca ce duce spre lacul neamenajat.

Atenţie, aici nu este nimic amenajat, iar intrarea în apă este oarecum dificilă şi nu este recomandată decât celor care şitiu să înoate sau care au echipamente specifice (colac sau pernunţe gonflabile).

Lacul de acumulare Paltinu

Dacă preferaţi apa dulce, atunci puteţi alege lacul de acumulare de la Paltinu. Pentru a ajunge aici, intraţi în Câmpina, din DN1, iar la a treia intersecţie semaforizată viraţi la dreapta spre Telega şi Valea Doftanei, pe drumul DJ102L.

Până la Barajul Paltinu sunt aproximativ 15 kilometri, iar o porţiune din drum este cu serpentine. După ce treceţi de viaduct, începeţi şi căutaţi un loc de parcare, dar şi un loc de campare. Sunt o serie de drumeaguri ascunse în pădure care vă pot conduce, nu neapărat cu maşina, chiar până aproape de apă.

Trebuie să ţineţi cont de faptul că apa lacului de acumulare Paltinu este rece, în ciuda caniculei de afară, pentru că este “alimentată” în permanenţă de râul Doftana şi de pâraiele Păltinoasa şi Secăria. Pe malul lacului nu sunt amenajate zone de camping, aşa că şi aici trebuie să veniţi cu tot arsenalul de mobilier de plajă. Nu este neapărată nevoie de umbrelă de soare, pentru că umbră aveţi de la pădure.

În zona barajului Paltinu, dar şi în comuna Valea Doftanei puteţi găsi uşor cazare ieftină, în pensiuni de la două până la patru stele.

O altă zonă de relaxare unde se poate face baie, dar până la glezne, este malul râului Doftana, cu puţin înainte de baza barajului Paltinu.

lac brebu

La lacul din Brebu se ajunge prin parcul din spatele muzeului Casa Domnească FOTO Diana Frîncu

Lacul de la Brebu

Pentru  pescarii amatori, dar şi pentru bălăceală, puteţi alege lacul cu apă dulce de la Brebu. Este situate în spatele Muzeului “Curtea Domnească”, ocoliţi zidurile prin partea stângă şi coborâţi o pantă asfaltată, iar lacul se află pe partea dreaptă a drumului. La lac se poate ajunge şi printr-o intrare secretă, o poartă mică pitită în zidul Curţii Domneşti.

Pe aici pătrundeţi în parcul şi livada din spatele muzeului, iar din livadă ajungeţi direct sub brazii de pe marginea lacului. Scăldatul în lac nu este indicat decât înotătorilor experimentaţi şi asta din cauza curenţilor puternici, dar şi din cauza vegetaţiei care vă poate crea probleme. 

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite