Cum amenajăm grădina toamna. Ce sunt florile de zi scurtă şi cum se îngrijesc pentru a rezista până la primul îngheţ

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cei care doresc să aibă o grădină sau o curte plină de flori sănătoase chiar şi toamna trebuie să respecte o serie de reguli stricte pentru a nu munci degeaba şi a nu arunca banii pe fereastră.

Nu orice plantă poate fi sădită la final de august în pământ, aşa că, înainte să vă apucaţi de reamenajatul spaţiului exterior din faţa casei, ar fi bine să vă interesaţi care sunt florile care pot supravieţui temperaturilor scăzute chiar până la primul îngheţ.

Ruxandra Gâlă, inginer horticultor, ne oferă o listă scurtă cu florile care nu vă vor da bătaie de cap, dacă alegeţi să le plantaţi acum în pământ. Termenul lor generic este de flori de zi scurtă şi se numesc astfel tocmai pentru că înfloresc în special atunci când ziua are mai puţin de 8 ore, iar floarea se formează când are mai mult întuneric.

Dalia

O plantă cu o floare mare cât un bulgăre şi colorată intens în galben, roşu, degradeuri de roz sau alb, poate rezista până la finele lunii noiembrie. Deşi mulţi consideră că dalia este o floare de vară, ea poate fi plantată chiar la final de august. Cumpăraţi planta la ghiveci şi apoi plantaţi-o în grădină. Este de preferat aşa. Fiind o plantă de dimensiuni mari, a cărei tulpină se înalţă chair şi doi metri, preferă să aibă spaţiu pentru a se desfăşura în toată splendoarea ei. În plus, rădăcinile ei sunt foarte mari, iar ghiveciul ar sufoca-o.

Când planta începe să se înalţe, ajutaţi-o cu un arac sau un alt punct de sprijin solid, un gard, un zid etc. Tulpina este înaltă, dar fragilă, în plus este vulnerabilă şi din cazua greutăţii florilor.

Nu este o floare pretenţioasă. Nu are nevoie de o îngrijire specială sau de un sol bogat, ba din contră, se poate dezvolta chiar şi într-o zonă stâncoasă. În ceea ce priveşte irigatul, Dalia nu o să vă dea mult de lucru. Odată la două zile, direct la rădăcină şi nu în cantitate mare. Apa nu trebuie să băltească.

Atunci când alegeţi să plantaţi Dalii în curte, căutaţi un loc însorit.

Pentru ca florile să fie mari şi sănătoase este bine să ajutaţi planta, înlăturând bobocii care se formează lateral şi păstraţi-l doar pe cel central. „Ce-i mult strică”, aceasta este secretul de care trebuie să ţineţi cont pentru o Dalia frumoasă.

Cârciumăresele

Probabil cele mai colorate flori care se găsesc în zona noastră şi cărora le merge de minune chiar în perioadele de arşiţă şi secetă, dar şi când temperaturile nu mai sunt atât de generoase. Sunt flori foarte rezistente şi înfloresc din iunie până târziu spre noiembrie, dacă iarna nu se grăbeşte prea tare. Aspectul lor deloc fragil se pretează în curţile cu aspect rustic, dar sunt ideale pentru a masca un zid sau o porţiune stâncoasă.

image

Cârciumăresele, cele mai elegante flori de toamnă FOTO: abaout-garden.com

Deşi se dezvoltă foarte bine şi în jardiniere, cârciumăresele pot fi plantate direct în sol, în grădină, cu condiţia ca pământul să fie bine afânat. Florile rezistă la secetă, dar dacă aveţi posibilitatea este bine să le udaţi seară de seară, dar nu excesiv şi nu direct pe floare.

Atunci când cumpăraţi cârciumăresele interesaţi-vă din ce fel de soi sunt, pentru că varietatea lor este foarte, mare, aproape 20 de feluri de cârciumărese. În plus sunt unele de talie pitică, iar altele a căror tulpină ajunge chiar şi la un metru înălţime. Secretul cârciumăreselor: nu suportă „rudele”, aşa că, îndepărtaţi ramurile tinere care încep să se dezvolte în jurul florii centrale. Veţi avea astfel o floare de mari dimensiuni şi tufe bogate. Aceste flori au şi un dezavantaj, aşa că înainte să vă decideţi să le cumpăraţi pentru a le planta în grădină, trebuie să ştiţi că sunt preferatele fluturilor, dar şi ale insectelor în general, mai ales albine.

Crizantemele

Regina toamnei, crizantema este una dintre florile care rezistă cel mai mult în grădină şi rămâne înflorită chiar şi atunci când are fulgi de nea pe petale. De la roşu intens, până la violet sau galben, culorile crizantemelor se asortează perfect cu cele ale lunilor de toamnă, însă, pentru a avea un spectacol de culoare în curte este nevoie şi în cazul acestor flori puternice de câteva reguli de îngrijire. Crizantemele preferă lumina, dar nu soarele, aşa că de preferat ar fi să le plantaţi în semiumbră, poate la baza unui zid, perete sau gard. Puteţi să plantaţi floarea chiar şi acum, în agust-septembrie.

image

Crizantemele roşii formează un contrast perfect în grădină  FOTO gardenerstips.uk.co

Fiind o iubitoare a temperaturilor de 10-15 grade, crizantema se va dezvolta frumos până în luna noiembrie. Mai este ceva de care e bine să ţineţi cont. Floarea are frunze mari, iar planta depune efort pentru a le ţine în viaţă. Ca să o ajutaţi, îndepărtaţi de pe tulpină frunzele şi lăstarii şi păstraţi doar floarea centrală. Pe tulpină nu trebuie să rămână mai mut de două-trei frunze.

Secretul crizantemelor: „la grămadă”. Pentru a fi puse în valoarea, crizantemele trebuie plantate în grup compact, cât mai des (la o distaţă de 10 cm una de alta), astfel veţi obţine o tufă spectaculoasă, mai ales dacă alternaţi culorile. Udaţi moderat şi piguliţi în permanenţă frunzele în exces şi lăstarii laterali.

Phlox

Este o plantă care înfloreşte de primăvara până toamna târziu, pe care nu aveţi cum să nu o ştiţi. Este practice floarea copilăriei de la ţară şi este mai cunoscută sub numele de “scânteioară”. Înaltă cam de jumătate de metru, cu flori multe şi mărunte şi viu colorate, în special în nuanţe de roşu sau roz, alb şi chiar violet cu un miros puternic, o caracteristică rară printre florile de toamnă. Nu este chiar o plantă rezistentă la frig, dar rămâne înflorită şi în luna octombire, dacă vremea ajută.

image

Scânteioarele sau brumărelele, florile copilăriei care rămân înflorite până în octombrie FOTO wikipedia.org

Ca să-Ie fie bine, scânteioarele trebuie plantate în semiubră, în zone unde pământul este afânat şi umed, dar unde nu bălteşte apa. Este important de asemenea să fiţi atenţi atunci când le udaţi. Apa nu trebuie să ajungă pe floare sau pe frunze. Crescând în tufe dese, scânteioarele au nevoie să fie şi ele “pigulite”, aşa că îndepărtaţi cât de des puteţi florile şi frunzele ofilite.

Când vedeţi că floarea nu mai poate, fiind în pericol să degree, tăiaţi planta până aproape de sol (lăsaţi cam 5 centimetri) şi acoperiţi cu frunze uscate sau cu paie (rogojină dacă aveţi).

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite