Inventarul celor mai frecvente greşeli la sala de sport: „Dacă abandonezi după câteva şedinţe, este evident că rezultatele nu vor apărea vreodată“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În sport, disciplina psihică este la fel de importantă ca cea fizică pentru a obţine rezultate FOTO Adevărul
În sport, disciplina psihică este la fel de importantă ca cea fizică pentru a obţine rezultate FOTO Adevărul

Cumpărarea unui abonament la sala de sport şi prezentarea la antrenamente nu sunt suficiente în obţinerea de rezultate. Lipsa de răbdare, aşteptările nerealiste, exerciţiile executate greşit şi lipsa de disciplină psihică sunt cele mai frecvente greşeli făcute de începători „la sală“.

Specialiştii în fitness spu că, în majoritatea cazurilor, cei care ajung la sala de sport speră ca, aproape peste noapte, să slăbească, să-şi tonifice corpul şi să arate ca vedetele din paginile revistelor. Din păcate, pentru cei care îşi închipuie aşa ceva, un corp frumos nu se obţine peste noapte şi, ca în orice alt obiectiv pe care ni-l fixăm, este nevoie de perseverenţă, de exerciţiu şi disciplină a voinţei.

Nicoleta Mocanu, administratorul unui club de fitness din Ploieşti, antrenor, consultant de fitness, nutriţie şi practicant de plăcere al sporturilor în general, ne-a spus câteva din greşelile pe care le facem atunci când ne apucăm de mişcare, dar şi ce trebuie să facem pentru a obţine rezultatele scontate.

Evaluarea şi antrenamentele personalizate

În majoritatea cazurilor, cei care îşi cumpără un abonament la o sală de fitness nu ştiu exact ce vor să facă şi nici care sunt obiectivele pe care vor să le atingă. Vor să slăbească sau „să facă muşchi“.

„Este foarte important ca încă de la prima şedinţă să vorbească deschis cu un antrenor despre afecţiunile medicale pe care le au pentru a nu le agrava prin sport ci, dimpotrivă, pentru a le ameliora. De asemenea, fiecare persoană este unică. Unii au, într-adevăr, nevoie să dea câteva kilograme jos, alţii doar de o tonifiere a musculaturii. De aceea, şi obiectivele sunt personalizate, ţinând cont atât de afecţiunile existente, cât şi de nevoile reale ale fiecărui corp“, ne-a spus Nicoleta Mocanu.

Graba strică treaba

Efectele spectaculoase sunt imposibil de obţinut în două şedinţe de fitness sau practicarea oricărui alt sport. Ca orice alt obiectiv, un corp frumos poate fi modelat doar prin răbdare, muncă susţinută la aparate sau exerciţii, astfel că cine vine la sală mai mult pentru socializare sau nu execută corect şi în timpul necesar exerciţiile indicate, rezultatele întârzie să apară.

„Ar trebui să se înţeleagă că este nevoie de disciplină, psihică şi fizică. Este aspectul la care lucrăm cel mai mult cu clienţii. Sportul înseamnă distracţie, dar şi concentrare, muncă şi transpiraţie. Dacă abandonezi după câteva şedinţe pentru că nu vezi rezultatele este evident că nici nu vor apărea vreodată“, mai spune antrenorul.

Un program corect presupune, pe rând, slăbirea, tonifierea generală a musculaturii şi apoi dezvoltarea acesteia până în punctul în care fiecare persoană este mulţumită de aspectul său. Deci şi un timp îndelungat pentru a obţine rezultatele.

Sportul acasă

Pentru cei care îşi fac speranţe că vor obţine rezultate acasă, în timp ce pedalează sau alergă pe bandă în timp ce se uită la televizor, veştile sunt destul de proaste. De obicei, nu facem decât ne obosim aiurea musculatura, aproape fără efecte benefice pentru corp.

Când „facem sport“ acasă, nu ne concentrăm la fel de bine ca la sală, nu menţinem ritmul necesar, iar mişcările sunt executate aproape din inerţie, deci fără efecte.

Alternarea de sporturi

Indiferent câte ore pe săptămână se alocă sportului, indiferent că este vorba de fitness, aerobic, înot, kangoo jumps, pilates sau yoga, dacă nu sunt alternate activităţile rezultatele nu vor fi pe măsura aşteptărilor. Fiecare tip de activitate fizică lucrează o anumită parte a corpului, iar pentru rezultate de ansamblu şi un tonus bun, fizic şi psihic, trebuie făcute prin rotaţie mai multe tipuri de sport.

Mişcarea nu este suficientă

Mulţi dintre cei care îşi iau un abonament la sală cred că nu trebuie să îşi mai facă probleme şi în privinţa alimentaţiei. De aceea sunt surprinşi că, după câteva ore de antrenamente, se trezesc şi cu câteva kilograme în plus. „Nu poţi să îşi propui să slăbeşti şi să faci sport, dar apoi te aşezi la o masă pantagruelică. Trebuie să existe o armonie între sport, mâncarea sănătoasă, hidratare optimă şi odihnă. Doar aşa putem păstra cel mai preţios dar primit, sănătatea“.

Vă mai recomandăm

Beneficii şi contraindicaţii pentru kangoo jumps. De ce slăbitul pe ghete nu este pentru oricine şi ce afecţiuni poate agrava. Kangoo jumps, sportul pe ghete speciale care a devenit un fenomen mondial, ajută la slăbit rapid, îmbunătăţeşte funcţiile cardio-vasculare, dar are şi contraindicaţii pentru cei care suferă de diverse tipuri de afecţiuni, spun specialiştii în domeniu.

Cum să arzi calorii de dimineaţa până seara. Îţi doreşti să pierzi câteva kilograme însă nu ai timp să ajungi la sală? Nu-i nimic, noi îţi propunem un program pe ore care să te ajute să arzi calorii pe parcursul întregii zile. Iată cum!

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite