James Sawyer, expert la cea mai mare firmă de consultanţă în risc politic din lume: „Liviu Dragnea poartă o bătălie pierdută cu justiţia“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
James Sawyer are un master la Oxford şi s-a specializat în geopolitica ţărilor din Europa de Est FOTO: eurasiagroup.net
James Sawyer are un master la Oxford şi s-a specializat în geopolitica ţărilor din Europa de Est FOTO: eurasiagroup.net

Expert la Eurasia Group, cea mai mare firmă de consultanţă în risc politic din lume, britanicul James Sawyer a acordat un interviu pentru „Adevărul“ despre situaţia politică din România.

Licenţiat la Universitatea din Pennsylvania şi cu un master în studii ale Orientului Mijlociu modern la Universitatea Oxford, James Sawyer s-a specializat în economia politica şi geopolitica ţărilor din Europa de Est, în cadrul Eurasia Group.

Eurasia Group este cea mai mare firmă de consultanţă în risc politic din lume şi a fost fondată în 1998. Are birouri în New York, Washington D.C., Londra, Tokyo, São Paulo, San Francisco şi Singapore, peste 150 de angajaţi şi o reţea de 500 de experţi din 90 de ţări. Eurasia Group este recunoscută ca o firmă extrem de selectivă în ceea ce priveşte angajările, majoritatea analiştilor săi având diplome la universităţi de top din America şi Europa. Printre experţii Eurasia Group se numără nume de prim rang precum Robert Kaplan, Enrico Letta-fost prim-ministru al Italiei, Kevin Rudd-fost prim-ministru al Australiei şi Lordul Mark Malloch-Brown-fost secretar general adjunct al ONU.

„Adevărul“: Cum aţi descrie actuala situaţie politică din România?

James Sawyer: Situaţia politică din România este definită de două aspecte contradictorii ale electoratului: aşteptări mari şi răbdare puţină. Alegătorii din ambele tabere ale spectrului politic vor schimbări rapide, dar au prea puţină răbdare cu procesul politic. PSD a fost reales deoarece votanţii doreau o îmbunătăţire rapid a standardelor lor de viaţă. Cei care protestează împotriva guvernului vor să înceteze rapid corupţia. Dar niciunul dintre grupuri nu are răbdare să rămână angajat pe durata întregului proces politic. De aceea e atât de dificil pentru partidele din opoziţie să schimbe dezbaterea politică.

DNA l-a pus sub acuzare pe Liviu Dragnea pentru fraudă cu fonduri europene, constituirea unui grup infracţional organizat şi pentru abuz în serviciu. Cât de mult ar putea afecta acest dosar PSD-ul?

Ultimele acuze împotriva lui Dragnea formulate de către DNA şi OLAF nu fac decât să reconfirme un fapt la care ne aşteptam deja: PSD a realizat că Liviu Dragnea duce o bătălie pierdută cu justiţia. Dragnea a scăpat de alte învinuiri de abuz în serviciu prin schimbarea codului penal, fapt ce i-a permis să rămână un lider viabil pentru partid. Dar ultimele acuze, şi mai refer aici la cele formulate de DNA şi OLAF, vor fi foarte dificil de evitat, chiar şi pentru Dragnea.

Oficialii de la Bruxelles constată un progres redus în ceea ce priveşte reformele din România. De ce credeţi că cerinţele Comisiei Europene în ceea ce priveşte reforma anticorupţie nu au fost îndeplinite în mod satisfăcător?

În acest moment, oficialii de la Bruxelles doresc să menţină mecanismul de cooperare şi verificare pentru a opri guvernul României din tentativa sa de a reduce progresul ce s-a făcut în ceea ce priveşte reformele judiciare. La acest moment, imaginea de ansamblu este mai importantă decât detaliile de fineţe-atât timp cât PSD menţine o atitudine ostilă faţă de DNA, cred că procesul mecanismului de cooperare şi verificare va fi menţinut. Într-o lume ideală, Comisia Europeană ar încerca probabil să impună un proces similar şi asupra altor state membre UE, precum Polonia şi Ungaria. Reforma judiciară nu este o stradă cu sens unic şi întotdeauna există un risc de regres, chiar şi după îndeplinirea cerinţelor Comisiei Europene.

Cât de mult împiedică reformele şi planurile de investiţii actuala situaţie politică din România?

Cea mai mare problemă a Guvernului actual din România este că nu poate veni cu soluţii politice pe termen lung, doar încearcă să stingă ”incendiul” cauzat de ciocnirile cu DNA, de dezacordurile privind cheltuirea fondurilor sau atragerea acestora. Când Guvernul României e mai preocupat să crească salariile, până la urmă trebuie să taie investiţiile în infrastructură de care ţara are atâta nevoie. Criza politică constantă face mult mai dificilă absorbţia fondurilor europene şi focalizarea asupra creşterii pe termen lung.

În iunie, Sorin Grindeanu, premierul de atunci, a fost demis în Parlament după ce a pierdut sprijinul şefului său de partid. Care este opinia dumneavoastră despre Mihai Tudose, actualul prim-ministru? Şi-ar putea pierde şi el mandatul în curând?

Prim-ministrul Tudose a făcut o treabă bună ţinând în frâu guvernul într-o perioadă turbulentă. Dar cele mai multe dintre realizările sale de până acum au fost legate de controlul daunelor. Mihai Tudose pare cel mai bine poziţionat pentru a îi lua locul lui Liviu Dragnea ca lider al PSD, însă toate crizele din ultimul an şi controversele din jurul PSD înseamnă că vor fi mari provocări chiar de la început în lupta pentru şefia partidului.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite