Cum se poate plăti în natură pensia de întreţinere a copilului după divorţ. Articolul din Codul Civil care deschide portiţa alternativă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pensia de întreţinere poate fi plătită şi în natură, nu doar în bani     FOTO: Arhivă
Pensia de întreţinere poate fi plătită şi în natură, nu doar în bani     FOTO: Arhivă

Divorţul, cu siguranţă una dintre cele mai mari traume prin care poate trece un copil, mai ales dacă este la o vârstă mică, produce schimbări deopotrivă şi în viaţa adulţilor care trebuie să-şi asume responsabilităţi individuale impuse de lege, dar şi de bunul simţ.

Conform Codului Civil valabil în România, minorul rămas în întreţinerea unuia dintre părinţi are dreptul la o pensie de întreţinere (până nu de mult numită pensie alimentară), calculată în funcţie de veniturile celui obigat să o plătească.

Puţini ştiu însă că, părintele obilgat să plătească o astfel de pensie o poate face şi în natură, nu doar cu bani.

Legiuitorul a prevăzut ca valoarea pensiei de întreţinere a minorilor în caz că părinţii au decis să meargă pe drumuri separate în viaţă să se stabilească până la o pătrime din venitul  lunar net al părintelui plătitor pentru un copil, o treime pentru 2 copii şi o jumătate din venitul lunar net pentru 3 sau mai mulţi copii.

Conform Noului Cod Civil, pensia de întreţinere nu poate fi mai mare de jumătate din venitul părintelui obligat de instanţă să asigure un venit necesar creşterii copilului.

Atenţie, însă, această plată nu devnie obligatorie decât în urma unei decizii judecătoreşti, rămasă definitivă, pronunţată de instanţă în urma unui divorţ şi în urma unei anchete sociale.

Banii din pensia de întreţinere sunt doar pentru copil, nu pentru mofturile adultului

Sunt cazuri în care soţii care au ales să se separe legal, consideră că divorţul îi priveşte exclusiv, iar copilul minor nu intră deloc în calcul.

Este important de înţeles faptul că pensia de întreţinere este acordată copilului care se afla la vârsta la care nu se poate descurca de unul singur, nu părintelui în întreţinerea căruia a rămas.

Aşadar, banii primiţi lunar trebuie chelutiţi exclusiv pentru binele minorului şi în beneficiul acestuia. Pensia de întreţinere a copilului nu poate fi consumată pentru plata utilităţilor sau a altor datorii, cu atât mai puţin pentru bunăstarea exclusivă a mamei sau a tatălui, în funcţie de caz, la care au rămas cei mici.

Ce poţi să faci dacă îţi vezi copilul neglijat părintele care îl are în întreţinere

Pentru că au existat cazuri în care părintele plătitor de pensie alimentară a constatat că minorul rămas în întreţinerea celuilalt nu este îngrijit cum trebuie, deşi primeşte fonduri suficient de mari pentru a avea cele necesare, Noul Cod Civil permite anumite portiţe prin care la copil să ajungă în mod direct tot ceea ce este necesar unui trai decent.

Atunci când există suspiciuni să tatăl, de exemplu, care are în întreţinere copilul, consumă pensia alimentară pentru satisfacerea nevoilor personale, mama care plăteşte lunar pensia poate solicita în instanţă modificarea moidalităţii de plată a obligaţiei de întreţinere.

Ce spune Codul Civil

Acest aspect este prevăzut de articolul nr. 530 din Codul Civil. Astfel, conform sursei citate, “Obligaţia de întreţinere se execută în natură, prin asigurarea celor necesare traiului şi, după caz, a cheltuielilor pentru educare, învăţătură şi pregătire profesională. Dacă obligaţia de întreţinere nu se execută de bunăvoie, în natură, instanţa de tutelă dispune executarea ei prin plata unei pensii de întreţinere, stabilită în bani”.

Prin urmare, părintele plătitor de pensie poate să nu mai trimită lunar banii, ci să stabilească, dacă este posibil, cu celălalt părinte o listă cu obiectele, alimentele etc de care are nevoie copilul în cuantumul unei sume calculată tot în instanţă.

Aici pot intra, de la haine, mâncare, tratament medical, taxe şcolare până la rechizite sau alte cheltuieli de care să beneficieze doar minorul aflat în întreţinere.  

Decizia de schimbare a modalităţii de plată a pensiei de întreţinere se poate face la solicitarea părintelui plătitor şi doar printr-o decizie a instanţei de judecată.

Atunci când se deschide o astfel de acţiune, cel care solicită acest lucru trebuie să aducă dovezi în instanţă, (de la martori până la alte probe, acte în special) prin care să dovedească faptul că pensia plătită pentru întreţinerea copilului nu este cheltuită în beneficul acestuia. 

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite