UPDATE Klaus Iohannis a pierdut apartamentul din centrul Sibiului. Verdict definitiv al instanţei din Piteşti. Reacţia Administraţiei Prezidenţiale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Magistraţii Curţii de Apel Piteşti au dat verdictul în procesul privind apartamentul din Sibiu al familiei preşedintelui Klaus Iohannis. Judecătorii au respins contestaţia în anulare formulată de familia Iohannis, menţinând sentinţa pronunţată de Curtea de Apel Braşov în noiembrie 2015, sentinţă prin care preşedintele României a pierdut apartamentul din centrul Sibiului. Sentinţa este definitivă.

UPDATE ”Preşedintele Klaus Iohannis respectă deciziile instanţelor de judecată. Preşedintele României a luat act de hotărârea civilă a Curţii de Apel Piteşti de astăzi. Preşedintele s-a conformat deciziei instanţei încă din noiembrie 2015, când a fost pronunţată decizia irevocabilă de către Curtea de Apel Braşov”, a declarat Mădălina Dobrovolschi, purtătorul de cuvânt al Administraţiei Prezidenţiale, într-un răspuns pentru stiripesurse.ro.

Soţii Iohannis nu mai erau proprietari ai apartamentului din aprilie 2016, după ce au fost radiaţi din cartea funciară, la solicitarea Administraţiei Finanţelor Publice.

„Mă aşteptam la acest verdict, deoarece contestaţia în anulare a fost făcută în afara legii, niciuna dintre condiţiile legale nefiind îndeplinită. Eroarea aparţine probabil avocaţilor domnului preşedinte Iohannis, care nu i-au explicat la ce se expune. Imobilul va reveni în proprietatea statului şi ar trebui să aparţină municipiului Sibiu. Ca şi paşi, Ministerul Finanţelor trebuie să completeze certificatul de moştenitor, apoi imobilul va reveni statului. În plus, Ministerul Finanţelor trebuie să recupereze şi chiriile încasate nelegal”, ne-a declarat avocatul Virgil Vulcan, cel care a reprezentat celelalte părţi din dosar.

Am încercat să luăm legătura şi cu Octavian Popescu, avocatul familiei Iohannis, însă acesta nu ne-a răspuns la telefon.

Apartamentul ce a făcut obiectul procesului este cu siguranţă cea mai mediatizată proprietate a soţilor Iohannis. Imobilul este situat la parterul unei case din zona zero a Sibiului, pe strada Nicolae Bălcescu. Proprietatea are 166 de metri pătraţi şi din 2001 este închiriată unei bănci.

Casa de pe strada Nicolae Bălcescu nr. 29 din centrul Sibiului, din care Klaus şi Carmen Iohannis au cumpărat apartamentul de la parter pe 1 iunie 1999 a făcut parte din averea soţilor Maria şi Eliseu Ghenea, născuţi în comuna Porumbacu de Jos. După decesul acestora, în anii ’70, averea le-a trecut în proprietatea unei surori a lui Eliseu Ghenea, care a decedat câţiva ani mai târziu, fără a avea copii. Prin urmare, şi casa de pe strada  Nicolae Bălcescu, din Sibiu, a trecut în proprietatea Statului Român. În 1997, imobilul din centrul Sibiului a fost cumpărat de chiriaşi. În 1999, contractele de vânzare-cumpărare ale acestor foşti chiriaşi au fost anulate de instanţă, la cererea lui Ioan Baştea, care a arătat că este fiul lui Nicolae Baştea, nepot al soţilor Ghenea. După anularea acestor contracte, imobilul ajunge în proprietatea familiei Iohannis, care cumpără şi părţile de proprietate ale urmaşilor lui Nicolae Baştea. Foştii chiriaşi, rămaşi fără locuinţe, au pornit în 2001 mai multe procese pentru anularea actelor care au dus la noua stare de fapt, contestând calitatea de urmaş de drept al lui Nicolae Baştea.


Apartamentul din casa situată în centrul Sibiului, pe strada Nicolae Bălcescu, pe care familia Iohannis l-a închiriat pentru o sucursală a Băncii Raiffeisen FOTO Adevărul

image

Ioan Baştea a devenit proprietar al casei din centrul Sibiului, alături de soacra şi soţia preşedintelui Klaus Johannis, ca urmare a moştenirii lui Nicolae Baştea, certificată de instanţele de la Sibiu. Acest lucru a fost făcut şi pe baza unor adeverinţe emise de secretarul primăriei din Porumbacu de Jos, care certifica legăturile de rudenie între familiile Baştea şi Ghenea. Aceste adeverinţe au făcut şi obiectul unor dosare de urmărire penală, la care au lucrat procurorii din Alba-Iulia şi Sibiu. Aceştia au stabilit că adeverinţele emise de secretarul primăriei din Porumbacu de Jos nu corespund întru totul realităţii, deoarece relaţia de rudenie a lui Baştea nu ar fi fost cu ambii soţi Ghenea, ci doar cu unul. ”Baştea Nicolae era rudă doar cu numita Ghenea Maria, soţia precedată a defunctului Ghenea Eliseu”, au stabilit în 2003 procurorii, care au decis neînceperea urmăririi penale în cazul celorlalte persoane implicate, de la notar, avocaţi, la familia lui Klaus Iohannis.

Pe 12 noiembrie 2015, Curtea de Apel Braşov a respins un recurs declarat de Klaus şi Carmen Iohannis şi a menţinut decizia Tribunalului Braşov din mai 2014, prin care a fost anulat contractul de vânzare-cumpărare a imobilului din Sibiu încheiat cu presupusul proprietar, în prezent decedat

Pe 16 noiembrie 2015, preşedintele Klaus Iohannis s-a declarat nemulţumit de sentinţa judecătorească prin care a pierdut respectivul imobil şi a depus ulterior o contestaţie în anulare.

Pe 6 aprilie 2016, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a admis o cerere depusă de familia Iohannis, prin care s-a solicitat strămutarea procesului de la Curtea de Apel Braşov la Curtea de Apel Piteşti, decizia fiind definitivă.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite