Portretistul lui Fidel Castro: secretele pictorului care are în portofoliu lideri, scriitori de Nobel şi regizori de Oscar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fidel Castro, imortalizat de pictorul Franco Azzinari FOTO: arhiva personală Franco Azzinari
Fidel Castro, imortalizat de pictorul Franco Azzinari FOTO: arhiva personală Franco Azzinari

Pictorul italian Franco Azzinari i-a făcut nici mai mult, nici mai puţin de 20 de portrete lui Fidel Castro, în reşedinţa acestuia din Havana. Şi nu l-a pictat doar pe El lider maximo, ci are în portofoliu şi scriitori de Nobel, şi actori şi regizori de Oscar. Din când în când însă, Franco Azzinari vine să admire şi să picteze peisajele din jurul oraşului Piteşti.

Pictorul italian Franco Azzinari are 62 de ani şi este unul dintre cei mai apreciaţi pictori europeni. A avut până acum o carieră absolut fascinantă. A călătorit şi a pictat în toată lumea, din Cuba până în Kenya şi Seychelles, din America până în Grecia, şi a făcut numeroase portrete unor personalităţi precum Federico Fellini, Luciano Pavarotti, Anthony Quinn, Gabriel Garcia Marquez, Francis Ford Coppola şi Fidel Castro.

Tablourile sale superbe, în stil impresionist, sunt extrem de căutate nu doar în Europa. Multe dintre ele se regăsesc în colecţii importante de pe tot Globul.

„Argeşul are peisaje magnifice“

L-am cunoscut la Piteşti, într-una dintre vizitele sale obişnuite în România. Franco Azzinari a vizitat de zeci de ori România, fiind atras în special de oraşul Piteşti şi de Delta Dunării. A pictat numeroase tablouri în ţara noastră, iar 40 dintre ele sunt peisaje realizate în jurul Piteştiului, oraş unde a fost prima oară în 1988. Franco Azzinari a avut şi două expoziţii la Galeria de Artă din Piteşti, în 2004 şi 2006. „M-am ataşat mult de oamenii şi de locurile de aici. România şi Argeşul au peisaje magnifice, care inspiră foarte mult. În acest an voi merge din nou în Delta Dunării“, ne-a spus Franco Azzinari.

peisaj cu dealurile de langa pitesti azzinari

 

Primii bani, din portrete pe stradă

Azzinari a muncit enorm ca să ajungă un pictor cunoscut. „Când aveam 14 ani, am plecat în Franţa să lucrez. Îmi muriseră părinţii, eram singur. Am stat în Normandia mai mulţi ani. Am descoperit operele marilor pictori impresionişti, în frunte cu Monet, Gauguin şi Van Gogh, şi atunci am înţeles că asta vreau să fac mai departe: să pictez. Începuturile nu au fost uşoare: o vreme le făceam portrete turiştilor pe stradă. Am făcut asta timp de şase ani. Şi am fost fericit, pentru că am început să câştig bani. Nu foarte mulţi, dar suficienţi pentru a trăi şi pentru a face din pictură ceva mult mai serios. În 1974, am avut prima expoziţie în oraşul La Spezia. A fost o expoziţie de succes, am vândut multe tablouri atunci“, povesteşte pictorul italian, pentru „Weekend Adevărul“.

„Castro nu avea mâini puternice“

fidel si azzinari 01

Contestat, carismatic, criticat, foarte puternic, adversar al libertăţii presei, idol pentru mulţi cubanezi şi obsesie pentru americani, Fidel Castro rămâne, fără îndoială, o personalitate vie a istoriei. Castro a reuşit să supravieţuiască vremii şi vremurilor. A reuşit să păstreze controlul timp de 47 de ani, în vreme ce alte ţări socialiste, mult mai puternice decât Cuba, au eşuat. Castro este un paradox. Ca şi Cuba, o ţară frumoasă, dar săracă. Contemplând portretele pe care Azzinari i le-a făcut lui Castro în Cuba vom regăsi, poate, paradoxul.

Azzinari a ajuns prima oară în Cuba în 1992 şi de atunci a realizat acolo sute de tablouri. „M-am îndrăgostit de Cuba încă de la prima călătorie acolo, mi-au plăcut oamenii, culorile, peisajele.“ Îşi aminteşte că l-a întâlnit pe Fidel Castro, pentru prima oară, pe 6 noiembrie 2000, la Havana, la ceremonia de înălţare a unei statui dedicate fostului preşedinte mexican Benito Juárez. Pictorul italian a mers la eveniment alături de scriitorul cubanez Miguel Barnet şi asta i-a permis să treacă de filtrele de securitate. „Am fost foarte impresionat. Fidel Castro a fost foarte cordial, i-am spus că îi iubesc ţara şi că am venit să pictez în Cuba. Mi-a spus că era la curent cu activitatea mea.“

Azzinari s-a întors în anul următor în Cuba şi, în mai 2001, pe când era la un hotel în Havana, a fost sunat de ministrul cubanez al Culturii, care i-a spus că Fidel Castro îl invită la el acasă la cină. „Pentru mine a fost ca un vis prima întâlnire cu Fidel Castro. Nu poţi descrie în cuvinte senzaţia pe care o ai când întâlneşti o personalitate atât de importantă ca Fidel Castro. Ce m-a frapat de la început la el a fost că era foarte înalt, dar avea nişte mâini lungi şi feminine. Fidel nu avea mâini puternice. Am descoperit că iubea mult arta, avea acasă multe tablouri importante, inclusiv de Monet şi de Renoir.“

O cină de şapte ore şi jumătate

Cum a fost cina ca experienţă? „Ne-am aşezat faţă în faţă la masă. Am început cina la 9.30 seara. Îmi amintesc că, după vreo două ore, Fidel, care era îmbrăcat în haine militare, a ieşit vreun sfert de oră şi apoi s-a întors încălţat în adidaşi. Lui Fidel Castro îi place mult să vorbească, în special despre Revoluţie. Eu nu am spus prea multe în acea seară, l-am lăsat să vorbească despre viaţa sa. Ca să vă spun adevărul, în acea seară am fost mai atent să-i analizez faţa, gesturile, felul în care vorbea, mâinile. La un moment dat, l-am întrebat dacă vrea să pozeze pentru mai multe portrete şi a acceptat bucuros. Am terminat cina la 5.00 dimineaţa. După cină i-am spus «Trăiască Fidel! Trăiască Cuba!», iar el mi-a răspuns: «Trăiască Franco! Trăiască Italia!».“

„Am vorbit mult despre Hemingway“

fidel si azzinari 02

Oricât de impresionat ar fi fost Azzinari de El lider maximo, dacă nu şi-ar fi dovedit dragostea sa pentru artă, nu l-ar fi pictat. „Am făcut mai multe schiţe, înainte de a termina primul său portret. A durat o lună. E cu adevărat impresionant să-l vezi pe Fidel Castro atât de calm şi răbdător când pozează pentru un tablou. El, care atunci când avea un discurs public, era tumultuos.
I-am făcut 20 de portrete. Iniţial, nu a crezut că-i pot face atâtea portrete. Dar i le-am făcut. Dacă lui Fidel Castro îi place de tine ca om, poţi să îi ceri orice“, spune Azzinari.

Pe parcursul călătoriilor în Cuba, pictorul l-a vizitat de fiecare dată pe Fidel Castro, cu care a purtat lungi conversaţii, uneori şi până la răsăritul soarelui. „Am întâlnit un Fidel Castro total diferit. Am vorbit mult despre Hemingway şi despre destinul său. Am stat adesea de vorbă până dimineaţa.“

„Castro adoră să se vorbească despre el. E un pic narcisist“

Dar cum este Fidel Castro în intimitatea sa şi când se simte el în largul său? „Iubeşte arta şi adoră să se vorbească despre el. Fidel Castro e un pic narcisist. Are o viaţă simplă. În general, oamenii cunosc informaţii superficiale despre Fidel Castro. Este foarte dificil să-l vezi în intimitatea sa. Când vorbeşti cu el, este foarte interesat şi atent la ceea ce spui şi te priveşte direct în ochi. În momentul în care te acceptă ca partener de conversaţie, poţi vorbi cu el pe orice temă.“

O întrebare delicată: de ce a rezistat Fidel Castro atât de mult în fruntea ţării, în ciuda numeroaselor critici şi acţiuni care nu au respectat drepturile omului? „Răspunsul e simplu“, crede pictorul. „Castro este un om inteligent şi oamenii inteligenţi trăiesc mai mult decât oamenii obişnuiţi“.

Vinul preferat al liderului cubanez

Azzinari mai spune despre Fidel Castro că este şi un gurmand. „Îi place să mănânce bine. Lui Fidel îi place mult vinul roşu din Italia. Adoră să mănânce peşte. Îi plac, de asemenea, homarii. De fiecare dată când mergeam în Cuba, îi duceam o sticlă de vin Brunello di Montalcino şi parmezan. Când vedea aceste cadouri, i se schimba privirea şi atunci aveam rara ocazie de a-l vedea pe Fidel Castro zâmbind. Mai trebuie spus că are un cult pentru trabucuri. Ar putea cu uşurinţă să scrie o carte despre trabucurile din Cuba“, dezvăluie Azzinari.

Cele 20 de portrete pe care Azzinari i le-a făcut lui Fidel Castro au constituit subiectul unei mari expoziţii deschise în iulie 2012 la Havana, expoziţie în care au fost incluse şi 20 de fotografii făcute lui El Lider Maximo chiar de către fiul său, Alex Castro.

„Spre deosebire de Fidel, Garcia Marquez vorbea puţin, dar spunea lucruri extraordinare“

garcia marquez si azzinari

Azzinari la lucru, alături de Gabriel Garcia Marquez

Prin intermediul lui Fidel Castro, pictorul italian l-a cunoscut şi pe marele scriitor columbian Gabriel Garcia Marquez, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în 1982. A fost din nou o întâlnire magică, după cum îşi aminteşte Franco Azzinari: „A treia oară când am fost la Fidel Castro, m-a prezentat marelui scriitor Gabriel Garcia Marquez. Fidel şi Garcia Marquez se ştiau de multă vreme. Fidel Castro avea 25 de ani când l-a întâlnit prima oară pe Garcia Marquez. Marele scriitor venea în fiecare an în vacanţă în Cuba. Eu îi citisem cărţile lui Marquez şi poate de aceea am fost foarte emoţionat când l-am întâlnit. Am petrecut o seară specială cu Fidel Castro şi Garcia Marquez şi am vorbit despre pictură şi literatură până când s-a făcut dimineaţă. Ulterior, ne-am revăzut de zeci de ori. L-am întrebat dacă pot să-i fac un portret. Până la urmă i-am făcut tot 20 de portrete. Spre deosebire de Fidel, Garcia Marquez vorbea puţin, dar atunci când vorbea, spunea numai lucruri extraordinare. Şi lui Garcia Marquez îi plăcea foarte mult pictura. Primul tablou pe care i l-am făcut i l-am dat cadou“.

„Bătrânul“ lui Hemingway

Pictorul italian şi preşedintele cubanez au comunicat prin intermediul artei, dar Azzinari a fost vrăjit de peisajele şi oamenii din Cuba, unde a mai realizat, printre alte lucrări, două portrete ale lui Gregorio Fuentes, marinarul lui Hemingway, care a murit la 104 ani. Iar Azzinari dă primului portret un titlu sugestiv: „Bătrânul şi marea“.

De asemenea, Azzinari a realizat şi portretul marelui cântăreţ Compay Segundo. Legat de întâlnirile cu Gregorio Fuentes, Azzinari ne-a povestit: „Am vorbit mult despre Hemingway mai multe seri la rând. Cei doi fuseseră buni prieteni şi pescuiseră de zeci de ori împreună. Am fost atât de fascinat de personalitatea lui Hemingway, încât ulterior m-am dus în Statele Unite, în Montana, să-l întâlnesc pe băiatul său, Patrick Hemingway“.

În decembrie 2010, o expoziţie cu 20 de tablouri dedicate marelui scriitor a fost deschisă la Muzeul Hemingway din Havana. Iar în septembrie 2011, Azzinari şi un bun prieten, profesorul Michelangelo La Luna, de la Universitatea din Rhode Island, au mers în Montana să stea de vorbă cu Patrick Hemingway, ocazie cu care familia Hemingway i-a invitat şi să viziteze Parcul Yellowstone. „Fiul lui Hemingway a moştenit pasiunea tatălui său pentru natură“, ne spune Franco Azzinari, care i-a făcut un portret şi lui Patrick Hemingway.

„Coppola are un chip ideal pentru portret“

azzinari si coppola

În urmă cu câţiva ani, Franco Azzinari a mai adăugat un nume celebru portofoliului său artistic: regizorul Francis Ford Coppola. S-au împrietenit, iar un rol esenţial l-a avut tot pasiunea pentru artă. În scurt timp, Coppola a acceptat ca Franco Azzinari să-i facă mai multe portrete. Majoritatea schiţelor au fost realizat în localitatea italiană Bernalda, în hotelul „Palazzo Margherita“, al cărui proprietar este chiar cunoscutul regizor. În timp, numărul acestor portrete a ajuns tot la 20, la fel ca şi în cazul lui Fidel Castro şi al lui Marquez. „Francis Ford Coppola are un chip foarte interesant, ideal pentru portret, cu trăsături speciale. O să fac în curând o expoziţie în Italia cu toate portretele făcute lui Ford Coppola, iar în iunie o să merg la Los Angeles să-l vizitez şi probabil că îl voi picta din nou.“ ;

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite