Arestarea controversatului afacerist Răzvan Alexe deschide cutia Pandorei în Prahova

Arestarea controversatului afacerist Răzvan Alexe deschide cutia Pandorei în Prahova

Răzvan Alexe a fost arestat preventiv miercuri noapte pentru 29 de zile. FOTO Facebook

MECANISM Controversatul om de afaceri ploieştean Răzvan Alexe, prieten al fiului preşedintelui Consiliului Judeţean Prahova, Mircea Cosma, a fost arestat miercuri noapte pentru trafic de influenţă. Asta la doar o lună după ce Marcel Păvăleanu, un alt apropiat al lui Cosma, a fost închis pentru evaziune fiscală

Ştiri pe aceeaşi temă

În noaptea de marţi spre miercuri, Răzvan Alexe, un controversat afacerist din Ploieşti, a fost reţinut pentru 24 de ore de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti pentru trafic de influenţă, în baza unui denunţ.

Miercuri, dosarul a fost declinat Direcţiei Naţionale Anticorupţie, din cauza valorii prejudiciului, de peste 1,15 milioane de euro, iar seara, aproape de miezul nopţii, Răzvan Alexe a primit mandat de arestare preventivă pentru 29 de zile, în baza unei decizii a magistraţilor de la Tribunalului Prahova. 

Potrivit referatului procurorilor DNA, „în perioada 2012-2013, inculpatul Alexe Răzvan, lăsând să se creadă că are influenţă asupra unui funcţionar public, respectiv preşedintele Consiliului Judeţean Prahova (Mircea Cosma – n.r.), a pretins şi primit de la un administrator de societate comercială - denunţător în cauză - sume de bani totalizând 5.204.005 lei, disimulate în contravaloarea unor lucrări subcontractate fictiv de către firma denunţătorului către S.C. Marconstruct Company S.R.L. şi neexecutate în realitate de S.C. Marconstruct Company S.R.L, ci de firma denunţătorului“.

Relaţia Alexe - Păvăleanu

Firma care apare în speţă, S.C. Marconstruct Company S.R.L, i-a aparţinut, până în ianuarie 2013, lui Marcel Păvăleanu, un alt afacerist din Ploieşti arestat în octombrie, alături de alte cinci persoane, în unul dintre cele mai mari dosare de evaziune fiscală şi spălare de bani, cu un prejudiciu de 35 de milioane de euro.

Deloc surprinzător, în acest dosar este cercetat şi bunul său prieten Răzvan Alexe, care a fost angajatorul lui Păvăleanu într-o altă firmă de construcţii şi l-a împrumutat şi cu 35.000 de euro. La momentul arestării lui Marcel Păvăleanu, instanţa a decis cercetarea lui Răzvan Alexe în stare de libertate.

Marcel Păvăleanu a fost angajat, pentru scurt timp, până în mai 2013, în Secretariatul General al Guvernului şi a fost şi membru al Consiliului de Administraţie al SC Ploieşti Parc Industrial SA, companie a CJ Prahova, potrivit CV-ului public.

Conform declaraţiei de avere, în ianuarie 2013, a vândut firma Marconstruct unei alte persoane arestate în dosarul de evaziune fiscală de 35 de milioane de euro, Cecilia Stroe. Este evident însă, conform termenului indicat de procurori în dosarul de trafic de influenţă de care este acuzat Răzvan Alexe, adică perioada 2012-2013, că Păvăleanu a mai fost patron al acesteia o bună perioadă.

Bani obţinuţi printr-o posibilă presiune

Puţinele informaţii oficiale oferite de procurorii DNA în dosarul privind traficul de influenţă ridică multe alte întrebări. În primul rând, dacă influenţa pe care Răzvan Alexe pretindea că o are la Consiliul Judeţean Prahova a fost reală sau nu, având în vedere că, potrivit comunicatului DNA, denunţătorul a câştigat, într-adevăr, licitaţii de reabilitare a drumurilor judeţene şi, în al doilea rând, dacă nu a existat cumva o condiţionare, o presiune asupra denunţătorului de a vira către Marconstruct anumite sume de bani pretinse de Răzvan Alexe.  

Surse judiciare vorbesc, într-adevăr, despre faptul că firma denunţătorului a câştigat mai multe licitaţii de reabilitare de drumuri judeţene în Prahova, fiind calificată şi îndreptăţită să câştige lucrările, iar în speţă există o presiune asupra acestei societăţi din partea lui Răzvan Alexe de a primi, fără temei, o parte din banii cuveniţi pentru executarea lucrărilor de către firma denunţătorului, doar în baza unei pretinse influenţe pe care pretindea că o are la CJ Prahova şi care ar fi putut funcţiona şi în sens invers, de a-l dezavantaja la licitaţii pe denunţător.

Aceleaşi surse nu exclud eventuale înţelegeri între Răzvan Alexe şi denunţător în vederea câştigării unor licitaţii viitoare de către firma denunţătorului, în baza promisiunilor lui Alexe că va interveni la Consiliul Judeţean.  

Relaţia Alexe – Păvăleanu – familia Cosma

Arestarea lui Răzvan Alexe, precedată de încarcerea lui Marcel Păvăleanu, a deschis cutia Pandorei în Prahova. Ambii sunt cunoscuţi ca doi apropiaţi ai conducerii PSD Prahova, organizaţie condusă de Mircea Cosma.

De asemenea, deputatul Vlad Cosma, fiul şefului CJ Prahova, este prieten cu Răzvan Alexe, catalogat în Prahova mai degrabă ca interlop. În urmă cu mai mulţi ani, a fost împuşcat în cazinoul Plaza din Bucureşti, într-o răfuială cu interlopii din clanul Gemenii. În martie, Vlad Cosma spunea pentru „Adevărul“ că nu înţelege de ce este catalogat Alexe ca interlop pentru că „nu are dosare penale“.

Alături de Alexe, deputatul Cosma figurează şi într-un dosar penal în care este acuzat de instigare la lovire, lucru negat de Vlad Cosma, dar contrazis de arhivele instanţelor de judecată.

Cu Marcel Păvăleanu, Vlad Cosma şi-a petrecut şi mai multe vacanţe, iar cu Răzvan Alexe discuta amical inclusiv pe Faceook. Conversaţiile lui Vlad Cosma cu acesta şi forografiile în care apare alături de Alexe şi Păvăleanu au fost şterse ulterior.

De câteva zile, nici site-ul Consiliului Judeţean Prahova nu mai funcţionează.

Relaţiile de afaceri şi prietenie s-au complicat şi mai mult pe 1 noiembrie, când fiica lui Mircea Cosma, Andreea Cosma, a fost pusă sub urmărire penală pentru evaziune fiscală şi spălare de bani, speţă conexată cu dosarul de evaziune în care este cercetat Marcel Păvăleanu.

Pe aceeaşi temă

Numele lui Mircea Cosma, şeful CJ Prahova, în dosarul DNA în care a fost arestat Răzvan Alexe, un personaj controversat din Ploieşti

Fostul angajat al Guvernului Marcel Păvăleanu şi alte cinci persoane, arestaţi preventiv pentru spălare de bani

Vlad Cosma, fiu de baron, ajuns deputat: „50 de oameni contează în Parlament. Restul... somnoroase păsărele“

Andreea Cosma, fiica preşedintelui CJ Prahova, urmărită penal pentru evaziune fiscală şi spălare de bani
 

citeste totul despre: