FOTO Un tablou cu o istorie fascinantă. „Colombina în verde“ a lui Nicolae Grigorescu, în expoziţie la Ploieşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
„Colombina în verde“ este evaluată între 150.000 şi 250.000 de euro. FOTO Dana Mihai
„Colombina în verde“ este evaluată între 150.000 şi 250.000 de euro. FOTO Dana Mihai

Casa de licitaţie Artmark a deschis în holul Hotelului Central din Ploieşti o expozitie ce cuprinde aproximativ 40 de lucrări aparţinând unora dintre cei mai importanţi pictori români, precum Nicolae Grigorescu, Theodor Pallady, Camil Ressu, Nicolae Vermont. „Vedeta“ expoziţiei este tabloul „Colombina în verde“ a lui Grigorescu

Considerată de specialişti cea mai importantă operă a lui Grigorescu din perioada italiană a artistului, aceasta a fost zeci de ani considerată pierdută şi a fost descoperită întâmplător, cu doar câteva săptămâni în urma, în sudul Franţei, de către un reprezentant al Casei Artmark.

Capodopera a dispărut în timpul persecuţiei sovietice din anii `50 şi a fost descoperită la o familie de francezi, lângă Montpellier.

Istoria tabloului este fascinantă. În anul 1900, la o expoziţie a lui Nicolae Grigorescu de la Ateneul Român, moşierul Gogu Iliescu Cândeşti a achiziţionat mai multe lucrări ale artistului care i-a devenit, apoi, şi prieten. În anii următori, Nicolae Grigorescu a vizitat moşiile şi conacul de la Cândeşi, ce au reprezentat pentru el surse de inspiraţie. După o perioadă petrecută de artist în Italia, acesta i-a dăruit moşierului o serie de lucrări, printre care şi „Colombina în verde“.

În perioada comunistă, atât moşierul cât şi fiul său, Eugen Iliescu Cândesti au fost închişi, iar acesta din urmă ucis. Bătrânul a scăpat din închisoare, a fost lăsat să stea o vreme într-o cameră din fosta sa casă, apoi a fost alungat din propria locuinţă. Nora lui Gogu Iliescu, Madeleine Iliescu, de origine franceză, a salvat tablourile familiei şi le-a ascuns în Bucureşti până în anii ’60. Ulterior, a fugit în Franţa, luând cu ea mai multe lucrări, printre care şi „Colombina în verde“. În Franţa s-a împrietenit cu proprietarii actuali ai lucrării, iar în anii ’70 le-a lăsat acestora tabloul.

După îndelungi negocieri, proprietarii au fost de acord cu exportul temporar al tabloului, în vederea vânzării la licitaţie. Valoarea estimativă este de 150.000 – 250.000 de euro.

Lucrarea înfăţişează o femeie îmbrăcată în costum de mătase verde şi ciorapi roz, care poartă pe cap o tocă. În mana dreaptă ţine un obiect ce ar putea fi o minge cu elastic sau un ceas de buzunar.

Piesele expuse la ploieşti, 40 capodopere semnate de cei mai valoroşi pictori români de patrimoniu, Grigorescu, Tonitza, Petraşcu, Pallady, Băncilă, Cumpăna, Iser, Baba ş.a. mai pot fi admirate până vineri seară, la ora 21.00. Lucrările expuse, alături de alte peste 150 de opere de artă, vor fi vândute în cadrul Licitaţiei de Primăvara pe 20 martie, la Bucureşti.
 

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite