Ferma Dacilor, locul unde dormi în copaci: destinaţie turistică inedită

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La nici o sută de kilometri de Bucureşti, turiştii au posibilitatea să se rupă de agitaţia marelui oraş. La Gura Vadului, în judeţul Prahova, există un loc unde poţi simţi cu adevărat cum trăiau strămoşii daci, bucurându-te de aerul curat, de bucătăria tradiţională şi de farmecul vieţii la ţară.

Pe Drumul Vinului, dinspre Ploieşti spre Tohani, undeva la ieşirea din comuna Gura Vadului,  în judeţul Prahova, s-a deschis, încă de anul trecut, un complex turistic cu un concept unic în România: Ferma Dacilor, un loc unde turiştii sunt îndemnaţi să se simtă şi să trăiască ca pe vremea strămoşilor daci şi să uite pentru câteva zile de agitaţia vieţii de la oraş. Să dormi într-o căsuţă din lemn suspendată la câţiva metri înălţime faţă de sol şi să vezi printr-o podea din sticlă ce fac animalele din fermă pare a fi un mod de relaxare autentic.

Marele avantaj al fermei este că totul este gândit astfel încât să le ofere celor care îi trec pragul o idee despre ce înseamnă viaţa la ţară, în natură, fără mofturile marilor resorturi de cinci stele, dar în acelaşi timp, oferindu-le turiştilor confortul necesar. Căsuţe rotunde din piatră cu acoperiş din stuf, care respectă întocmai arhitectura construcţiilor dacice, şi bungalouri suspendate pe buşteni, cu podea din sticlă, fac parte din atracţia acestui resort turistic. Bucătăria tradiţională, cu mâncarea preparată doar în aer liber, la jar, la tuci sau la sobă din piatră este atuul Fermei Dacilor, apreciată de cei mai cunoscuţi bucătari din România.

Adelina Balerina, sufletul bucătăriei

Spre deosebire de resorturile turistice clasice, la Ferma Dacilor nu există conceptul de meniu à la carte. Adelina Ilie, pe care chef Adi Hădean o numeşte Adelina Balerina, este sufletul bucătăriei de la fermă. Nimic nu se cumpără din supermarket. Ceea ce nu produce ferma se cumpără de la ţărani sau din piaţă.

„Totul este preparat afară, la jar şi în soba din piatră. Pur şi simplu, turistul se trezeşte cu tuciul în faţă şi asistă la pregătirea mâncării. Gătim la comanda turiştilor şi după pofta lor, dar cu condiţia să fim anunţaţi cu o zi înainte. Cele mai apreciate preparate de la noi au fost platourile haiduceşti cu produse preparate de noi şi berbecuţ la proţap. Totul se pregăteşte aici, de la dulceţuri şi murături până la delicatesele din carne, pe care le afumăm şi le păstrăm la rece în cămară“ spune Adelina Ilie.

Pe lista celor mai solicitate feluri de mâncare se află scăriţa de porc glazurată cu dulceaţă de ardei iute, ied la cuptor, pulpă de mistreţ cu şuncă de porc vietnamez, gâscă la cuptor, bibilică cu sos de roşii, prepeliţă acoperită cu bureţi gălbiori, pulpă de iepure cu legume, aripi de porc cu arpagic, ţinute nu mai puţin de şase ore la cuptor, cartofi copţi cu mult praz, smântână şi coastă fiartă în bere, iepure prăjit în untură de mangaliţa, fiert în bere şi stins cu sos de roşii cu multe condimente. Cine pregăteşte toate aceste bunătăţi? Adelina Balerina, care recunoaşte cu zâmbetul pe buze că face totul din pură pasiune pentru bucătărie fără să se poată lăuda cu tot felul de diplome în domeniu.

Au vrut să aducă lupi din Kazahstan

Odată scăpat din restaurantul complexului, distracţia turistului se îndreaptă spre cramă, dacă este adult, şi spre ferma de animale sau la tiroliană, dacă este copil.

Aflată pe Drumul Vinului, în inima podgoriilor de la graniţa dintre judeţele Prahova şi Buzău, Ferma Dacilor colaborează cu patru dintre cele mai importante crame din zonă. Se pot organiza excursii de degustare de vinuri la cramele  Budureasca, Lacerta (în judeţul Buzău), Tohani şi Rotenberg. De precizat că, în funcţie de crama aleasă, preţul pentru o vizită de degustare este între 50 şi 150 de lei de persoană.

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite