Un român a alergat un maraton internaţional în opinci şi costum popular. Câte ore a rezistat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Petru Cazacu, un medic veterinar de 43 de ani din Iaşi, este primul român care a alergat în opinci şi costum popular la un maraton internaţional. Petru Cazacu a participat luna aceasta, pe 11 noiembrie, la Maratonul de la Atena, alături de peste 15.200 alergători din 106 ţări, şi s-a întors în ţară în această săptămână.

Petru Cazacu a terminat maratonul în opinci şi costum opular în patru ore, 29 de minute şi 2 secunde. A alergat echipat astfel şi pentru că a dorit să marcheze într-un mod special Centenarul. Mai trebuie spus că el a terminat Maratonul de la Atena deşi venea după o fractură suferită după ce a parcurs Transfăgărăşanul pe jos. Petru Cazacu este şi primul român care a parcurs, acum două luni şi jumătate, pe jos cei 151 de kilometri ai Transfăgărăşanului, pornind din comuna argeşeană Bascov. Performanţa a fost reuşită pe 4 şi 5 septembrie, distanţa fiind parcursă în 26 de ore şi 30 de minute.

Petru Cazacu a povestit pentru Adevărul experienţa de neuitat a participării la Maratonul de la Atena.

Anul celebrării Marii Uniri a României este unul dintre motivele pentru care am alergat în opinci şi port popular la Maratonul de la Atena. Alt motiv, care prezintă consecvenţă în tot ceea ce fac, este fiul meu, Ştefan, de 9 ani. Este cel mai bun mod de educaţie, de transmiterea a unor valori, muncă, efort, dăruire, consecvenţă, dorinţa de a face ceea ce ţi-ai propus, sentimentul patriotic, respectul faţă de înaintaşi etc. Am tot timpul în minte versurile unui cântec de munte : ,,Dacă n-ai amintiri...N-are rost să-ţi spun că timpul a trecut/ Dacă n-ai amintiri...N-are rost să-ţi spun ce-ai pierdut.” Asta încerc să fac de fapt, să nu pierd timpul cu lucruri banale, să creez amintiri puternice”, spune Petru Cazacu.

Imagine indisponibilă

Acesta a căutat pe internet în prealabil să vadă dacă a mai făcut cineva înainte aşa ceva şi a găsit că Mihai Pantiş a alergat în opinci la Maratonul Reîntregirii Neamului Românesc din Albă Iulia, în 2016, dar acesta era un maraton naţional, de mică anvergură, cu doar 15 maratonişti prezenţi la start. Petru Cazacu l-a mai găsit pe Ştefan Achim, care a alergat doar cursa populară de numai 3 km şi nu un maraton, în cadrul Maratonului Bucureşţi, însă precizează că ”nimeni nu a scos opincile la alergat din ţară la un maraton internaţional (nici măcar la unul organizat în România), unde au luat startul 15294 de concurenţi, din 106 state - aveam să fiu eu primul! Unirea am simbolizat-o fără voia mea şi în ,,echipament”: opincile sunt făcute de un opincar din Siret, Bucovina, brâul este fabricat în Republica Moldova, cămaşa şi iţarii sunt din zona Iaşului, iar pălăria am luat-o de la cineva din Galaţi, dar cred că vine de prin Ardeal şi are vreo 100 de ani vechime, la fel că vârsta Ţării, după emblema producătorului. Ţin să amintesc că maratonul se desfăşoară pe ruta clasică, făcută de Philippides în antichitate, mai exact în 490 îH, iar traseul a trecut prin localităţile Maţi şi Nea Makri, devastate de incendiile din iulie anul acesta, ceea ce a produs o mare emoţie în rândul maratoniştilor”.

Am fost recunoscut ca român după costum”

Imagine indisponibilă

Prin faptul că a purtat opinci şi costum popular, Petru Cazacu a făcut notă aparte faţă de echipamentul celorlalţi maratonişti de pe tot globul : ”M-am simţit ca o vedetă pentru că atunci când treceam printre sustinătorii greci de pe margine, entuziasmul, încurajările si ovaţiile lor se amplificau, mă arătau cu degetul. M-a mirat că unii au recunoscut portul, strigandu-mi: ,,România!” sau ,,Transilvania!”, alţii ,,Iaşiul!” - aici m-au nimerit bine, aştia cred că erau studenţi la medicină în Iaşi. Multi au dorit să-şi facă poze cu mine... Felicitări am primit de la zeci de concurenţi în timpul cursei. Unii m-au felicitat pentru costum, în general, alţii pentru încălţările ciudate. A trebuit să le dau explicaţii: Romanian traditional folk shoes! Costumul şi opincile au avut mare succes şi este bun ce poate fi un brand de ţară - am constatat că am fost recunoscut ca român după costum!”

Şi-a pus steagul României în jurul gâtului la finalul maratonului

Imagine indisponibilă

Medicul-maratonist ne-a mai declarat că atunci când a primit la final medalia de finisher şi-a pus drapelul României în jurul gâtului, astfel încât când i-a fost pusă medalia la gât, aceasta a venit peste drapelul României. Drapelul în sine purtat de Petru Cazacu la Maratonul de la Atena are povestea lui. ”Îl port peste tot unde mă duc. A fost făcut de mama mea în anul 2000, are 18 ani. L-am dus pe toate cele mai înalte vârfuri muntoase de peste 2500 m din România, 13 la număr, dar şi pe alte vârfuri mai mici... L-am trecut linia de finish în toate alergările mele. De asemenea îl afişez la toate festivităţile şi zilele naţionale la care merg cu fiul meu”, precizează Petru Cazacu, care s-a pregătit patru săptămâni pentru maraton.

La finalul maratonului, Petru Cazacu s-a clasat pe poziţia 6681 din 15.294 de alergători participanţi din 106 ţări.

Imagine indisponibilă

Mai trebuie spus că tot la Maratonul de la Atena Petru Cazacu a purtat pe umăr o cocardă cu poza bunicului său, Ştefan Cazacu, veteran al celului de-Al Doilea Război Mondial şi a străbunicului său, Calistru Bighescu, veteran al Primului Război Mondial, invalid de război, care şi-a pierdut un picior în luptă. ”Dacă schija care l-a rănit pe acest străbunic al meu l-ar fi lovit mortal, astăzi nu mai puteaţi discuta cu mine... N-ar mai fi fost bunica mea, tatăl meu şi... eu. Deci simplul fapt că m-am născut şi că exist pe lumea asta, îl datorez vitejiei şi în mod sigur şi norocului ca străbunicul meu să supravieţuiască războiului. Este un motiv suficient pentru a-i purta respectul, lui şi generaţiilor anterioare. De fapt, noi toţi cei de azi existăm pentru că bunicii şi străbunicii noştri au supravieţuit vitejeşte războaielor, fiind un motiv suficient pentru a le purta respectul cuvenit”, mai adaugă Petru Cazacu.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite