Patru argeşeni, diagnosticaţi cu boala Lyme după ce au fost muşcaţi de căpuşe. Alţi cinci aşteaptă rezultatele de laborator

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sursă foto: OnHealth
Sursă foto: OnHealth

Numărul persoanelor cu boala Lyme, o afecţiune infecţioasă contactată prin muşcătura căpuşelor infectate cu bacterie Borrelia Burgdorferi, ar putea ajunge, în Argeş, la nouă. Cinci persoane cu simptome specifie aşteaptă rezultatele de laborator, asta după ce, de la încălzirea vremii, patru argeşeni au fost diagnosticaţi deja cu boala.

O erupţie roşie şi circulară, însoţită de lipsă de energie, dureri de cap, dureri musculare şi articulare - cu aceste simptome s-au prezentat la medic cei patru pacienţi diagnosticaţi deja cu boala Lyme.

Este vorba de o femeie de 38 de ani, din Piteşti şi un bărbat de 56 de ani,  tot din Piteşti, o femeie de 35 de ani, din Ţiţeşti şi o altă  femeie, de 60 de ani, din Bascov. Nu au forme grave ale bolii, motiv pentru care urmează tratamentul acasă.

Ceilalţi cinci pacienţi cu suspiciuni de boala Lyme aşteaptă confirmarea sau infirmarea afecţiunii. 

Boala poate fi confundată uşor cu alte afecţiuni, fiind  cunoscută şi cu numele de „boala cu 1.000 de feţe. Tocmai de aceea este nevoie de examene de laborator pentru un diagnostic cert.

Netratată, boala poate duce la complicaţii severe - infecţii ale inimii, articulaţiilor şi sistemului nervos, culminând chiar cu moartea pacintului. Însă trebuie precizat că nu orice muşcătură de căpuşă înseamnă automat îmbolnăvirea. Important de ştiut este că cele mai multe persoane muşcate de căpuşe nu fac boala Lyme.  Ca să transmit  boala, căpuşele infectate trebuie să rămână ataşate de piele cel puţin 24 de ore. 

Tratamentul fitosanitar, amânat

Apariţia cazurilor de boala Lyme are legătură cu încălzirea vremii şi  înmulţirea căpuşelor. Deocamdată, în Argeş, din cauza ploilor sporadice, tratamentul fitosanitar specific nu poate fi încă efectuat .

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite