FOTO Cele mai frumoase parcuri din România. Povestea parcului Bucov, locul preferat de ploieşteni pentru relaxare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Parcul „Constantin Stere“ din marginea Ploieştiului, numit după marele patriot basarabean, este, de câteva decenii, locul preferat de plimbare şi relaxare al ploieştenilor. La începutul secolului XX era o moşie întinsă, cu mori de apă, păduri şi bălţi care aparţinea familiei Ionescu-Quintus

Aflat la 3 km de marginea estică a Ploieştiului, pe malul stâng al Teleajenului, Parcul Bucov era, la începutul secolului al XX-lea, un domeniu care aparţinea familiei Ionescu-Quintus. A fost proprietatea soţiei lui Constantin Stere, Ana, descendenta familiei Ionescu-Quintus, în urma primei sale căsătorii cu doctorul Alexandru Radovici, membru al unei familii înstărite din Ploieşti, cu puternice tradiţii liberale.

La căsătoria acestora, din anul 1917, moşia de la Bucov cuprindea peste 1.000 de hectare, teren agricol, păduri, ape şi bălţi, dar suprafaţa s-a redus ca urmare a reformei agrare efectuată după Primul Război Mondial, în cadrul României Mari. „În documentele vremii erau consemnate trei mori de apă care funcţionau pe râul Teleajen, ce străbătea moşia, o fabrică de spirt, precum şi o cărămidărie“, după cum ne-a spus Paulina Mănişor, muzeograf al Muzeului Memorial „Constantin şi Ion Stere“.

Parcul, acoperit pe zeci de hectare de pădure, de lacuri de agrement şi plaje există şi astăzi, iar de câteva decenii, chiar şi în timpul comunismului, a fost locul preferat de ploieşteni pentru odihnă şi agrement.

Parcul a fost donat de urmaşii familiei Stere

Patriotul Constantin Stere a locuit în conacul de la Bucov timp de şase ani, între 1930 şi 1936, departe de zbuciumul politic, timp în care a scris cele opt volume ale cărţii sale de căpătâi „În preajma revoluţiei“. Scriitor, jurist şi politician, născut în Basarabia, şi-a pus amprenta inconfundabilă pe viaţa politică românească dintre anii 1892-1936 şi s-a implicat în înfăptuirea Unirii Basarabiei cu România, în 1918. De la Ploieşti a susţinut ideile socialist-poporaniste, iar mai apoi social-liberale, ale luptei de eliberare a Basarabiei de sub dominaţia ţaristă, pentru unirea cu Patria-mamă şi emanciparea ţăranilor.

Conacul şi cele 50 de hectare de teren retrocedate de statul român urmaşilor legali ai familiei Stere, au fost donate Consiliului Judeţean Prahova de nora scriitorului, Suzana Stere Paleologu.

Donaţia s-a făcut cu scopul de a înfiinţa un muzeu memorial care prezintă mărturii ale vieţii şi activităţii marelui patriot, dar şi pentru realizarea unor ansambluri cultural-artistice, zone de agrement, odihnă şi recreere, în amintirea marelui om politic, a unirii Basarabiei cu România şi a edificării României Mari: Muzeul Memorial „Constantin Stere“, care a fost organizat în fostul conac al familiei, Aleea Scriitorilor, Ansamblul sculptural Armonia Unirii.

Parcul va fi transformat în obiectiv turistic

Fie că se plimbă pe aleile vaste ale parcului, acum cu o suprafaţă de aproape 100 de hectare, cu barca pe apă, că fac sport pe terenurile întinse, un grătar sau doar se relaxează la iarbă verde, parcul este, de câteva decenii, preferatul ploieştenilor. Tot la Bucov este şi grădina zoologică din Ploieşti, cu o suprafaţă de aproape 16 hectare, unde sunt găzduite animale din peste 50 de specii.

În viitor, în parc vor fi amenajate o Grădina botanică, un proiect deja demarat, un Aqualand pe terenul fostului ştrand, hoteluri şi restaurante care să pună Parcul „Constantin Stere“ pe harta turismului românesc.

Mai puteţi citi

FOTO Grătare, plimbări cu barca şi relaxare la iarbă verde. Mii de ploieşteni s-au mutat de 1 Mai la Bucov şi au uitat de post

Un tigru bengalez, noua atracţie de la Zoo Bucov

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite