O echipă de la Departamentul american al Apărării a venit în România pentru a căuta rămăşiţele a cinci piloţi dispăruţi în Al Doilea Război Mondial

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Între 27 august şi 17 septembrie, o echipă de la Departamentul American al Apărării – Agenţia de Evidenţă a Prizonierilor de Război şi a Persoanelor Dispărute (DPAA) s-a aflat în misiune în România cu scopul de a găsi rămăşiţele a cinci piloţi americani căzuţi în România în Al Doilea Război Mondial, în 1944.

Americanii de la Agenţia de Evidenţă a Prizonierilor de Război şi a Persoanelor Dispărute (DPAA) au venit în România cu scopul de a găsi rămăşiţele a cinci piloţi americani căzuţi în ţara noastră în Al Doilea Război Mondial, în 1944. Împreună cu oficiali de la Ministerul Apărării, mai multe muzee judeţene, localnici şi autorităţi, americanii au făcut cercetări în 12 localităţi din cinci judeţe: Argeş, Buzău, Călăraşi, Dâmboviţa şi Giurgiu. Misiunea este rezultatul mai multor ani de cercetări şi pregătiri.

Numărul militarilor americani dispăruţi în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial în Europa şi în zona mediteraneană este de 27.544. În total, 82.315 americani ce au luptat în Al Doilea Război Mondial sunt dispăruţi. Misiunea globală a DPAA este de a repatria rămăşiţele camarazilor lor americani şi de a oferi cea mai completă evidenţă posibilă despre aceştia.

Delegaţia americană a fost condusă de istoricul Christine Cohn, care lucrează la DPAA din 2007. Ea ne-a oferit mai multe detalii despre misiunea în România. Oficialii de la DPAA au colaborat cu peste 50 de români care i-au ajutat cu documente din arhive, date şi informaţii importante despre prăbuşirile avioanelor şi înmormântările din Al Doilea Război Mondial.

Dacă probele confirmă, DPAA va reveni

istoric christine cohn dpaa

Deşi 78 de piloţi americani au dispărut după raidul asupra Ploieştiului din august 1943, Christine Cohn (foto dreapta) spune că „misiunea pe care am avut-o până în 17 septembrie nu a fost legată de aceşti piloţi, ci de cinci piloţi căzuţi în România în 1944 în cadrul a cinci evenimente diferite“.

Istoricul a explicat care sunt principalii paşi în timpul unei misiuni DPAA. „După cercetări în arhive şi analiză în SUA, istoricii de la DPAA iau legătura cu istorici locali şi cu cetăţeni ce pot ajuta la căutări. Cercetătorii din cele două ţări lucrează pentru a găsi locaţiile unde este posibil să se fi prăbuşit avioanele americane. După ce se ia legătura cu oficialii din zonă şi cu proprietarii terenurilor, echipa DPAA lucrează cu specialişti din Armata Română, cu experţi în lucrul cu detectoare de metale, pentru a găsi dovezi ale locului prăbuşirii avionului. Apoi, arheologul echipei măsoară zonele şi înregistrează toate locurile unde au fost găsite probe ale prăbuşirii avionului. Informaţiile sunt strânse apoi într-o hartă-schiţă. Dacă probele confirmă că zona este locul unde s-a prăbuşit avionul, mai multe echipe ale DPAA vor reveni în România pentru a excava zonele în căutarea rămăşiţelor piloţilor. În misiunile noastre luăm inclusiv probe de sol“.

departamentul apararii america misiune romania piloti americani cazuti 01

Cu referire la misiunea DPAA încheiată în România pe 17 septembrie, Christine Cohn a declarat: „Am identificat posibila locaţie a prăbuşirii unui avion american în România. După aceea, toată echipa a mers la locaţia respectivă pentru a începe analizarea zonei sub conducerea arheologului echipei. Am folosit metode precum detectoarele de metale sau prelevarea de probe de sol. În această misiune, echipa DPAA a avut în componenţă şi un expert în explozibili şi muniţii, şi un doctor“.

proba avion american cazut romania

Pe parcursul misiunii DPAA în România au fost găsite resturile mai multor avioane americane prăbuşite în 1944. „Am găsit dovezi ale prăbuşirii avioanelor americane în patru situri pe care le-am cercetat în întregime: Buzău, Călăraşi, Dâmboviţa, Giurgiu. Am localizat situri şi vorbit cu martori şi în localităţile Viţicheşti şi Călineşti din Argeş, dar acolo nu am făcut o investigaţie completă pe teren. Va trebui să revenim acolo pentru a face acest lucru“, spune Christine Cohn.

În ceea ce priveşte revenirea oficialilor americani pentru a analiza posibilele locuri în care s-au prăbuşit avioanele, Christine Cohn arată că operaţiunea nu va începe mai devreme de doi-trei ani, subliniind că durează pentru a programa o operaţiune amplă.

Doi piloţi dispăruţi, identificaţi după mai bine de şapte decenii

locotenent secund william harth
sergent vincent politte

Christine Cohn a vorbit şi despre cele mai impresionante cazuri investigate până acum în România. Recent, DPAA a identificat rămăşiţele a doi piloţi dispăruţi după raidul din august 1943 asupra Ploieştiului. Este vorba de locotenentul secund William Harth (foto stânga; avea 22 de ani, pe 1 august 1943 avionul său a fost lovit de o baterie antiaeriană germană la Ploieşti, identificat în noiembrie 2017) şi sergentul Vincent Politte (foto dreapta; avea 19 ani, identificat în primăvara acestui an). „Cei doi au fost exhumaţi din Cimitirul Eroilor Bolovani din Prahova în 1946 de către echipe ale Armatei Americane. Rămăşiţele lor au fost transferate la Cimitirul Militar American din Belgia împreună cu alte sute de camarazi decedaţi. Dar atunci rămăşiţele lor nu au putut fi identificate. Aşa că au fost îngropaţi în Belgia ca piloţi americani necunoscuţi. Recent, rămăşiţele lor au fost exhumate şi transferate la laboratorul DPAA din Nebraska. După cercetări istorice şi testarea rămăşiţelor, mostre de ADN a fost comparate cu mostre ale urmaşilor aflaţi în viaţă. Iar rezultatele au fost pozitive“, explică Christine Cohn.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite