Macerat în vin din „Limba mielului”, licoarea cu efect sedativ şi depurativ, utilă şi în tratarea bronşitei şi tusei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
"Limba mielului"  Sursă foto: plants.ces.ncsu.edu/plants/borago-officinalis
"Limba mielului"  Sursă foto: plants.ces.ncsu.edu/plants/borago-officinalis

„Limba mielului”, planta cu flori albastre, care creşte spontan şi pe care iubitorii plantelor medicinale chiar o cultivă, are suficient de multe calităţi terapeutice încât să justifice aprecierea  în fitoterapie. Maceratul în vin este una dintre cele mai eficiente licori obţinute din plantă.

Planta (Borago Officinalis) este cunoscută şi sub alte denumiri (Arariel, Alior, Laptele-cainelui, Aibola, Aior etc), dar cea mai cunoscută este „Limba mielului”. Este folosită şi ca ingredient culinar, la prepararea supelor, în general, însă este apreciată mai ales de cunoscătorii plantelor medicinale, în special pentru proprietăţile sale depurative, diuretice, revitalizante, remineralizante, fortifiante, antiinflamatorii, sudoripare, sedative şi emoliente.
 

Toate aceste efecte se datorează multitudinii de substanţe active pe care „Limba mielului” le conţine: proteine, săruri minerale pe bază ca magneziu, calciu, potasiu, sodiu, fosfor, carbohidraţi, răşini, vitaminele C, A şi PP şi mai ales mucilagii. 
 

Desigur, o poţi găsi în farmaciile naturiste, în formă uscată, dar o poţi obţine la fel uşor din natură (creşte spontan pe terenuri necultivate, dar şi cutivată, în grădini) şi este foarte uşor de recunoscut după tulpina păroasă şi florile sale albastre, în formă de steluţe. 

Macerat în vin din “Limba mielului”, licoarea cu efect sedativ şi depurativ, utilă şi în tratarea bronşitei şi tusei
Macerat în vin din “Limba mielului”, licoarea cu efect sedativ şi depurativ, utilă şi în tratarea bronşitei şi tusei

 "Limba mielului"  Sursă foto: plants.ces.ncsu.edu/plants/borago-officinalis

Licori uşor de preparat

Ca în cazul majorităţii plantelor medicinale, şi când vine vorba de „Limba mielului”, ceaiurile sunt cel mai uşor de preparat: câte două linguriţe de flori uscate peste care se toarnă o cană de apă clocotită. Se lasă la infuzat până cel mult un sfert de oră. Pentru  decoct, se folosesc două linguriţe cu pulbere de plantă la 250 ml de apă şi se fierb împreună cinci minute. Administrarea se face la indicaţia unui medic. 

La fel de uşor de preparat este şi un macerat în vin din „Limba mielului”, pentru care e nevoie însă de ceva mai multă răbdare.

Nu este nevoie de fiebere, ci pur şi simplu de amestecarea a două ingrediente: „Limba mielului” şi, desigur, vin. Proporţiile sunt de două linguri de plantă uscată marunţită la 500 de mililitri de vin.

„Se foloseşte vin alb. Se amestecă vinul şi planta uscată şi se lasa la macerat 8-10 zile, agitând zilnic sticla sau borcanul. La final, se strecoară bine. Preparatul se păstrează în sticle închise la culoare. Doza recomandată este de câte un paharel pe zi. Are actiune sedativă şi poate fi folosit în tratarea bronşitei, tusei, ca tonic general, depurativ şi diuretic”, explică, pentru „Adevărul”, Elena Badea, administratorul site-ului infuziedesanatate.ro.

Precauţii

Pentru că este un preparat care conţine alcool, trebuie avute în vedere efectele acestui ingredient şi posibilele interacţiuni cu diverse medicamente. Din acest motiv, dar şi pentru faptul că plantele medicinale, în general, nu sunt nişte floricele sau buruieni inofensive, cereţi întotdeauna sfatul unui medic înainte de a apela la terapiile naturiste!

Vă recomandăm să mai citiţi: 

O turistă a căzut zece metri în zona vârfului Lăiţel din Munţii Făgăraş. A fost preluată de un elicopter SMURD VIDEO

Pepiniera de olimpici de la Darabani. Şcoala din cel mai nordic oraş al ţării cucereşte concursuri naţionale

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite