Şapte cai trăpaşi, cazaţi la Hipodromul din Ploieşti, modernizat cu 16 milioane de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Modernizat cu 16 milioane de euro, Hipodromul de trap de la Ploieşti, singurul de acest fel din România, a devenit funcţional de la începutul lunii noiembrie şi începe să producă bani pentru administraţia publică locală. Şapte cai aflaţi în proprietatea unor cetăţeni români au fost deja cazaţi în grajdurile noi şi au început antrenamentele pe pistă.

Modernizat cu 16 milioane de euro, Hipodromul de trap de la Ploieşti, singurul de acest fel din România, a devenit funcţional de la începutul lunii noiembrie şi începe să producă bani pentru administraţia publică locală. Şapte cai aflaţi în proprietatea unor cetăţeni români au fost deja cazaţi în grajdurile noi şi au început antrenamentele pe pistă.

În ciuda cârcotaşilor care au lansat pe piaţă informaţii legate de condiţiile neconforme cu standardele internaţionale şi de valoarea tarifelor mult prea ridicate în comapraţie cu ceea ce oferă hipodromul, mulţi dintre proprietarii de cai de trap din ţară au venit personal la Ploieşti să se convingă şi au decis: grajdurile pot fi comparate cu un hotel de lux pentru animale şi au lăsat caii valoroşi în mâna îngrijotorilor de aici.

Capacitate de cazare pentru 189 de cai

Reprezentanţii Primăriei Ploieşti spun că până la finele acestui an, la hipodrom mai sunt aşteptaţi alţi 30 de cai aparţinând Regiei Naţionale a Pădurilor.  De asemenea există discuţii şi cu alţi 30 de proprietari de cai din Prahova care şi-au arătat intenţia să -şi cazeze trăpaşii la Hipodromul din  Ploieşti.

”Deja cazarea cailor a început la Hipodrom. Proprietarii de cai  pot veni oricând să ne viziteze. Aici îi aşteaptă un preţ de 450 de lei, cât este chiria unei boxe pe lună, iar în acest preţ intră cazare, utilităţi, loc pentru depozitarea furajelor, iar ridicarea dejecţiilor se face de către noi, în aceşti bani au inclus totul. Hipodromul de trap de la Ploieşti arată acum foarte foarte bine, cred că în lume nu sunt multe hipodromuri de trap dotate ca acesta, sunt respectate standardele, boxele sunt pentru cai mari, loc au suficient, condiţiile sunt foarte foarte bune. Caii trebuie să înceapă antrenamentele pentru că unii au avut un repaus de doi ani, s-au pierdut nişte generaţii, iar cei care vin trebuie măcar două luni de zile să se antreneze, pentru că la anul sperăm să vem primele competiţii oficiale”, spune Claudiu Coman, şeful complexului Hipodrom.

După lucrările de modernizare, capacitatea de cazare a cailor trăpaşi este de 189 de locuri, în şapte grajduri a câte 27 de boxe fiecare.  Cei şapte cai care au ajuns deocamdată la Ploieşti sunt inspectaţi zilnic de medicul veterniar al complexului.

Un medic veterinar inspectează caii zilnic

Fiind cai de valoare, care sunt pregătiţi pentru viitoarele curse, au nevoie de un antrenament şi de o îngrijire aparte. În momentul în care am ajuns la grajduri, medicul Mihai Dumitraşcu se afla în boxa unei iepe de la care proprietarul are mari speranţe. Calul, încă foarte tânăr, era relaxat şi pus pe şotii. Căuta o jucărie şi a găsit: mâna medicului.

„Aici avem o mânză de la care se speră  mult. Este un produs între un cal care a participal în derby-ul României, mama ei Solara, care a luat locul al treilea şi un armăsar pepinier adus din Franţa, Livorno Star. Calităţi are foarte multe de la tată şi talie şi tot. Proprietarul speră foarte multe de la ea. După ce-şi termină cariera sportivă va intra în programul de reproducţie. Depinde acum şi de proprietar şi cât de mult vrea s-o folosească la curse şi care sunt în continuare pretenţiile de la ea. Referindu-ne la condiţiile de aici, putem spune că avem un hotel de patru stele, este mai mult decât se putea oferi, nici nu se compară cu ce a fost înainte”, spune Mihai Dumitraşcu, medicul veterinar al complexului.

Roxana Popa, singura femeie antrenor de cai de trap

Vecin de boxă cu iapa jucăuşă se află Suvenir, un armăsar dintr-o iapă românească şi un pepinier german. Acesta tocmai îşi încheiase antrenamentul zilnic şi aştepta să fie periat şi doftoricit cum numai antrenoarea lui ştie să o facă. Suvenir este antrenat de Roxana Popa, o tânără de 35 de ani din Ploieşti, singura femeie care se ocupă de caii de la Hipodrom.

Asistent veterinar, cu o bogată experienţă la grajduri, Roxana vorbeşte despre trăpaşii ca despre nişte sportivi de performanţă care au nevoie de o atenţie speicală, dar şi ca despre nişte copii mici, alintaţi care cer în permanenţă afecţiune.

„Suvenir, ca ori care alt cal trăpaş, are nevoie de îngrijiri speciale, începând de la mâncare, ţesălat, periat  şi până la tratament medical şi hrană. Deşi este un cal tânăr, are deja tabieturile lui. Dimineaţa, mâncare dup care este ţesălat, periat, îi  punem ham şi ieşim la antrenament. Acesta durează undeva între 45 de minute şi o oră, o oră şi zece minute, în funcţie de ce performanţe se aşteaptă de la el. Este  lăsat apoi să se odihnească. Când ne permite timpul ieşim cu ei la iarbă, le trebuie şi lor o masă verde, un morcov, vitamine ca să îi întărească şi osatura şi musculatura, tendoanele, ligamentele. Este un sportiv de performanţă şi ne comportăm cu el ca atrare. Eu sunt de fapt un antrenor al unui unui sportiv de performanţă. Îi facem apoi un masaj pe picioare cu geluri speciale. Trebuie ajutaţi  după ce ai lucrat cu ei pe pistă, pentru că simt şi ei oboseala, durerea, ca şi la noi după ce am făcut un efort mare”, explică Roxana Popa.

„Dacă nu iubeşti caii, nu ai cum să faci performanţă”

Nu oricine poate avea girjă de cai, spune singura femeie antrenor de la Hipodromul din Ploieşti. În primul rând este nevoie de studii în domeniu, iar la acest capitol România nu stă deloc grozav, pentru că în afară de Facultatea de Medicină Veterinară, în altă parte cei care vor să intre în domeniu nu au unde să se şcolească la noi în ţară. Cursurile nu sunt suficiente însă, mai spune Roxana Popa, “dacă nu îi iubeşti, nu ai cum să-i înţelegi, nu ai cum să faci performanţă”.

“Caii sunt exact ca nişte copii mici. Au nevoie de afecţiune, ca să nu se sperie, pe de o parte şi pe de alta, cum ţi-i educi, aşa îi ai. Să ştiţi că şi caii pot fi trişti, îi observi după ochi, după cum răsuflă, după cum oftează. Ce poţi să-le faci atunci decât să-i mângâi, să vorbeşti frumos cu ei, să le dai o recompensă, un morcov...”, mărturiseşte Roxana Popa.

Tânăra spune că s-a îndrăgostit de cai încă de mică şi a ajuns să devină antrenor de trăpaşi dintr-o întâmplare. A venit la o cursă de trap la Hipodromul din Ploieşti şi a intrat în grajduri să admire caii mai de aproape. Tot aici, în boxa cailor, l-a întâlnit şi pe cel care avea să-i deviă soţ, alături de care lucrează şi în prezent la Hipodrom.

Se pregăteşte prima cursă după o pauză de patru ani

Marea speranţă a Roxanei, dar şi a celor care lucrează la Hipodrom este ca, odată cu modernizarea arenei de la Ploieşti, hipismul să renască şi să devină ce era odată, un sport nobil care să atragă cât mai mulţi adepţi. Autorităţile locale fac, spre finele acestei luni, primul pas în acest sens. Se pregătesc de prima cursă de trap, de data aceasta doar demonstrativă, la care vor să atragă cât mai mulţi concurenţi.

"De câteva zile hipodromul funcţionează. În acest sens i-am rugat pe proprietarii de cai să vină pe 26 sau pe 27 noiembrie să participe la câteva curse demonstrative. Cursele nu vor avea o miză specială, ci sunt organizate pentru ca ploieştenii şi nu numai să vadă că acest hipodrom este util, deschis şi funcţional. Toate construcţiile de la hipodrom au fost făcute cu greutăţi, cu întârzieri, dar îl avem, este în picioare, funcţionează , ar fi păcat să nu beneficiem de această realizare şi să nu încercăm să dezvoltăm şi alte –să zicem - afaceri anexe care ţin de hipodrom", a declarat  Cristian Ganea, viceprimarul municipiului Ploieşti.

Singurul hipodrom de trap din România a funcţionat prima dată la Bucureşti

Hipodromul de trap, singurul de acest fel din ţară, are o istorie zbuciumată. La început a funcţionat în Bucureşti, pe terenul unde acum se află clădirea Romexpo. Cursele de trap s-au organizat aici din anul 1924 şi până în la începutul anilor ’60, când Gheorghe Gheorghiu Dej a dat ordin ca hipodromul să fie dărâmat şi mutat la intrare în Ploieşti.

Aici, pe noua arenă, prima cursă a fost organizată în anul 1961, iar de atunci hipodromul a avut o intensă activitate. Începând cu anii 2000, urmează o perioadă nefastă pentru arena de trap. Complexul a fost concesionat societăţii Ippodromi & Citta, care nu a respectat contractul încheiat cu Primăria Municipiului Ploieşti. S-a ajuns în instanţă, iar litigiul s-a finalizat în favoarea administraţiei publice locale.

 După o pauză de patru ani, în 2010 s-au reluat cursele de trap pe hipodrom, dar acesta se afla într-o stare avansată de degradare şi avea nevoie de investiţii majore.

În 2014 începe modernizarea complexului hipic,în baza unui proiect finanţat cu fonduri europene. Valoarea investiţiei a fost de 53.625.346 lei lei fără TVA, din care primăria ar fi trebuit să vină cu o cotă parte de 50 la sută. Din cauza unor întârzieri, administraţia locală a suportat 80 la sută din costuri.

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite