Ce, cât şi cum să mâncăm de sărbători. Sfaturile medicilor pentru a ne bucura de mesele de Crăciun şi Anul Nou

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bucuria de a sta la masa de Crăciun, după o perioadă lungă de post, nu ar trebui să se transforme în crize de bilă, de stomac sau de ficat. Pentru a nu ajunge la spital, trecerea la alimentaţia normală trebuie făcută cu atenţie şi ponderare, iar mâncarea trebuie combinată inteligent

Postul este o modalitate de a-ţi domina pasiunile omeneşti, de a te înfrâna, de a demonstra că nu trăieşti ca să mănânci. Bucuria de a mânca după terminarea postului poate avea, însă, inconveniente, dacă nu se abordează trecerea la alimentaţia normală cu atenţie şi ponderare“, avertizează medicul Mihaela Buşegeanu, specialist în diabet, boli de nutriţie şi metabolism care are şi câteva sfaturi esenţiale pentru cei care nu vor să ajungă la spital după zilele de sărbătoare, presărate cu multă mâncare şi alcool.

Astfel, medicul ploieştean recomandă pentru mesele de Crăciun şi Anul Nou carne de porc slabă, peşte, carne de curcan, multe legume proaspete, ca atare sau în salate, ciuperci şi fructe. Grăsimile şi prăjelile trebuie evitate. „Foarte indicat în această perioadă este sucul de roşii. Conţine licopen, care protejează împotriva frigului şi, totodată, aciditatea roşiilor creşte absorbţia fierului din carne“, este pontul medicului.

Mese dese şi o hidratare adecvată

De asemenea, mâncarea trebuie mestecată bine şi încet, iar ultima masă a zilei, consumată cu minimum trei ore înainte de culcare, nu trebuie să fie abundentă. „După post, cel mai indicat este să se mănânce puţin şi des pentru a evita apariţia diareei, cauzată de mesele copioase după perioada de abstinenţă. De asemenea, trebuie să existe o hidratare adecvată, prin consumul de apă şi ceai în cantităţi mari“, spune Mihaela Buşegeanu.

Condimente şi ceaiuri aromatice pentru digestie

Dacă, totuşi, simţiţi că aveţi probleme, nu vă repeziţi direct la medicamente pentru ajutarea digestiei. Foarte multe condimente şi ceaiuri aromatice, precum menta, muşeţelul, scorţişoara (care au efecte antiseptice), rozmarinul, cimbrul sau mărarul, pot fi de un real ajutor.

De ajutor este şi iaurtul cu fermenţi activi, probiotice, care echilibrează flora bacteriană din colon, ghimbirul, care previne şi tratează greaţa şi stimulează producţia de bilă, dar şi ananasul proaspăt, care, pe lângă vitamina C şi fibre alimentare, ajută la digerarea mai uşoară a proteinelor din carne“, ne sfătuieşte medicul Mihaela Buşegeanu.

image

Medicul Mihaela Buşegeanu ne sfătuieşte să facem trecerea de la post la alimentele de Crăciun cu ponderare. FOTO Dana Mihai

Nu în ultimul rând, trebuie să faceţi mişcare zilnic pentru a ajuta digestia şi pentru o stare bună de sănătate.

O recomandare importantă este şi în cazul lactatelor. „Dacă nu aţi consumat lapte în timpul postului, cel dulce trebuie introdus progresiv în alimentaţie. În schimb, la mese pot fi consumate iaurturi, brânzeturi şi caşcaval“, explică medicul.

Ce trebuie făcut când apar simptome de indigestie

Dacă, totuşi, apar mici probleme de digestie şi intervine diareea, trebuie să mâncaţi cât mai puţin timp de 24 de ore, să beţi cât mai multe lichide, precum apa, ceaiul, supă clară, soluţii de rehidratare sau apă carbogazoasă. Alimentele solide trebuie reintroduse treptat: banane, morcovi, cartofi fierţi, ou fiert moale, pâine albă prăjită, peşte, fructe şi legume fierte.

În cazuri mai grave, trebuie apelat la asistenţă medicală. Câteva mii de prahoveni ajung anual, între Crăciun şi Revelion, la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean Ploieşti, după ce au mâncat sau au băut excesiv. Este şi o perioadă de acutizare a unor afecţiuni preexistente, pe fondul nerespectării regimului alimentar sau neglijarea schemelor de tratament pentru diverse boli. 

Un sfat şi pentru gospodinele care vor avea mult de muncă în bucătărie: pentru prevenirea contaminării alimentelor cu microbi, mâinile trebuie spălate cu mare atenţie atât înainte cât şi după ce aţi atins carnea crudă, iar alimentele nu trebuie să stea la temperatura camerei mai mult de două ore.

Mai puteţi citi

VIDEO Tocană de purcel, reţeta delicioasă a bucătarului ploieştean Mihai Moraru pentru masa de Crăciun

Nu exageraţi cu mâncarea şi băutura dacă nu vreţi să vă petreceţi Crăciunul la spital

Medicii ne sfătuiesc: mâncaţi cu măsură de Crăciun! Preparatele bogate în grăsimi, pericol pentru sănătate

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite