Gafă de proporţii la Consiliul Judeţean Prahova. Un proiect de 580 de milioane de euro, anunţat drept câştigat, nu a fost confirmat de specialişti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, Mircea Cosma, a anunţat, luni, faptul că Salina Slănic a fost aleasă pentru înfiinţarea unui centru de cercetare cosmică pentru care Uniunea Europeană va aloca 580 de milioane de euro. Specialiştii implicaţi în proiect spun că, deşi România are şanse, proiectul nu a fost câştigat, încă

Salina Slănic aşteaptă de peste 7 ani confirmarea veştii că este câştigătoarea unui proiect de cercetare internaţională care ar presupune realizarea în subteran a unui institut de cercetare cosmică şi fizică a pământului. În proiect sunt concurente laboratoare din Anglia, Franţa, Spania, Italia, Polonia şi Finlanda.

După luni bune în care nu s-a mai auzit nimic despre acest proiect, preşedintele Consiliului Judeţean, Mircea Cosma a afirmat luni, la o şedinţă cu primarii din judeţ, că Salina Slănic  fost aleasă de oficialii Uniunii Europene şi este câştigătoarea proiectului de 580 de milioane de euro.

Mircea Cosma s-a angajat chiar să grăbească lucrările de alimentare cu apă curentă şi gaze naturale din Slănic şi a spus că institutul va crea aproximativ 1.400 de locuri de muncă în oraş.

Proiectul a suscitat interesul legitim al presei, având în vedere importanţa naţională (depăşeşte cu mult investiţia de 293 de milioane de euro pentru laserul de la Turnu Măgurele), şi chiar mondială, având în vedere că în respectivul institut ar urma să lucreze fizicieni străluciţi din România, din Europa şi din lume.

Câştigat şi nu prea

La o documentare mai riguroasă, anunţul proiectului câştigat din Salina Slănic se dovedeşte doar o promisiune, o posibilitate de realizare, şi nicidecum un fapt bătut în cuie.

Alexandru Jipa, profesor universitar la Catedra de Fizică atomică şi nucleară la Universitatea din Bucureşti, cunoscător apropiat al fenomenului şi unul dintre cercetătorii implicaţi direct în acest proiect, ne-a spus, marţi, că proiectul nu a fost câştigat de salina prahoveană.

Ne chinuim de peste 5 ani să câştigăm acest proiect, în concurenţă cu alte laboratoare subterane din Europa. În primă instanţă, Finlanda a câştigat acest proiect, dar a renunţat. Am putea avea o şansă, la realegeri. Nu ştiu de unde au autorităţile judeţene informaţia că am câştigat proiectul, noi nu ştim nimic despre aşa ceva. Evident că ne dorim să fim aleşi, dar nu s-a întâmplat încă“, ne-a declarat Alexandru Jipa.

De altfel, profesorul universitar va fi joi, la Ploieşti, pentru noi discuţii pe marginea proiectului.

Nici reprezentanţii Comisiei Europene de la Bucureşti nu ne-au putut confirma, în cursul zilei de marţi, faptul că Salina Slănic a câştigat proiectul.

Preşedintele CJ Prahova, Mircea Cosma, nu a putut fi contactat în tot cursul zilei de marţi pentru lămuriri pe marginea acestui subiect.

Ce înseamnă un institut de cercetare cosmică

În mare, proiectul pentru care concurează Salina Slănic presupune realizarea, la mare adâncime, a unui megadetector de particule elementare, dar şi a unor sisteme de măsurare de mare sensibilitate.

Detectorul gigant este un rezervor metalic imens, de 100.000 de tone, cu mulţi senzori, care va fi umplut cu o substanţă cu proprietăţi speciale, argon lichid.

Megadetectorul va putea măsura, de exemplu, durata de viaţă a protonului, o particulă despre care se presupune că are o vârstă mai mare decât Universul şi probarea teoriei, nedemonstrată încă, privind posibilitatea ca acesta să se dezintegreze sau nu. De asemenea, unul din scopurile proiectului este şi studierea misterioasei particulei neutrino, foarte greu de detectat în condiţii normale, dar care poate fi „văzută“ de detector.

Experimentele desfăşurate într-un astfel de laborator ne-ar putea da informaţii preţioase despre originea şi evoluţia Universului. Am putea lămuri multe dintre scenariile cosmologice privind apariţia Universului“, ne-a explicat profesorul Alexandru Jipa.

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite