Fostul preşedinte al AEP, Ana Maria Pătru, a luat şpagă de la reprezentanţii Siveco contravaloarea unui apartament şi a unui autoturism de lux

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul preşedinte al Autorităţii Electorale Permanente, Ana Maria Pătru, a pretins de la reprezentanţii SC Siveco România contravaloarea unui autoturism de lux Range Rover Sport, dar şi a unui apartament de lux în Bucureşti.

Fostul preşedinte al Autorităţii Electorale Permanente, Ana Maria Pătru, a pretins de la reprezentanţii SC Siveco România contravaloara unui autoturism de lux marca Land Rover model Range Rover Sport, dar şi a unui apartament de lux în Bucureşti.

În schimbul acestor favoruri, Ana Maria Pătru a garantat că va susţine derularea în bune condiţii a contractelor pe care societatea Siveco le avea încheiate cu Autoritatea Electorală Permanentă, se arată în motivarea judecătorului de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Prahova, care a decis arestarea preventivă a fostei şefe AEP.

“(…) în perioada aprilie-iunie 2008, Ana Maria Pătru, în calitate de vicepreşedinte al A.E.P. – funcţie cu rang de secretar de stat - a pretins de la reprezentanţii SC Siveco România SA contravaloarea unui apartament şi a primit, în cursul anului 2009, suma de 210.000 euro reprezentând contravaloarea imobilului-apartament cu nr., situat în..., promiţând în schimb că va susţine derularea în bune condiţii a contractului nr. 80703/25.04.2008 încheiat de SC S. R. SA cu A.E., precum şi că va susţine acelaşi agent economic pentru obţinerea şi derularea unor contracte viitoare cu instituţia publică precizată, fapt care s-a şi realizat. (...) Totodată, s-a mai reţinut că, în cursul anului 2011, în calitate de vicepreşedinte al A. E. P. – funcţie cu rang de secretar de stat - a pretins de la reprezentanţii SC Siveco România SA contravaloarea unui autovehicul marca Land Rover model Range Rover Sport şi a primit de la reprezentanţii agentului economic precizat suma de 15.000 euro - echivalentul a 61.765,50 lei, promiţând în schimb că va susţine derularea în bune condiţii a acordului cadru de servicii nr. 4595/29.08.2011 şi a contractului subsecvent de servicii nr. 1 din data de 30.08.2011, cu denumirea ”Acord cadru de servicii pentru realizarea sistemului informatic al registrului electoral” încheiate de asocierea SC Siveco România SA – în calitate de lider şi SC A. S. SRL cu A.E.P., precum şi că va susţine SC Siveco România SA pentru obţinerea şi derularea unor contracte viitoare cu instituţia publică precizată, fapt care s-a şi realizat”, se precizează în documentul citat.

A ascuns mita într-un circuit financiar în care a fost inclusă şi firma soţului

De asemenea, în motivarea instanţei se arată faptul că Ana Maria Pătru ar fi folosit un circuit financiar pentru ca suma primită cu titlu de mită să-şi piardă urma prin conturile unor societăţi folosite drept paravan. Una dintre aceste firme aparţinea soţului Anei Maria Pătru. De altfel, este de notorietate deja faptul că bărbatul a încercat să fugă, în ziua percheziţiilor care au avut loc în acest dosar, cu o paerte dintre documentele căutate de procurori, relevante pentru anchetă.

„De asemenea,  s-a reţinut în sarcina sa că, în cursul anului 2009, Ana Maria Pătru a disimulat adevărata natură a provenienţei sumei de  210.000 euro şi beneficiarul real al acestei sume, obţinută ca urmare a săvârşirii infracţiunii de trafic de influenţă, prin folosirea, la solicitarea sa, a unui circuit financiar fictiv constând în derularea unor relaţii comerciale între SC S. R. SA - SC I. SA - SC A. C. SRL, respectiv, SC S. R. SA - SC P.T. SRL - SC A.C. SRL, această ultimă societate, administrată de P. F. Ş., soţul A. M. P., achiziţionând totodată dreptul de uzufruct asupra imobilului-apartament cu nr..., situat în..., obiect al infracţiunii de corupţie”,  conform motivării instanţei.

Bani grei pentru a aranja audienţe la Ministrul Economiei

Fostul preşedinte al Autorităţii Electorale Permanente nu s-a mulţumit doar cu autoturismul de lux şi cu apartamentul din Capitală. Aceasta a reuşit să obţină o sumă importantă de bani, 50.000 de euro, pentru că a intervenit ca un om de afaceri să poată intra în audienţă la fostul Ministru al Economiei, Ion Ariton.

“De asemenea, în cursul anului 2011, în aceeaşi calitate de vicepreşedinte al A.E.P. – funcţie cu rang de secretar de stat, Ana Maria Pătru a pretins şi primit suma de 50.000 euro de la numitul C.M.-D., administratorul SC R.G.M. SRL, intervenind în schimb la M.E., C.M.A., I.A., în vederea acordării unei audienţe pentru C.M.-D., audienţă care s-a şi materializat la scurt timp de la intervenţia Anei Maria Pătru”, se mai arată în documentul citat.

Cum s-a apărat Ana Maria Pătru

În faţa judecătorului de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Prahova, Ana Maria Pătru a negat acuzaţiile aduse de procurorii DNA de la Ploieşti. Aceasta a precizat că nu a avut nicio putere de a influenţa desfăşurarea contractelor dintre societatea privată şi instituţia pe care o conducea la vremea săvârşirii presupuselor fapte de corupţie.

„Apărările inculpatei în sensul că nu a pretins şi nu a avut nici o putere de a influenţa desfăşurarea unor contracte în derulare şi viitoare, nu pot fi reţinute acestea necoroborându-se cu probatoriul administrat în cauză, nu prezintă relevanţă în faţa gravităţii faptelor, ca de altfel recunoaşterea şi lipsa antecedentelor penale”, conform motivării judecătorului.

Ana Maria Pătru a fost arestată preventiv de Tribunalul Prahova pentru o perioadă de 30 de zile. Decizia nu este una definitivă, dar executorie. Pătru a contestat această măsură, iar contestaţia se va judeca în data de 22 noiembrie la Curtea de Apel Ploieşti.

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite