„Surorile“ necunoscute ale celebrei cruci de pe Caraiman. Cât de spectaculoase sunt cele de la Meliceşti, Gurga şi Râşnov

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Crucea de pe Micul Caraiman, ridicată în memoria eroilor Marelui Război FOTO turismbreaza.ro
Crucea de pe Micul Caraiman, ridicată în memoria eroilor Marelui Război FOTO turismbreaza.ro

Crucea de pe Caraiman este cu siguranţă cel mai cunoscut monument ridicat pe cele mai înalte piscuri din România, însă nu este singura construcţie de acest tip din România.

În judeţul Prahova mai există două astfel de cruci, surori ale monumentului din Buşteni, iar la confluenţa graniţelor judeţelor Prahova, Braşov şi Dâmboviţa o alta, ridicată recent, străjuieşte Valea Mălăieşti.

Înconjurată de legende care s-au transmis de la o generaţie la alta, Crucea Domnitorului din satul Meliceşti, comuna Telega, este puţin valorificată din punct de vedere turistic. Un drum greu accesibil iarna, fără să fie promovat de autortiăţile locale şi fără indicatoare care să îndrume turiştii, monumentul ridicat pe cel mai înalt deal din Meliceşti indică locul în care ar fi trebuit să fie amenajată reşedinţa de vară a Familiei Regale. 

Conform legendei, regel Carol I, aflat în căutarea unui loc ideal pentru consrtuirea unui castel demn de o familie cu sânge albastru, a ales iniţial dealurile din satul Meliceşti. Ceva l-a făcut pe Carol I să se răzgândească. Unii spun că o superstiţie, alţii susţin că satul se afla mult prea aproape de ruta contrabandiştilor şi a tâlharilor (zona Vlaea Doftanei), iar regelui nu i-a surâs deloc ideea. Totuşi s-a împământenit ideea că regele Carol I ar fi renunţat să ridice la Meliceşti Castelul Peleş din cauza unui accident.

Legenda din spatele Crucii Domnitorului

 Calul său s-ar fi împiedicat şi s-ar fi rănit la picior în timp ce Carol inspecta locurile. Regele ar fi luat acest accident drept un avertisment din partea companionului său, aşa că a decis să ridice Peleşul la Sinaia, în ciuda faptului că în acele vremuri zona erea mult mai sălbatică şi puţin populată.

În loc de un castel regal, pe dealul cel mai înalt din Meliceşti a fost ridicată, în anul 1866, o cruce din piatră, în memoria vizitei regelui pin acele locuri. Consiliul General al Judetului Prahova a aprobat si a comandat realizarea acestui monument sculptorului Paul Focşeneanu, comform comunatelega.ro

image

Crucea Domnitorului din satul Meliceşti, comuna Telega FOTO comunatelega.ro

 Pe cruce, pe ambele feţe, se află câte o inscripţie, în prezent abia perceptibile. Una dintre inscripţii stă mărturie că monumentul a fost ridicat în cinstea „fericitei călătorii a Măriei sale Domnului Românilor Carol I”, iar în oglindă se află un fel de semnătură a celor care au decis construirea monumentului,  Consiliul General al Judetului Prahova, condus atunci de  George Grigore Cantacuzino, dar şi prefectul Judeţului Prahova, Theodor Constantin Văcărescu.

Replică după Curcea de pe Caraiman

Tot în judeţul Prahova, la nici 20 de kilometri distanţă faţă de monumentul de la Meliceşti se află o altă cruce din piatră, la fel de puţin cunoscută de turişti. Este ridicată pe cel mai înalt deal din oraşul Breaza, dealul Gurga. Monumentul a fost realizat în anii 1929-1930 în amintirea eroilor dispăruţi în Marele Război, aşa cum era denumit atunci Primul Răzbboi Mondial.

“Înălţatu-sa această cruce spre închinare lui Dumnezeu care a binecuvântat credinţa şi jertfa fiilor acestui neam de-a lungul veacurilor spre întregirea lui şi a ţării. 1930. Soc. <<Cultul Eroilor>> Bucureşti” este inscripţia care se află pe una dintre feţele crucii.

 Motivul petru care acest monument a fost ridicat pe dealul Gurga din Breaza nu este cunoscut, însă legenda spune că reprezentanţii Cultului Eroilor au vrut să realizeze o replică mai mică a mult mai cunoscutului monument de pe Caraiman ridicat la dorinţa Reginei Maria. Dealul Gurga este unul dintre cele mai înalte din zona Prahova, cu o altitudine 743 de m, în zonă fiind cunoscut sub denumirea de Micul Caraiman.

Şi mai puţin cunoscută turiştilor, dar celebră în rândul pasionaţilor de trasee montane este Crucea din Valea Mălăieşti, în zona numită Padina Crucii. Nu este un monument dedicat eroilor neamului, ci este o cruce amplasată cu greu, la o altitudine de 2000 de metri din ambiţia şefului echipei de salvamontişti din Râşnov, Ion Adămuţă. Acesta a povestit pentru Adevărul că, fiind un om credincios, şi-a dorit ditotdeauna să ridice o cruce pe vârful muntelui şi şi-a realizat acest vis în urmă cu câţiva ani.

image

Traseul până la Crucea ridicată de şeful echipei de salvamontişti din Râşnov este solicitat chiar şi pentru un montaniard cu experienţă FOTO departamentulalphacarpatica.ro

Crucea metalică, spune Adămuţă, a fost amplasată în vârful muntelui cu ajutorul unui elicopter, iar în prezent reprezintă o ţintă, deloc uşor de atins, pentru montaniarzii împătimiţi.

image
Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite