Povestea bisericii aflate aproape de autostrada Bucureşti-Piteşti şi care poartă patru hramuri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Biserica a fost ridicată la sfârşitul secolului al XVII-lea FOTO: Jurnalul de Argeş
Biserica a fost ridicată la sfârşitul secolului al XVII-lea FOTO: Jurnalul de Argeş

În comuna argeşeană Oarja, la câţiva kilometri de una dintre ieşirile autostrăzii Bucureşti-Piteşti, se află o biserică ce datează din secolul al XVIII-lea, care este considerată o bijuterie arhitectonică şi care poartă patru hramuri.

Ridicată la sfârşitul secolului al XVIII-lea, biserica de lemn din satul Ceauşeşti, comuna Oarja, poartă hramurile ”Sfinţii Voievozi”, ”Cuvioasa Paraschiva”, ”Sfântul Dumitru” şi ”Sfântul Nicolae”. Biserica a fost refăcută în 1873, fiind tencuită, atât pe interior, cât şi pe exterior, cu scopul de a imita bisericile de zid din zonă. A fost adăugat pridvorul de zid şi turnul. Iconostasul şi întreaga zugrăveală interioară şi exterioară datează de la acea refacere.

Peste o parte mai ştearsă a pisaniei vechi au fost adăugate informaţii despre o reparaţie mai recentă: ”Renovată în anul 1976, preot paroh Petre Ionescu, consilier Banu Constantin, din îndemnul locotenent colonel Nedelea Marin pensionar, cu ajutorul enoriaşilor satului Belegani şi Ceauşeşti. Renovator Georgescu Marin”.

Ultima renovare a fost în 1998. După cum spune profesorul de istorie Marin Ionescu, ”Lăcaşul din are aparent caracterul unei biserici de zid, pe care l-a primit intenţionat după renovarea de la 1873. Sub tencuială se distinge totuşi o biserică de lemn caracteristică secolului XVIII, în linii mari încă uşor de recunoscut. Se pot face comparaţii cu bisericile de lemn din Cerşani Vale şi Topliţa, modificate şi îmbrăcate cu tencuială în aceeaşi perioadă. Pictura şi stilul arhitectonic sunt unele cu adevărat speciale”.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite