Uimitoarele beneficii ale magneziului pentru sănătate - explicaţia medicului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nucile şi seminţele conţin cantităţi importante de magneziu FOTO:kilocalorii.ro
Nucile şi seminţele conţin cantităţi importante de magneziu FOTO:kilocalorii.ro

Un mineral esenţial pentru sănătatea noastră, magneziul mai este supranumit şi mineralul antistres. Magneziul este considerat al patrulea cel mai important mineral din organismul uman. Magneziul asigură sănătatea inimii şi, datorită capacităţii de detoxifiere, este considerat un adevărat purificator pentru organism.

Potrivit doctorului cardiolog Sorin Niţulescu, ”o rezervă suficientă de magneziu în organism ajută foarte mult la un somn mai bun. Secreţia de melatonină, hormonul de reglare a somnului, este dezechilibrată când scade cantitatea de magneziu din organism. Pe de altă parte, magneziul echilibrează şi controlează hormonii de stres. Stresul şi tensiunile acumulate sunt din ce în ce mai des motivele pentru care oamenii suferă de insomnie“.

Un alt beneficiu uimitor al magneziului pentru sănătate este acela că relaxează sistemul nervos. Şi asta deoarece serotonina, care relaxează sistemul nervos şi controlează stările de zi cu zi, este dependentă de magneziu.

Contribuie la sănătatea oaselor

Magneziul asigură şi un sistem muscular mai puternic. ”Magneziul permite organismului sa produca IGF-1 (factor de creştere asemănător insulinei), care este principalul stimulent de regenerare şi putere a muşchilor. Mai mult, trifosfatul de adenozină este cămara cu energie a celulelor, şi este creată cu ajutorul magneziului. În plus, magneziul relaxează muşchii încordaţi, pentru că fără magneziu se dezvoltă acid lactic, muşchii nu se relaxează cum trebuie şi apar crampele”, spune dr. Sorin Niţulescu.

Tot magneziul este de mare ajutor la fixarea calciului in oase. Sunt 18 nutrienţi esenţiali care contribuie la sănătatea oaselor – magneziul este unul dintre ei, pentru că stimulează hormonul numit calcitonină, şi suprimă hormonul paratiroid care distruge oasele. Un beneficiu puţin cunoscut al magneziului este acela că este un factor de remineralizare a dinţilor. Deficienţa de magneziu cauzează un dezechilibru al balanţei de fosfor şi calciu din salivă, care distruge dinţii.

O rezervă suficientă de magneziu poate scădea riscul de cancer

Cardiologul Sorin Niţulescu mai spune că ”magneziul stimulează secreţia de insulină, ce reglează metabolismul zahărului. Făra magneziu, glucoza nu poate fi transferată către celule şi se depozitează în sânge, cauzând diverse tipuri de afecţiuni ale ţesuturilor, inclusiv ale nervilor ochilor”.

O rezervă suficientă de magneziu poate scădea riscul de cancer. Potrivit unui studiu publicat recent în American Journal of Clinical Nutrition, cu fiecare 100 mg de magneziu pe care le integrăm zilnic în alimentaţie ne putem reduce riscul de cancer colorectal cu 13 procente.

Alimentele cu cel mai mult magneziu

Iată şi o parte dintre alimente care conţin magneziu (surse din plante):

Nuci, seminţe si cereale – cantitate de magneziu la 100 grame: seminţe de bumbac – 721 mg, seminţe de dovleac 534 mg, făină de soia 369 mg, seminţe de floarea soarelui 354 mg, seminţe de susan prăjite 346 mg, nuci – migdale – 275 mg, caju – 258 mg, nuci pecan 121 mg, alune 102 mg, orez sălbatic 177 mg, ovăz 177 mg, orz 133 mg, orez 143 mg, mei 114 mg, grâu 93 mg, făină neagră 86 mg, pâine de secară 40 mg, pâine de ovaz 35 mg.

În ceea ce priveşte fructele, cea mai mare cantitate de magneziu la 100 de grame o au smochinele proaspete (85 mg), smochinele uscate (69 mg) şi avocado (39 mg).

Deşi legumele în general nu conţin atât de mult magneziu precum alte surse din plante, unele plante sunt mai bogate în magneziu decat altele. Plantele închise la culoare, cu multe frunze, conţin o cantitate mai mare de magneziu. Iată şi legumele cu cea mai mare cantitate de magneziu: sfecla roşie 81 mg, spanacul 79 mg, fasolea uscată 72 mg, okra 67 mg şi pătrunjelul 60 mg.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite