Spargerile de apartamente, furturile din buzunare şi din auto, în topul infracţiunilor din Ploieşti. Unde "operează" hoţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Furturile din locuinţe sunt apreciate ca fiind unele foarte grave prin impactul social puternic. FOTO Adevărul
Furturile din locuinţe sunt apreciate ca fiind unele foarte grave prin impactul social puternic. FOTO Adevărul

Cu un impact social foarte puternic, furturile din locuinţele din Ploieşti reprezintă una dintre principalele probleme de infracţionalitate din municipiu, urmate de furturile din buzunare, care reprezintă 85% din totalul acestui tip de infracţiuni, dar şi de furturile din auto

Centrul, dar şi cartierele mărginaşe din Ploieşti reprezintă în egală măsură “terenul operativ” al infractorilor din Ploieşti. Reprezentanţii Inspectoratorului Judeţean de Poliţie (IJP) Prahova au conturat tabloul infracţiunilor de care se lovesc în cea mai mare măsură locuitorii oraşului, dar şi autorităţile.

Astfel, chiar dacă nu ocupă cea mai mare pondere, furturile din locuinţe reprezintă o problemă importantă, în special pentru că impactul social este foarte puternic, casa fiind locul în care oamenii ar trebui să se simtă în cea mai mare siguranţă. Potrivit datelor IJP Prahova, hoţii din locuinţe din Ploieşti “dau atacul” în special în apartamentele din oraş, în miezul zilei, când locatarii sunt plecaţi de acasă.

O altă problemă importantă de infracţionalitate din oraş o reprezintă furturile din buzunare, care reprezintă cam 85% din totalul tipurilor de furturi din oraş. De altfel, acest gen de infracţiune a înregistrat o creştere, în 2014, faţă de 2013, datele urmând a fi date publicităţii de IJP Prahova curând, în bilanţul pentru anul anterior. Hoţii din buzunare operează atât în mijloacele de transport în comun cât şi în orice aglomerare urbană, cum sunt magazinele din oraş şi din afara municipiului. Se fură în special portofele, dar şi telefoane mobile, iar majoritatea victimelor furturilor din buzunare sunt vârstnicii.

În schimb, tâlhăriile, adică furturile cu violenţă, înregistrează o scădere, în 2014, faţă de 2013, cu aproximativ 17%.

În topul infracţiunilor din Ploieşti se plasează şi furturile din auto. Hoţii nu fac “mofturi”, astfel că sparg, în egală măsură, atât maşini de lux cât şi mărcile mai ieftine pentru a sustrage obiectele lăsate la vedere de ploieşteni. De asemenea, operează atât în cartiere, cât şi în centrul oraşului şi în parcările magazinelor, ziua, dar şi noaptea.

O altă problemă de infracţionalitate care a înregistrat o creştere importantă în ultimii ani sunt înşelăciunile. După o scurtă perioadă în care a înregistrat un regres, metoda “accidentul” a început să producă din nou victime, succesul metodei fiind pus de poliţiştii prahoveni pe seama impactului emotional foarte puternic. Din păcate, ploieştenii escrocaţi sunt foarte rar determinaţi să nu vireze banii unor persoane care pozează în “victime” ale unor accidente de circulaţie produse de rudele înşelaţilor. Nici măcar insistenţele angajaţilor băncilor sau ale unor firme de transfer rapid de bani nu pot determina ploieştenii să nu devină victime ale metodei “accidentul”.

O altă metodă de înşelăciune este cea prin care escrocii îşi asumă diverse calităţi oficiale – lucrători Electrica, Distrigaz etc – şi intră în casele ploieştenilor, de unde fură bani şi bijuterii.

În ceea ce priveşte infracţiunile extrem de grave, în 2014, în Prahova au fost înregistrate doar două omoruri, dintre care unul în Ploieşti, o scădere de la 8 cazuri înregistrate în 2013.

În ceea ce priveşte autorii infracţiunilor, aceştia sunt atât ploieşteni cât şi persoane venite din provincie sau din alte judeţe, tineri, dar şi adulţi, iar foarte mulţi dintre ei sunt recidivişti.

Potrivit statisticilor disponibile în acest moment la nivelul IJP Prahova, luând în considerare numai extremele perioadei de 5 ani (respectiv anii 2009 şi 2013), se observa următoarele evoluţii ale infracţionalităţii din judeţ:

- infracţiunile stradale sesizate în 2013 au fost cu 33% mai puţine decât în 2009 (de la 1.405 la 935 fapte);
- tâlhăriile au scăzut cu 25% (de la 191 la 143);
- furturile din locuinţe au scăzut cu 8% (de la 964 la 887);
- furturile din societăţi comerciale au scăzut cu 19% (de la 1.519 la 1.237)
- furturile din autovehicule au scăzut cu 64% (de la 984 la 350
- furturile de autovehicule au scăzut cu 56% (de la 155 la 68);
- accidentele rutiere au scăzut cu 19% (de la 1.213 la 980);
- numărul persoanelor decedate în accidente rutiere a scăzut cu 23% (de la 101 la 78);
- numărul persoanelor rănite grav în accidente rutiere a scăzut cu 22% (de la 444 la 348).

De asemenea, numărul infracţiunilor sesizate în 2013 este mai mic cu 4% chiar şi decât cel înregistrat în anul 2009 (de la 25.512 la 24.498 fapte). Totodată, nu au fost sesizate violuri sau tâlhării urmate de moartea victimei şi nici omoruri la comandă sau reglări de conturi între membrii grupărilor infracţionale.

Pe aceeaşi temă

Războieni rămâne cel mai periculos cartier al Piteştiului. Numărul de infracţiuni e însă în scădere, la fel cum se constată şi la nivel de municipiu şi judeţ. Chiar dacă la nivelul judeţului Argeş şi al Municipiului Piteşti, infracţionalitatea sesizată este în scădere, zonele cu probleme, chiar şi cu cifre în scădere la acest capitol, îşi păstrează ierarhia. Furtul este principala infracţiune, indiferent despre ce zonă vorbim.

Cum acţionează infractorii la Vaslui: tâlharii preferă zonele centrale, hoţii periferiile. Statististicile poliţiştilor vasluieni arată că în ultimii ani, s-a schimbat nu doar modul în care acţionează infractorii, ci şi zonele în care aceştia atacă.

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite