FOTO Scriitorul Marin Ioniţă şi-a lansat volumul „Mireasa neagră“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Scriitorul Marin Ioniţă şi-a lansat cel mai recent volum al său, Mireasa Neagră, de Zilele Piteştiului
Scriitorul Marin Ioniţă şi-a lansat cel mai recent volum al său, Mireasa Neagră, de Zilele Piteştiului

La cei 85 de ani ai săi, scriitorul şi profesorul Marin Ioniţă continuă să surprindă, de data aceasta, cu o poveste captivant narată despre întâlnirea cu moartea. Volumul „Mireasa neagră“ a fost lansat în cadrul unui eveniment special organizat de Centrul Cultural Piteşti şi filiala locală a Uniunii Scriitorilor din România cu prilejului  Zilelor Municipiului Piteşti.

„Am iubit o ţigancă de cort. O studentă din Mongolia. O colegă arabă. O negresă africană, pe o plajă de turişti. Alte femei din seminţiile deşerturilor arse de soare… Dar niciuna atât de neagră…Neagră ca de tuci, ca de smoală, ca de cărbune, ca de tăciune, ca de funigine, neagră ca negrul-de-fum… Mireasa mea pe vecie”.  

Aşa vorbeşte scriitorul şi profesorul Marin Ioniţă despre moarte, în captivanta sa poveste lansată la vârsta de 85. O face senin, cu umor şi cinism, inspirat de ultima sa experienţă trăită pe patul de spital: “Caut motive. M-aş agăţa de orice ca să nu alunec în golul fără fund... Să nu ajung o zdreanţă roasă de molii. Să nu curgă pielea şi muşchii de pe mine. Să nu-mi zdrăngăne scheletul în auz... Să nu trec prin infernul de pe pământ… De oglindă, de o grindă, de o cracă, de un gard. De o amintire, de un gând, de o speranţă, de o amintire... De un zvon, de o poveste, de un cântec, de un sfânt zugrăvit. De o turlă de catedrală gotică. De o boltă de moschee. De un nor călător. De o pală de vânt . De un jurământ rostit, nerostit. De o uşă fără cheie. De un sân de femeie. De cer, de soare. <<şi de lună, şi de stele, şi de chipul dragei mele>>”.

Din biografia scriitorului:

Marin Ioniţă s-a născut la 10 iulie 1929, în localitatea Jugureni-Ulieşti, judeţul Dâmboviţa. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România, a fost elev al Şcolii de literatură Mihai Eminescu din Bucureşti (coleg cu Nicolae Labiş, Aurora Cornu, Lucian Raicu, Niculae Stoian, Gheorghe Tomozei, Ion Gheorghe ş.a) şi a absolvit Facultatea de Filologie a Universităţii Bucureşti. A debutat în 1953 în Almanahul tinerilor scriitori, a fost redactor la Făclia Hidrocentralei, este membru al Cenaclului Liviu Rebreanu din Piteşti, face parte din cei angajaţi la prima serie a revistei Argeş şi din echipa redacţională a reîntemeierii revistei, în 2001, în prezent fiind consilier editorial. Realizează emisiuni culturale la televiziunile locale, este iniţiator şi coordonator al Clubului AMA, conduce cenaclul Sind Junior (care a publicat deja şase volume, intitulate Ucenicii vrăjitori) şi a unui supliment săptămânal, Curierul artelor. A primit titlurile de Cetăţean de onoare al Municipiului Piteşti şi de Fiu al Argeşului.
Despre cărţile lui Marin Ioniţă s-au pronunţat, de-a lungul anilor, Ştefan Bănulescu, Mircea Iorgulescu, Vlad Sorianu, Magda Ursache, Bogdan-Alexandru Stănescu, Mihail Diaconescu, Mihai Ungheanu, Nicolae Oprea, Magda Ursache, Constantin Cubleşan, Alex Ştefănescu, Dumitru Augustin Doman ş.a.

Dintre volumele publicate anterior Miresei negre spicuim:

Rădiţa, Editura Tineretului, 1955
Sile voiajorul, Editura Tineretului, 1966
Cine ştie mortul?, Editura Albatros, 1970
Un şlep în derivă, Editura Albatros, 1978
Soldatul ca soldaţii, Editura Militară, 1978
Rugurile din zori, Editura Albatros, 1982
Bătrânul şi umbra, Editura Eminescu, 1984
Capul lui Decebal, Editura Albatros, 1985
Vatra de la răscruce, Editura Ion Creangă, 1986
Povestiri din ţara de cremene, Editura Ion Creangă, 1988
Detronarea familiei regale, Editura Exas, 1992
Os de domn, Editura Brio Star, 1995
Hotel Boccaccio, Editura ArgeşPress, 1995
Amurgul zeilor, Editura Intact, 1996
Legende biblice. Lacrima de gheaţă, Editura Zodia Fecioarei, 1997
Spioana cheală, Editura ArgeşPress, 1998
Legende biblice. Floarea Paştelui, Editura Argeş-Press, 1998
Hotel Tranzit. Turnul Babel, Editura Cultura, 1999
Roata lumii. Romane de buzunar, vol. I, Editura Tiparg, 2000
Pasărea cu clonţul de oţel, Editura Tiparg, 2001
Colivia cu maimuţe, Editura Tiparg, 2002
Kisselef 10. Fabrica de scriitori, Editura Paralela 45, 2003
Nu trageţi în dinozauri. Pricaciu, vol. I, Editura Paralela 45, 2004
Cuibul cu năpârci (coautor I.M. Nedelea), Editura Tiparg, 2007
Intersecţia lupului, Editura Tiparg, 2007
Dinozaura, Editura Tiparg, 2009 

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite