Magiunul de la Topoloveni, bun pentru trupele NATO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Săptămâna trecută Sonimpex Topoloveni fost invitat de Guvernul din
Muntenegru la un eveniment de promovare a producătorilor europeni care
întrunesc standardele NATO
Săptămâna trecută Sonimpex Topoloveni fost invitat de Guvernul din Muntenegru la un eveniment de promovare a producătorilor europeni care întrunesc standardele NATO

PERFORMANŢĂ : Sonimpex Topoloveni este singurul producător român care a fost premiat cinci ani consecutiv cu stele Michelin şi, totodată, singurul producător român care are Cod Operator NATO

Anul 2014 marchează împlinirea unui secol de când există reţeta magiunului de prune la Topoloveni, reţetă pe care femeia de afaceri Bibiana Stanciulov a prealuat-o pentru a produce delicatesele 100% naturale şi fără adaosuri de zahăr.

Stanciulov a pornit la drum în  2008, cu un singur produs - magiunul de prune Topoloveni, iar acum fabrică 18 produse: magiunul, 14 tipuri de dulceaţă, două tipuri de zacuscă  (de vinete şi de ciuperci) şi o pastă de roşii româneşti.

“Producem dulceţuri 100% naturale, după o reţetă proprie, înregistrată la  OSIM. Niciun produs obţinut de noi nu conţine conservanţi sau zahar adăugat, şi nici ingrediente care nu  există la noi în ţară. Singura dulceaţă pentru care am importat ingredient este dulceaţa de goji, fructele goji nefiind în cultură noastră agricolă.Cât despre  recunoaşterea de care ne bucurăm, ea ţine poate tocmai de faptul că  niciodată n-am  recurs  la compromisuri de calitate pentru avantaje financiare. Magiunul pe care îl scoatem pe piaţă se bucură de siguranţă alimentară a produsului şi de condiţii de igienă incontestabile.”, spune Bibiana Stanciulov, director general şi unic acţionar la Sonimpex Topoloveni, companie care este şi furnizor al Casei Regale.

Cifră de afaceri: 700.000 de euro anual

În 2001, când Bibiana Stanciulov a preluat  afacerea, în curtea fabricii de la Topoloveni nu erau decât câteva clădiri în paragină şi un maldăr de fiare vechi şi ruginite.  Cu aceste resurse şi cu o reţetă străveche, ambiţioasa femeie de afaceri a reuşit, împreună cu fiica sa, Diana, să facă din Sonimpex Topoloveni o societate comercială cu o cifră de afaceri de 700 de mii de euro anual. Totodată, Sonimpex este singurul producator român care are Cod Operator NATO . 

Ce înseamnă acest lucru? Din 2008,  magiunul de prune Topoloveni a fost testat în laboratoarele Ministerului Apărarii Naţionale, care a confirmat că produsul  corespunde exigenţelor solicitate de forţele NATO.  Săptămâna trecută, Sonimpex Topoloveni fost invitat de Guvernul din Muntenegru la un eveniment de promovare a producătorilor europeni care întrunesc standardele NATO în ceea ce priveşte calitatea produselor, eveniment oraganizat la la Podgorica şi dedicat firmelor europene care au o astfel de certificare a calităţii.

“Societatea a intrunit cerinţele de eligibilitate pentru a deveni furnizor de produse pentru orice trupă NATO. La Podgorica am fost singurii invitaţi din România, alături de state ca Germania, Grecia, Polonia, Cehia, Bulgaria şi Slovenia”, se laudă Diana Stanciulov, juristul firmei.

“Am fost premiaţi şi pentru dulceţuri

Sonimpex Topoloveni este, totodată, singurul producător român care a fost premiat cinci ani consecutiv cu stele Michelin, pentru produsele sale, de către International Taste and Quality Institute din Bruxelles.

”ITQI este o recunoaştere internaţională a calitaţilor senzoriale şi nutriţionale ale unui produs. Noi participăm din anul 2010 şi la fiecare participare am fost premiaţi cu una sau două Stele Michelin din maximum trei. Pentru noi a fost o surpriză absolută, deoarece magiunul pe care îl producem are o reţetă de 100 ani şi este specific tradiţiei culinare româneşti. Recognoscibilitatea este aproape imposibilă, deoarece din juriu fac parte, în fiecare an, alţi specialişti, de la Chefi Michelin la instituţii internaţionale prestigioase de gastronomie. Am primit, de fiecare dată, un punctaj mai mic la <<aspect>>, dat fiind faptul că magiunul nostru nu seamănă cu nimic la prima impresie vizuală. Pâna în acest an, am fost singurii producători români cu capital 100% românesc premiaţi. În ultimii doi ani, am primit câte două Stele Michelin cu magiunul din prune Topoloveni. Pe lânga magiun , am fost premiaţi şi pentru cu dulceţuri “

Promovare în Eleveţia, Norvegia şi America de Nord

De altfel, magiunul de Topoloveni este  şi singurul produs din România care a obţinut certificatul de “Indicaţie Geografică protejată” acordat de UE. “Indicaţia Geografică Protejată este, în primul rând, o garanţie suplimentară pentru orice consumator, garanţie a calitaţii şi siguranţei magiunului produs de noi. Datorită acestei certificări a UE, am accesat fonduri europene de promovare în valoare de 1,5 milioane euro. Cu aceste fonduri vom promova magiunul din prune Topoloveni produs de noi timp de 3 ani în ţări ca Elveţia, Norvegia, Rusia, America de Nord şi Orientul Mijlociu. În plan intern, tipic anumitor <<caractere>>, există, din păcate, multă concurenţă neloială“, mai spune directorul fabricii de la Topoloveni.

Ce îşi propune femeia de afaceri pentru viitor? Diversificarea produselor 100% naturale, fără zahar adăugat sau orice tip de "chimicale" şi înaintarea spre zona bio-eco-organic. “Din acest an vom majora cantitatea de magiun bio, magiun pe care am început să-l producem din anul 2013.  În plus, dorim să realizăm o <<fabrică verde>>, prin înlocuirea combustibililor tradiţionali folosiţi la procesarea legumelor şi fructelor” , încheie Bibiana Stanciulov 

.

Bun şi pentru diabetici

Renumitul magiun de Topoloveni este, potrivit unui studiu realizat la Institutul Naţional de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice N. C. Paulescu, un aliment permis  în dieta bolnavilor de diabet, cu acordul medicului curant. Mai mult,  produsul poate fi introdus în alimentaţia copiilor de la vârsta de 6 luni,  fiind permis în lista primelor produse  adăugate la diversificarea meniului.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite