134 de ani de la naşterea lui Albert Einstein. „Cum se face că nimeni nu mă înţelege, dar toată lumea mă iubeşte?“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fotografia lui Einstein, cu limba scoasă, a făcut înconjurul lumii
Fotografia lui Einstein, cu limba scoasă, a făcut înconjurul lumii

Dacă nu aţi avut timp să citiţi până acum cuvintele memorabile pe care le-a rostit Einstein despre inteligenţă, dragoste şi Dumnezeu sau doar vreţi să înţelegeţi cu cele mai simple cuvinte teoria relativităţii, puteţi da o fugă la Librăria Humanitas din Ploieşti. Trei cărţi de şi despre Einstein marchează cei 134 de ani, sărbătoriţi pe 14 martie 2013, de la naşterea savantului

Albert Einstein s-a născut pe 14 martie 1879, la Ulm (d. 1955). A fost, şi este, cel mai celebru fizician teoretician german, apatrid din 1896, elveţian din 1899, emigrat în 1933 în SUA, naturalizat american în 1940, profesor universitar la Berlin şi Princeton. Este autorul teoriei relativităţii, iar în 1921 i s-a decernat Premiul Nobel pentru Fizică (wikipedia).

„Teoria relativităţii pe înţelesul tuturor“, „Cum văd eu lumea“ şi „Cuvinte memorabile, (culese si adnotate de Alice Calaprice)“ sunt trei cărţi care vorbesc capacitatea lui Einstein de a privi lumea fără idei ştiinţifice preconcepute, despre înţelepciunea autoironică a savantului, dar şi despre viziunea acestuia despre astrologie, creativitate, patriotism, farfurii zburătoare, intuiţie, psihanaliză sau femei.

În 1917, Einstein publică singura sa lucrare în care prezintă publicului larg ideile ce stau la baza recentelor sale rezultate: „Teoria relativităţii pe înţelesul tuturor“. Cartea, remarcabilă prin simplitate şi claritate, e mărturia capacităţii lui Einstein de a privi lumea fără idei ştiinţifice preconcepute şi de a ajunge până la esenţa ultimă a lucrurilor, în punctul în care intuiţia încearcă să surprindă principiile fizicii, iar imaginaţia construieşte experimente mintale sugestive. Teoria relativităţii pe înţelesul tuturor e o mărturie excepţională pentru fizicieni şi, în acelaşi timp, laboratorul gândirii lui Einstein în care pot pătrunde şi cei neiniţiaţi.

„Cum văd eu lumea“

Devenită simbol al ştiinţei, mai mult, simbol al unei înţelepciuni care depăşeşte frontierele ştiinţei, ajungând la întrebările esenţiale despre ordinea universului şi rostul nostru pe pământ, figura lui Einstein continuă să exercite o fascinaţie fără egal, atât asupra oamenilor de ştiinţă, cât şi asupra profanilor, cuceriţi de clarviziunea, nonconformismul şi umorul său. „Cum văd eu lumea“ reuneşte articole şi conferinţe ale lui Einstein, definitorii pentru calea urmată în cercetările sale ştiinţifice, pentru personalitatea şi viziunea lui asupra lumii, texte prin care savantul a urmărit să se apropie de publicul larg, fără a lăsa în umbră rigoarea fizicianului.

„Cuvinte memorabile, (culese si adnotate de Alice Calaprice)“

„Cum se face ca nimeni nu mă înţelege, dar toată lumea mă iubeşte?“ se întreba Einstein într-un interviu din 1944. Teoria relativităţii i-a adus o faimă pe care nici un savant n-a dobândit-o vreodată: a devenit simbolul ştiinţei şi al înţelepciunii. O înţelepciune nonconformistă şi plină de umor, odată ce poza în care scoate limba continuă să facă, de aproape un secol, înconjurul lumii.

O înţelepciune autoironică, aşa cum o dovedesc cuvintele rostite de Einstein în 1922, la Sorbona: „Dacă teoria mea se va dovedi corectă, Germania va susţine că sunt german, iar Franţa mă va declara cetăţean al lumii. Daca teoria mea se va dovedi falsă, Franţa va spune că sunt german, iar Germania mă va declara evreu.“

După ce a studiat vreme de douăzeci de ani manuscrisele lui Einstein, Alice Calaprice a adunat aceste vorbe memorabile, împreună cu fragmente din scrisori şi documente recent descoperite, alcătuind o antologie care dă imaginea vie şi complexă a savantului. Einstein vorbeşte aici despre sine şi despre familie, despre moarte, educaţie, omenire, viaţă, Dumnezeu, muzică, război, astrologie, creativitate, patriotism, farfurii zburătoare, intuiţie, psihanaliza, femei, ştiinţă şi conştiinţă, dragoste, inteligenţă.

Cele trei volume, dar şi alte oferte bune pentru suflet le găsiţi la Librăria Humanitas Ploieşti, din Piaţa Victoriei, bloc Unirea. Programul este de luni până vineri de la 9.00 la 19.00, iar sâmbăta de la 10.00 la 17.00.
 

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite