Ziua Naţională Salvamont. Motivul pentru care este serbată la 1 august. „Standard de nevisat acum 20 de ani“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ion Sănduloiu Foto: Facebook Ion Sănduloiu
Ion Sănduloiu Foto: Facebook Ion Sănduloiu

1 august este Ziua Naţională Salvamont. N-a fost întâmplător aleasă, pentru că este prima zi din cea mai solicitantă lună a anului, zi în care salvatorii montani încearcă să conştientizeze publicul asupra riscurilor generate mai ales de neinformare.

Lipsa echipamentului, asumarea de obiective care depăşesc propriile limite fizice, tehnice şi psihice şi neinformarea sunt câteva aspecte asupra cărora salvamontiştii argeşeni atrag atenţia de ziua lor.

„Îmi doream să fac alpinism”

Salvamont Argeş are luni, 1 august, un stand de prezentare a activităţii sale, deschis între orele 9:00 şi 13:00, în Piaţa Vasile Milea din Piteşti. Cei interesaţi pot vedea aici tehnica mecanizată de care dispun salvatorii montani (autospecială, ATV şi rulotă transport câini serviciu) şi pot putea adresa întrebări salvamontiştilor prezenţi.

„Am intrat în Salvamont în 1985, după ce fusesem <urmărit> de veteranii de atunci din formaţie. Îmi doream să fac alpinism, dar în judeţul nostru nu a existat niciodată un club dedicat, iar pe vremea aceea în Salvamont Piteşti, Făgăraş Sud erau deja alpinişti foarte buni, unii dintre ei de talie naţională, sau, mai tărziu, de talie internaţională. Am evoluat, progresat împreună cu inimoşi din judeţ, construind Salvamont Argeş, visând la ceea ce este astăzi Salvamont România! Pentru mine, care am participat la un schimb important de generaţii, astăzi este viitorul! Ceea ce pare normal astăzi tinerilor mei colegi, era un standard de nevisat cu numai 20 de ani în urmă. La muţi ani, Salvamont România!”, spune Ion Sănduloiu, directorul Salvamont Argeş.

Cea mai înaltă şi izolată zonă montană din ţară

Salvamont Argeş are o zonă de responsabilitate de peste 2.200 kmp, cea mai înaltă şi izolată din ţară, care include vârfuri peste 2500 de metri, inclusiv Vf. Moldoveanu. 

„Intervenim cu peste 40 de salvatori montani angajaţi şi voluntari, cu o flotă compusă din cinci autoturisme de teren, patru ATV, două UTV şi un snowmobil. Fiind printre primele servicii Salvamont din ţară care au folosit drone, Salvamont Argeş este în acest moment dotat cu echipament performant şi compatibil necesar acestui tip de acţiune”, precizează Salvamont Argeş.

Urmare experienţei de lucru din teren şi a cooperării cu Departamentul Savoia, salvatorii argeşeni au iniţiat procesul de pregătire pentru formarea câinilor Salvamont, în urma acestei activităţi, în ţară existând în acest moment nu mai puţin de 25 de unităţi canine pentru intervenţia la avalanşă, care împreună cu sistemele Recco sunt mijloacele cu care se intervine la dezastrele provocate iarnă, de avalanşe.

„În urma cooperării cu Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, a crescut numărul situaţiilor pe care le rezolvăm cu elicopterele SMURD, atunci când condiţiile meteo o permit, în acest sens având deja mai mulţi salvatori montani care sunt instruiţi în acest tip de acţiune”, arată Salvamont Argeş.

Şeful Salvamont Argeş:
Şeful Salvamont Argeş:

Grafică: Anca Pop

„Ceea ce căutam este gustul acelei enorme bucurii care clocoteşte în inimi, care pătrunde până în ultima fibră, atunci când după o lungă oscilare la graniţele posibilităţilor umane putem din nou să strângem viaţa cu ambele braţe”, spunea alpinistul francez Lionel Terray în cartea „Cuceritorii inutilului”.

Vă recomandăm să mai citiţi:

Tabără pentru câinii Salvamont, la Cota 2000. Veteranul Helios din Argeş este primul câine de avalanşă 

Ce se întâmplă în organism când eşti muşcat de viperă. „Nu e ca în desenele animate să te zbaţi de trei ori şi să mori” | adevarul.ro

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite