Gutuile, aliate în tratamentul bolilor canceroase şi cardiovasculare. Surprinzătoarele proprietăţi terapeutice ale fructelor, seminţelor şi frunzelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Proprietăţile antioxidante, vitaminizante, astringente, emoliente, tonice, antihemoragice, de stimulare a a apetitul şi a sistemului imunitar fac din gutui un aliat în lupta cu o serie de afecţiuni medicale, de la dizenterie, amigdalită şi colici, până la insuficientă hepatică şi boli ale sistemului cardio-vascular dar şi cancer.

“Gutuile conţin vitamina A, Niacină (vitamina B3), vitamina B6, viamina C, vitamina K, vitamina E, acid folic, calciu, fier, magneziu, fosfor, potasiu şi sodium. În plus, ca valori nutritive, 100 de grame de gutuie conţin: glucide – 15,3 grame, zaharuri – 12,53 grame, fibre dietetice – 1,9 grame, grăsimi – 0,10 grame, proteine – 0,4 grame, apă – 83,8 grame şi au o valoare energeticp de 57 kcal”, explică, pentru Adevărul, fitoterapeutul Elena Badea. 

Specialistul recomandă mai ales fructele, însă virtuţile terapeutice ale gutuiului nu se rezumă doar la ele. 

“Fructele sunt recomandate în cazuri de răceală, amigdalită, afecţiuni cardiace şi afecţiuni hepatice, hepatite cornice, angină, colici intestinale, crăpături ale buzelor şi crăpături ale pielii, diaree cronică, dizenterie, eczeme, enterite, faringită, stomatită gingivită, hemoragie, hemoragie uterină, hemoroizi inflamaţi, insuficientă hepatică, iritaţii ale pielii, răni,”, spune Elena Badea.

Frunzele de gutui, în schimb, sunt recomandate în anxietate, în timp ce combinate cu fructele capătă alte valenţe, având proprietăţi terapeutice în caz de diaree şi de leucoree. Seminţele sunt şi ele utilizate în fitoterapie. 

 De la conjunctivită, la emfizem pulmonar

“Seminţele pot fi folosite pentru tratarea mai multor afecţiuni, de la emfizem pulmonar, hemoptizie, laringită, metroragii şi inflamaţii ale mucoaselor, până la afte, arsuri, bronşită, conjunctivită, crăpături ale sânilor, degerături, hemoroizi, iritaţii diverse, iritaţii ale pielii, răguşeală, tuse. Iar cojile de gutui sunt foarte utile împotriva ridurilor de pe faţă şi de pe gât”, explică specialistul în fitoterapie. 

Consumate ca atare sau în combinaţie cu mere şi morcovi, în salată, gutuile pot deveni un mic dejun cu proprietăţi terapeutice în caz de diaree cronică, colopatii cronice nespecifice, precum şi în caz de hepatită cronică. 

“Gutuile sunt un excelent remediu antivomitiv şi un stimulent al digestiei. Senzaţia de greaţă şi de greutate în stomac dimineaţa pot fi combătute dacă comsumi,pe stomacul gol, un sfert sau o jumătate de gutuie, neindulcită. De asemenea, dau rezultate în caz de hemoroizi: . consumă dimineaţa şi seara câte o gutuie cu tot cu coajă, rasă şi amestecată cu miere. Are efecte uşor laxative, astringente şi antiinflamatoare. Date pe razătoare şi consumate cu miere, gutuile au efecte antiinflamatoare, fiind un remediu surprinzător de eficient pentru persoanele care au colon iritabil”, mai spune fitoterapeutul.

Gutuile rase şi amestecate cu miere, combat şi colita de fermentaţie. Condiţia este să se consume cca. o jumătate de kilogram pe zi. 

Specialistul recomandă consumul de gutui şi în cazul celor care suferă de de boli canceroase. “Potrivit cercetătorului de origine japoneză Kanematsu Sugiura, anumite substanţe conţinute de gutui (în special vitamina B17) ajută la distrugerea celulelor maligne, fără a le afecta pe cele normale”, mai spune Elena Badea 

Ideale pentru femeile însărcinate 

Fitoterapeutul recomandă gutuile ( rase fin, cu tot cu coajă, şi amestecate cu miere) ca pe un excelent supliment în timpul sarcinii. 

“Gutuile sunt printre puţinele remedii împotriva greturilor matinale datorită efectului lor antivomitiv. Pe de altă parte, coaja este bogată în vitamine din complexul B, care ajută la dezvoltarea normală a fatului.Totodată, gutuia conţine substanţe antivirale şi antibiotice, care previn răcelile şi alte boli infecţioase, care ar putea afecta gravida sau fătul”, mai spune specialistul. 

O altă formă în care pot fi consummate este sucul proaspăt, obţinut din aceste fructe, foarte eficient în caz de insuficienţă pancreatică, pancreatită, afecţiuni foarte dificil de tratat prin metode clasice. 

“Se recomandă câte o jumătate de pahar de suc de gutui, diluat cu jumătate de pahar de suc de mere, în cure de minimum trei săptămâni. Preparatul are efecte stimulente ale activităţii pancreasului şi antiinflamatoare, fiind un excelent adjuvant al medicaţiei clasice în aceste boli. Sucul de gutui are efecte tonice remarcabile la nivelul intestinelor, recomandat fiind a se consuma câte o jumătate de litru pe zi (eventual în combinaţie cu sucul de mere)”, explică Elena Badea. 
 

Cercetări recente efectuate tot de japonezi arată că în coaja gutuilor se găsesc substanţe antivirale, care ar inhiba dezvoltarea microorganismelor ce declanşează hepatită de tip A, B şi C. 

Nectarul de gutui este un alt produs excelent în tratamentul hepatitei şi insuficienţei hepatice. 

“Indicată este o cură cât mai lungă (o luna şi jumătate) cu nectar proaspăt de gutui, din care se bea câte un litru – un litru şi jumătate pe zi. Produsul stimulează activitatea hepatică, măreşte gradat poftă de mâncare şi are efecte imunostimulente”, spune fitoterapeutul. 
 

Infuzia frunze de gutui este un alt preparat terapeutic cu efecte uimitoare.

“Din 30 de grame de frunze la 1000 ml de apă se obţine o infuzie utilă pentru tuse, bronşită şi răguşeli. Preparatul este util şi în tratarea diareei în asociaţie cu frunzele de afin, mur, zmeur şi fructe de măceş” spune fitoterapeutul. 

Iată ce alte preparate recomandă specialistul 
 

Pulberea din seminţe de gutui, obţinută astfel: seminţele se usucă şi se macină fin. Pulberea obţinută este utilă în caz de tuse, bronşite, traheite. “Ţine sub limbă o linguriţă din această pulbere, timp de 5 minute, apoi înghite cu miere! Se administrează din 6 în 6 ore. Pulberea de seminţe de gutui este de asemenea utilă în caz de hemoragii. Este un bun antihemoragic, fiind astfel recomandată în cazuri de hemoptizie, metroragii, hemoroizi”., spune Elena Badea. 

Pulberea de frunze: acestea se usucă, apoi se macină fin, pulberea fiind utilă în caz de diaree. Ţine sub limbă 3 g din această pulbere timp de 5 minute, după care înghite cu miere. Se administrează din 6 în 6 ore! 

Maceratul de sâmburi: sâmburii a două gutui se strivesc şi se pun la macerat într-un sfert de pahar de apă, de seara, până dimineaţa, când soluţia se filtrează. Din preparatul astfel obţinut se fac comprese care se pun pe zona afectată. Se recomandă şi pentru loţiuni sau comprese contra iritaţiilor pielii, îi caz de degerături,arsuri şi diverse iritaţii. 
 

Decoct de coji şi cotoare de gutui: ai nevoie de patru linguri de coji şi cotoare de gutui, cu tot cu sâmburi, bine mărunţit, care se fierb într-un 250 ml de apă timp de 5 minute, se lasă la răcit 15-20 de minute. “Decoctul se bea neindulcitt, pe stomacul gol în caz de gastrită, ulcer gastric şi duodenal. Curele cu acest preparat durează minimum 7 zile şi se poate repetă de câte ori este nevoie”, recomandă specialistul. 

Infuziea de coajă de gutui: este nevoie de două linguri de coji de gutui cât mai fin mărunţite, peste care se toarnă o cană (250 mililitri) de apă clocotită. Se lasă la infuzat 10-15 minute, apoi bea preparatul cât mai cald posibil. 
 

“Preparatul este indicat în caz de gripă şi guturai, având efecte antivirale şi de calmare a febrei, a durerilor musculare şi de cap, scurtând perioada de vindecare”, precizează specialistul.

 Cereţi sfatul medicului atunci când începeţi o terapie  cu preparate din gutui!

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite