Un nou muzeu în Prahova. Muzeul oraşului Sinaia va funcţiona în Palatul Florescu-Ştirbei, cea mai veche clădire a oraşului
0Muzeul oraşului Sinaia va fi inaugurat joi în cea mai veche clădire a oraşului, Palatul Florescu-Ştirbei, construit în anul 1875. Cei care vor trece pragul clădirii vor regăsi pagini din istoria oraşului, vor putea admira Salonul aristocratic, pe cel dedicat personalităţilor, sporturilor, cercetaşilor sau cadrului natural
Muzeul Oraşului Sinaia marchează o premieră în istoria şi cultura staţiunii, fiind realiza, în mare parte, prin contribuţii ale localnicilor.
„Sinaia este un oraş special, cu o istorie pe măsură, care avea nevoie de un spaţiu expoziţional care să prezinte o parte din identitatea locală. Turistul român şi străin are acum prilejul să descopere Sinaia dincolo de cadrul natural şi de poveştile cu regi şi regine. Datorită contribuţiei tuturor celor care au înţeles importanţa acestui muzeu şi au donat diverse piese, amintiri de familie, obiecte cu importanţă sufletească şi materială totodată, am reuşit să reconstruim parte din cultura şi istoria oraşului nostru”, spune despre muzeu Vlad Oprea, primarul oraşului Sinaia.
Ca spaţiu-gazdă al Muzeului a fost ales Palatul Florescu-Ştirbei, în prezent cea mai veche clădire a oraşului, construită în anul 1875. În planul de sistematizare din anul 1930, Palatul Ştirbei era înregistrat ca viitor Palat Administrativ al oraşului, iar în perioada comunismului, aici a funcţionat Casa Pionierilor. După anul 1989 până în anul 2008, a fost sediul Finanţelor Publice.
Începând cu data de 18 decembrie, muzeul se deschide publicului larg. Cei care vor trece pragurile clădirii, înscrise pe listele patrimoniului naţional, vor regăsi pagini din istoria oraşului, vor putea admira Salonul aristocratic, pe cel dedicat personalităţilor, sporturilor, cercetaşilor, cadrului natural, şi altele. Se vor putea bucura, de asemenea, şi de expoziţii temporare.
Programul de vizitare este miercuri, joi, vineri între orele 11.00-18.00, sâmbătă 11.00-20.00, iar duminică 10.00-16.00. Preţul de intrare este de 10 lei/persoană, iar localnicii, elevii şi pensionarii vor plăti doar 5 lei. Întreg traseul de vizitare este monitorizat video.
Mai puteţi citi
Fotografii nemaivăzute cu Nichita Stănescu din ultimii ani de viaţă