Povestea din spatele Valentine's Day: mai mult tragică decât romantică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deşi considerăm 14 februarie cea mai romantică zi a anului, adevărul este că nu ştim prea multe despre adevărata viaţă a Sfântului Valentin, existând 15 sfinţi cu acest nume comemoraţi de Biserica Catolică. Totuşi, povestea care a determinat apariţia acestei sărbători este mai degrabă brutală decât romantică.

În istorie au existat mai mulţi sfinţi care au purtat numele Valentin, dar se crede că patronul iubirii este un bărbat misterios din secolul al III-lea, a cărui soartă a fost de-a dreptul sfâşâietoare. Sf. Valentin din Terni a fost martirizat în 269 d.Hr., notează businessinsider.com

Potrivit legendei, medicul şi preotul roman a fost bătut, ucis cu pietre şi decapitat după ce s-a aflat că oficia slujbe de cununie cuplurilor creştine. Mai mult, se crede chiar că a încercat să-l convertească pe însuşi împăratul Claudiu al II-lea.

Valentin a devenit patronul iubirii, tinerilor şi căsătoriilor (precum şi al ciumei, epilepsiei şi apicultorilor), ziua de 14 februarie fiind desemnată de Papa Gelasius I în anul 496 d.Hr. Există date cu privire la faptul că sărbătoarea a fost menită să înlocuiască festivalul de fertilitate păgână Lupercalia, zi în care se obişnuia ca numele tuturor fetelor nemăritate să fie scrise pe bileţele, care apoi erau introduse într-o cutie. Fiecare bărbat extragea câte un biletel, iar fata aleasă devenea iubita lui pentru un an întreg.

Odată cu trecerea timpului, zilei de 14 februarie i-au fost asociate mai multe legende. Una dintre acestea vorbeşte despre dragostea pe care Valentin i-o purta fiicei oarbe a temnicerului său. Tânăra şi-ar fi recăpătat vederea în momentul în care a primit biletul de adio al acestuia, semnat „Al tău Valentin“.

Deşi considerăm ziua de 14 februarie cea mai romantică a anului, adevărul este că nu ştim prea multe despre adevărata viaţă a Sfântului Valentin, existând 15 sfinţi cu acest nume  comemoraţi de Biserica Catolică. Deoarece originile sale sunt atât de obscure, în 1969 a fost scos din Calendarul Roman de către Biserica Romano-Catolică (dar el este considerat încă un sfânt).

Viață de cupluPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite