Fetiţa de 13 ani care a vrut să moară sătulă de certurile părinţilor este sportivă-model: „Venea regulat la antrenamente“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fetiţa care a încercat să se sinucidă este apreciată de către apropiaţi FOTO Facebook
Fetiţa care a încercat să se sinucidă este apreciată de către apropiaţi FOTO Facebook

Fetiţa are 13 ani, este elevă la o şcoală din Piteşti şi practică handbalul la Liceul cu Program Sportiv din municipiu. În seara zilei de 2 mai, copila a sărit pe ochiul de geam de la baie, din apartamentul său situat la etajul trei al unui bloc din cartierul Găvana.

În cădere, fetiţa s-a lovit de o extensie din tablă şi de sârmele de rufe de la nivelele inferioare, ceea ce i-a mai atenuat prăbuşirea.  

Un vecin a auzit bubuitura şi a sunat la 112. Imediat a coborât şi tatăl care a găsit-o pe copilă întinsă pe pământul din grădina blocului. 

Fetiţa a ajuns cu ambulanţa la spitalul de Pediatrie din Piteşti, de unde a fost dusă la Bucureşti. 
 

“Copilul avea politraumatisme şi a fost transferat la spitalul Clinic de Urgenta "Bagdasar-Arseni" din Capitalăi”, a declarat, pentru “Adevărul”, Dr. Valentin Viorel Enache, medic UPU Spitalul de Pediatrie Piteşti.

Bianca a încercat să-şi pună capăt zilelor, după ce, se pare, ar fi fost martora unor certuri repetate între părinţii săi, divorţaţi de mai bine de un an.  

  “Suntem cu toţii şocaţi, pentru că nimeni nu se aştepta la aşa ceva. Aseară, după accident, am fost la ea la spital. Din fericire, starea ei de sănătate nu este foarte gravă şi sper să se poată recupera în totalitate. Bianca este un copil normal, venea regulat la antrenamente, nu părea să aibă vreo problemă”, a declarat, pentru “Adevărul”, Nadina Dumitru, antrenoarea Biancăi.

Fetiţa practică handbalul la LPS Viitorul Piteşti pe postul de extremă dreapta şi este o sportivă conştiincioasă. Cei care o cunosc ştiau că părinţii sunt divorţaţi, dar nimic nu le-a dat de gândit că Bianca ar putea recurge la acest gest.

“Niciodată n-am auzit-o să se plângă, s-a înţeles întotdeauna bine cu fetele din echipă, însă este un copil introvertit. Bunicul era cel care o aducea şi o lua de la antrenamente”, a declarat, pentru “Adevărul”, Luminiţa Iordache, profesor la Liceul Sportiv (LPS) Piteşti.

 

Ce spun specialiştii  despre gestul copilei: “Un copil, indiferent de vârstă, resimte tensiunile din familie”

Psihologii atrag atenţia că numărul copiilor care recurg la astfel de gesturi este din ce în ce mai mare. Psihoterapeutul Erna Constantin vorbeşte despre felul în care sunt resimţite de copil problemele dintre părinţi.
 

“Din păcate astfel de cazuri sunt reale iar tulburările de conduită ale copiilor care provin din medii familiale în care există tensiuni sau atenţie insuficientă sau neadecvată asupra minorilor, sunt mai frecvente decât sunt mediatizate. De asemenea, sunt părinţi mai concentraţi asupra nevoii de a-şi face dreptate sau de a-şi impune punctul de vedere şi nu mai pot fi atenţi la modul în care procedează, la repercursiunile asupra copiilor”, explică, pentru “Adevărul”, Erna Constantin, psihotraopeut, Psihologie Integrativă.

“A atins un prag de limită peste care nu a mai putut trece”

  

Specialistul arată că pe fondul unui ataşament nesigur, copilul poate recurge la gesturi şi acte care îi dăunează şi califică gestul copilei drept un semnal de alarmă referitor la tensiunile prin care fetiţa trecea.

“Fie că este vorba de o modalitate prin care să poată atrage atenţia, fie că este vorba de dorinţa de a-şi lua viaţa, este cert că ea a acumulat tensiuni pe care doreşte astfel să le stopeze, să le rezolve. A atins un prag de limită peste care nu a mai putut trece. (...) Semnalul de alarmă pe care eu îl trag este acela că un copil, indiferent de vârstă, resimte tensiunile din familie sau din relaţiile cu ceilalţi, însă modul în care le gestionează este specific dezvoltării psihice. De aceea este important ca el să se simtă înţeles, susţinut”, mai spune Erna Constantin.

  

"Pe fondul unui ataşament nesigur, copilul poate recurge la gesturi care îi dăunează".

Psihoterapeutul spune că, în cazul de faţă, ca de altfel în toate situaţiile de acest gen, este importantă evaluarea psihologică şi parcurgerea unui program de psihoterapie în care este necesar să se implice şi părinţii.

“Echilibrul emoţional al copiilor este strâns legat de cel al părinţilor şi orice perturbare în acest plan vine cu repercursiuni. Fie că discutăm despre situaţii de divorţ civilizat sau nu, efectele emoţionale nu trebuie neglijate, pentru că vorbim despre o separare. În acest caz, copilul experimentează emoţii diferite, de la vinovăţie, frustrare, până la nelinişte, dificultăţi de concentrare, iritabilitate, furie. Un psihoterapeut poate scoate aceste stări la suprafaţă, astfel încât să înceapă procesul de vindecare, ţinând cont de particularităţile individuale ale copilului, dintre acestea amintind şi stilul de ataşament dezvoltat în familie. Pe fondul unui ataşament nesigur, de exemplu, copilul poate recurge la gesturi şi acte care îi dăunează.”, a explicat, pentru “Adevărul”, Erna Constantin, psihotraopeut, Psihologie Integrativă.

Citeste si:
 

O fetiţă din Piteşti a încercat să se sinucidă. Sătulă de certurile dintre părinţi, copila s-a aruncat pe geam, de la etajul trei

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite