Testul care îţi spune dacă trebuie să îţi schimbi serviciul. Explicaţiile unui psiholog privind semnele clare care îţi apar la un job care devine toxic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
veste proasta dezamagire job

Atunci când înregistrezi succese, rezultate remarcabile care nu sunt recompensate, atunci când simţi că greşelile tale sunt vânate la orice pas, iar reuşitele sunt ignorate, atunci când consideri că nu eşti respectat şi ajungi să te simţi neînsemnat sau, pur şi simplu, când rutina şi-a făcut apariţia şi se menţine, iar tu nu mai vezi în firma respectivă posibilităţi de a te dezvolta, sunt indicii clare că trebuie să-ţi schimbi jobul.

După semnarea de câtre ambele părţi a contractului de angajare, fiecare dintre actorii implicaţi în jobul respectiv porneşte cu o imagine despre ce se va întâmpla din acel moment în ceea ce priveşte munca prestată. Se porneşte de la o imagine despre organizaţie, despre responsabilităţile job-ului, despre persoanele cu funcţii de decizie şi aşa mai departe. De asemenea, este luat în calcul şi obiectivul personal, cel care a stat la baza deciziei de a aplica pentru un job în compania respectivă. 

“Pe măsură ce trece timpul, se remarcă faptul că imaginea de la început nu mai coincide cu imaginea actuală despre locul de muncă şi despre funcţia deţinută. Poate să fie mai frumoasă sau, din contră, se va constata că are puţine în comun cu obiectivul personal trasat la început. În acest caz, încep să apară nemulţumirile şi semnele de întrebare vis-a-vis de ceea ce ar fi de făcut. De asemenea, îşi fac apariţia şi acele indicii conform cărora job-ul ar trebui schimbat”, explică, pentru Adevărul, Erna Constantin, psihoterapeut – Psihoterapie integrativă, Psihologia resurselor umane.

  

Durerile de cap şi de stomac, pierderea sau creşterea greutăţii, stările de agitaţie permanentă, oboseala din ce în ce mai accentuată sunt semne clare că stresul şi-a făcut apariţia 

Corpul nostru are capacitatea de a ne avertiza atunci când ceva nu este în regulă, chiar dacă nu recunoaştem ce anume. 

"Şi atunci am putea să ne gândim ce este acel ceva care ne face să ne simţim nu tocmai bine. Apoi, în timpul săptămânii trezitul de dimineaţă dă bătăi de cap la gândul că urmează o nouă zi de muncă, iar în week-end, chiar dacă nu este necesar, trezitul dimineaţa, pe lângă faptul că nu depinde de alarma de la ceas, este natural şi mai aduce cu el şi voie bună. Starea de anxietate care se instalează duminica, seara, pe fondul gândurilor repetitive legate de o nouă săptămână de lucru, gânduri ce aduc cu sine imagini care generează nelinişte.”, explică psihoterapeutul, cu referire la semnele care ar trebui să ne dea de gândit atunci când ne evaluăm locul de muncă. 

Lipsa recompenselor ar trebui să te pună pe gânduri şi să începi să te gândeşti, eventual, la un alt job

“Un indiciu ar fi faptul că înregistrezi succese, rezultate remarcabile care nu sunt însă recompensate. Se fac măriri de salariu însă acestea te ocolesc, chiar dacă tu consideri că le meriţi din plin. Sau ţi s-a promis avansarea în funcţie pe baza criteriilor ce ţin de performanţa ta, însă cu toate că ai făcut eforturi de a-ţi menţine reuşitele la standarde înalte, după o perioadă îndelungată de timp constaţi că îţi sunt făcute aceleaşi promisiuni fără a fi respectate”, mai spune specialistul în Psihologia resurselor umane.

Deloc de neglijat sunt aspectele ce ţin de relaţiile dintre angajaţi

     

Raportul pe care-l stabileşti cu superiorii, dar şi cu ceilalţi colegi este, de asemenea, un criteriu în a-ţi da seama dacă jobul pe care-l prestezi este sau nu cel potrivit pentru tine.

“Atunci când consideri că nu eşti respectat, eşti insultat sau îţi sunt adresate cuvinte care te fac să te simţi neînsemnat, s-ar putea să îţi dai seama că nu te afli în locul potrivit.

Un alt context că ar trebui să te gândeşti la o schimbare este când greşelile tale sunt vânate la orice pas, iar reuşitele sunt ignorate. De asemenea, un alt indiciu în aceeaşi direcţie este când ai dovezi clare că eşti mai bun profesional decât şeful tău, ţi-ai demonstrat că ai putea să coordonezi o echipă, însă eşti sigur că în compania în care lucrezi, avansarea nu se va putea face sau nu se va putea face curând, iar tu nu mai eşti dispus să aştepţi”, explică Erna Constantin.

.

Când consideri că nu mai ai nimic de învăţat, e timpul să te gândeşti la altceva

Dacă rutina şi-a făcut apariţia şi se menţine de mult timp, iar tu nu mai vezi în companie posibilităţi de a te dezvolta, se poate vorbi, de asemenea, de un indiciu că ar trebui să-şi schimbi jobul. La fel şi dacă firma în care lucrezi are probleme financiare sau clienţii nu sunt mulţumiţi de servicii”, mai spune psihoterapeutul.

Exerciţiu

Concluzii referitoare la cât de motivat eşti sau nu pentru a rămâne sau nu la actualul loc de muncă pot fi trase foarte uşor printr-un exerciţiu simplu, pornind tocmai de la semnele enumerate mai sus care îţi vor spune când jobul ar trebui schimbat.

“După parcurgerea acestor semne, se pot da răspunsuri la următoarele întrebări: Câte dintre acestea se potrivesc cu starea actuală a angajatului? După bifarea lor urmează întrebarea: Am făcut într-adevăr totul? Sau mai este ceva de făcut? Mai vreau să fac asta? Vreau într-adevăr să îmi schimb jobul ? După ce avem toate răspunsurile pe hârtie, răspunsul final este mult mai clar. Şi cred că acesta este cel mai important indiciu întrucât depinde foarte mult de individualitatea fiecăruia dintre noi.”, mai spune specialistul în Psihoterapie integrativă, Erna Constantin. 

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite