FOTO Sală de sport din Comanic, de 800.000 de euro, fără încălzire, apă şi electricitate
0Definitivată în 2011, sala de sport din Comarnic nu are nici acum instalaţii de încălzire, sanitare şi electrice, ceea ce o face imposibil de folosit. Deşi a încasat banii de la Compania Naţională de Investiţii (CNI), constructorul refuză să termine lucrarea
Programul CNI „Construcţii săli de sport“ a început în 2002 şi viza construirea de săli de sport cu scopul garantării accesului la facilităţile moderne de practicare a sporturilor, în conformitate cu normele şi standardele europene. La demararea programului, au fost construite săli de sport cu o capacitate de 50 locuri.
Ulterior, pentru a se putea răspunde necesităţilor diferite între mediul urban şi cel rural, începând cu anul 2005, au fost lansate 2 noi proiecte tip, cu următoarele caracteristici: săli de sport sport şcolare, cu nivel de practică sportivă competiţională locală, teren de handbal şi 150 de locuri pentru spectatori şi săli de educaţie fizică şcolară cu o capacitate de 50 de locuri.
Proiectul din Comarnic, pentru care autorităţile au făcut numeroase demersuri încă din 2005, a fost gândit pe modelul sală de sport cu 150 de locuri.
Licitaţia a fost câştigată de o firmă din Braşov, SC Criteria SRL, care a demarat şantierul în 2009, iar în 2010 s-a apucat efectiv de lucrări cu un subantreprenor. În noiembrie 2011, în opinia constructorului, lucrarea era gata. Administraţia locală avea de rezolvat branşamentul de gaze, pentru care a făcut o subtraversare de conductă pe DN 1, şi cel electric.
Proiectul întregii săli de sport a costat 800.000 de euro, adică aproximativ 32 de miliarde de lei vechi, cu tot cu TVA.
Fără apă, electricitate şi căldură
După ce şi-a îndeplinit obligaţiile de racordare, Primăria a contactat constructorul pentru a definitiva partea de instalaţii de încălzire, sanitare şi electrice, dar nu au mai avut cu cine să discute, în ciuda numeroaselor adrese şi memorii trimise la Braşov.
Motivaţia constructorului a fost că nu şi-a încasat banii de la CNI, lucru contrazis de primarul localităţii.
„Lucrările la această sală nu s-au terminat. În hârtii, acestea au fost gata în 2011, în realitate nu sunt finalizate. Firma constructoare nu a făcut probele la cald, la rece, la instalaţiile sanitare. Telefonic am vorbit o singură dată cu directorul firmei constructoare şi ne-au spus că nu şi-au încasat banii de la CNI. Dar de la CNI mi s-a spus clar că banii au fost încasaţi. De un an şi ceva fac corespondenţă cu firma Criteria şi nu mi-a răspuns niciodată“, ne-a spus Dorian Boroacă, edilul staţiunii de pe Valea Prahovei.
În Comarnic sunt 6 şcoli şi 7 grădiniţe, dar şi mai multe asociaţii sportive, de handbal, karate sau cu profil cultural – cursuri de dans. De altfel, acesta a fost şi scopul sălii, să găzduiască antrenamente, competiţii şi festivităţi, iar copiii să nu mai fie nevoiţi să se înghesuie în săli de clasă sau să meargă în localităţile din jur.
Sala de sport arată acum exact ca în 2011, ba chiar mai rău pentru că pereţii de rigips s-au spart, iar scaunele de plastic montate de firmă au fost înlocuite cu bănci de lemn pentru că se rupeau la cea mai mică atingere. Instalaţia electrică nu este montată, racordul la apă nu a fost realizat, iar în sală este un frig de crapă pietrele, ceea ce o face practic inutilizabilă.
„Materialele sunt de o calitate îndoielnică şi recepţia nu s-a făcut cum trebuia. Am atras atenţia, dar, pentru că nu am fost noi beneficiarii lucrării, ci CNI, şi nu am avut relaţii contractuale cu firma, nu am putut să ne implicăm“, ne-a mai spus Dorian Botoacă.
Abia pe 20 februarie, când primarul i-a înştiinţat că va face publică situaţia, reprezentanţii firmei din Braşov au răspuns şi au recunoscut situaţia. De asemenea, i-au înştiinţat pe cei din Comarnic că sunt în negocieri cu furnizorii de materiale şi vor veni să continue lucrările.