Elevii nord-irlandezi construiesc case sociale la Ploieşti. Cum au ajuns 20 de liceeni din Irlanda de Nord să dea la lopată şi mortar la marginea Ploieştiului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mereu cu zâmbetul pe buze, voluntarii din Irlanda din Nord au muncit timp de o săptămână la Ploieşti, la construcţia de case sociale. FOTO Dana Mihai
Mereu cu zâmbetul pe buze, voluntarii din Irlanda din Nord au muncit timp de o săptămână la Ploieşti, la construcţia de case sociale. FOTO Dana Mihai

20 de liceeni şi 4 profesori din Irlanda de Nord au muncit din greu o săptămână pentru construcţia a patru case în Ploieşti, în care vor locui familii cu venituri mici. Liceenii au strâns bani acasă pentru cheltuielile cu transportul, cazarea şi masa în România.

În marginea de sud a Ploieştiului, într-un cartier de case răsărit în ultimii ani pe terenurile alocate de primărie tinerilor, într-un zgomot perpetuu de şantier, una dintre străzi face excepţie prin ritmul susţinut în care se lucrează, dar şi prin limbile pe care le vorbesc „constructorii“: irlandeză, norvegiană şi germană.

Tineri de 15-18 ani lucrează opt ore pe zi la ciment şi mortar, lipit de cărămizi şi montarea fier-betonului. Împărţiţi pe echipe, uşor de distins prin culoarea tricourilor, echipaţi cu căşti de protecţie şi mănuşi, lucrează, spre deosebire de ceilalţi constructori din Cartierul Tineretului, la ridicarea de case pentru familii cu venituri mici. Îşi plătesc singuri deplasarea în România, cazarea şi masa, cu banii obţinuţi în ţările lor timp de o jumătate de an, prin activităţi pe care le fac în afara programului de şcoală.

Un scenariu de neimaginat pentru români, prea puţin obişnuiţi cu voluntariatul, adică munca gratuită „pentru altul“. Construcţiile prind rapid contur, iar tinerii voluntari, murdari şi epuizaţi de efort, încheie fiecare zi cu zâmbete pe chip.

Vieţi schimbate

Proiectul de construire a unor case pentru familii cu venituri modeste din Ploieşti face parte dintr-un program mai amplu desfăşurat în mai multe oraşe din România de organizaţia Habitat for Humanity. Anul trecut, opt familii cu probleme sociale şi venituri mici din Ploieşti au primit case în sistem cvadruplex ridicate de organizaţie cu sprijinul voluntarilor români şi străini, al beneficiarilor, dar şi al numeroase firme care au donat materiale de construcţie.

Sunt localizate chiar lângă casele unde se lucrează în prezent, sunt frumos întreţinute, iar viaţa unor familii a căpătat sens după ce s-au mutat în ele. Primăria Ploieşti pune la dispoziţie terenurile în cartierul de tineret al oraşului, iar Habitat for Humanity se ocupă de tot ceea ce înseamnă construcţia caselor şi selecţia celor care vor locui în ele.

Au descoperit gustul mămăligii

În prima săptămână a lunii iulie, 20 de tineri şi 4 profesori din Irlanda de Nord au lucrat pe şantierul din Ploieşti, câte opt ore pe zi. Timp de câteva zile au lucrat alături de alţi adolescenţi din Germania (veniţi pentru a patra oară în România), după ce înaintea lor lucraseră la case elevi din Norvegia şi angajaţi ai unor corporaţii din România.

La sfârşitul săptămânii de voluntariat, în ultima zi pe şantier, echipa şi-a făcut bilanţul celei mai interesante săptămâni din viaţa lor. „A fost o muncă extrem de obositoare, dar plină de satisfacţii. Am lucrat la ciment, la mortar, am desfăcut cofraje, am ridicat pereţi. Lucruri de care nu credeam vreodată că suntem în stare“, constată Tilly, o tânără de 17 ani.

Cu ajutorul staffului de la Habitat for Humanity, muncitori în construcţii care avizează toate operaţiunile, tinerii au făcut în câteva zile peste cinci metri cubi de beton şi au ridicat aproape doi metri din pereţii celor patru case.

Fără fiţe, tinerii au lucrat în condiţii grele, s-au umplut de noroi şi ciment şi au mâncat pe şantier împreună cu muncitorii români. Aşa au descoperit şi mămăliga. „A fost o experienţă extraordinară, ne-am făcut foarte mulţi prieteni şi ne-am bucurat de vremea frumoasă, foarte diferită de cea din ţara noastră. Ne-a plăcut mult şi mămăliguţa, o mâncare interesantă“, ne-a povestit Dillon, unul dintre voluntari.

Cum au strâns banii pentru cazare şi masă

Înainte de a veni în România şi a lucra la casele sociale, tinerii din Irlanda de Nord au făcut şi alte lucruri extraordinare. Programul desfăşurat în întreaga lume de Habitat for Humanity presupune ca voluntarii să-şi plătească singuri costurile logistice şi, în măsura posibilităţilor, să doneze bani pentru ridicarea caselor. Pentru a realiza acest lucru, timp de o jumătate de an, adolescenţii din Irlanda de Nord au muncit în afara programului de şcoală.

Una dintre tinere a gătit prăjituri pe care le-a vândut rudelor şi vecinilor, alţi elevi au strâns o parte din bani din bacşişul primit la casele de marcat din supermarketuri, acolo unde au ajutat cumpărătorii să îşi pună alimentele în plase, alţii au organizat concursuri de cultură generală pentru care au perceput taxe de participare.

Cinci băieţi mai îndrăzneţi s-au căţărat pe cea mai înaltă clădire din Irlanda de Nord, Obel Tower din Belfast, de unde au coborât în rapel, iar ca recompensă, o companie locală le-a sponsorizat călătoria în România. Callum Brown, un tânăr irlandez de 17 ani, a fost unul dintre ei. „Ambele experienţe au însemnat foarte mult pentru mine. M-am antrenat intens pentru escaladarea clădirii, iar faptul că voi obţine astfel nişte fonduri pentru a munci la aceste case m-a ajutat psihic foarte mult. România este o ţară foarte frumoasă“, ne-a spus Callum.

La finalul programului de pe şantier, adolescenţii s-au plimbat prin Ploieşti, însă nu au putut vizita prea mult, fiind extrem de obosiţi în majoritatea zilelor. Duminică, înainte de a pleca spre case, au mers la Castelul Bran. Toate experienţele din România le-au relatat zilnic şi pe un blog dedicat, h4hploiesti15.wordpress.com, în care au povestit cât au muncit în fiecare zi şi au împărtăşit impresii despre ţara
noastră. 

Program de responsabilizare socială

„Prin proiectul «Construim împreună pentru comunitate», vom construi în sistem cvadruplex opt locuinţe în Ploieşti, între 2015 şi 2016. Din mai, când am demarat proiectul, peste 200 de voluntari străini şi din companiile româneşti au muncit la ridicarea locuinţelor. Programele noastre sunt orientate spre responsabilizarea familiilor şi a comunităţii. Nu facem cadou locuinţele pe care le construim, ci odată lucrarea terminată, costurile de reabilitare sau de construcţie sunt achitate de familiile beneficiare în rate lunare, pe o perioadă de până la 20 de ani, fără profit. Ca un exemplu, o rată lunară este mai mică decât cea mai mică chirie din Ploieşti. Sumele încasate se consolidează într-un fond prin care sunt ajutate ulterior mai multe familii. De asemenea, selecţia beneficiarilor este foarte serioasă, iar ei sunt cooptaţi efectiv în ridicarea propriilor case“, ne-a spus Alex Sbîrcea, manager de program al Habitat for Humanity, care le-a stat în permanenţă alături voluntarilor. 

În prezent, mai multe familii din Ploieşti care au depus dosare pentru obţinerea locuinţelor sunt în plin proces de selecţie. Programele Habitat for Humanity se derulează în judeţul Prahova din 2009, organizaţia fiind prezentă în 70 de ţări.

Vă mai recomandăm

Magazine sociale în România. Locul în care poţi cumpăra alimente, haine şi jucării plătind cu muncă în folosul comunităţii. Magazinele sociale sau caritabile sunt centre de la care românii fără posibilităţi materiale pot cumpăra alimente, haine, jucării sau alte produse donate de persoane fizice sau juridice sau pot beneficia de diverse servicii, totul în schimbul unor ore de muncă prestate în folosul comunităţii. „Adevărul“ vă prezintă câteva magazine sociale din România.

O voluntară din China îi învaţă pe copiii ţăranilor din cinci sate sucevene limba chineză. Profesoara s-a îndrăgostit de Bucovina. Pan Yuyan este o chinezoaică de 24 de ani, venită în România în urmă cu doi ani, printr-un program de voluntariat, ca să predea limba şi cultura chineză. Acum are peste 170 de studenţi la Universitatea „Ştefan cel Mare“ din Suceava, dar îi învaţă chineză şi pe copiii din cinci sate din jurul oraşului.

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite