Cum se prepară tinctura de cicoare şi la ce ajută leacul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: powo.science.kew.org
Foto: powo.science.kew.org

Cele mai cunoscute forme de utilizare ale cicoarei sunt ceaiul şi celebrul înlocuitor plin de virtuţi terapeutice al cafelei. Ca remediu naturist, planta are şi forme mai putin la îndemână, dar cu eficienţă demonstrată pentru o serie de afecţiuni.

Egiptenii foloseau cicoarea pentru tratarea bolilor de ficat şi pentru detoxifierea acestuia, însă proprietăţile sale terapeutice depăşesc cu mult sfera acestor afecţiuni.

Utilizată sub formă de tinctură, spre exemplu, cicoarea poate fi utilă în cazul reumatismulul, când se se toarnă pe tifon şi se pansează zonele dureroase, dar şi ca adjuvant în tahicardie.

"Studii ştiinţifice arată că cicoarea diminuează ritmul cardiac prea accelerat, având un efect blând şi stimulator asupra inimii, similar medicamentelor. Se administrează câte trei linguriţe pe zi", explică specialistul în fitoterapie Elena Badea.

Pentru preparare, avem nevoie de 20 de linguri de pulbere de rădăcină (un ingredient care, el însuşi, are are excelente calitati depurative, hipoglicemiante, precum si efecte probiotice), obţinută  prin măcinarea rădăcinii cu râşnită electrică de cafea .

"Se pune într-un borcan pulbere de rădăcină, care se acoperă cu alcool alimentar de 50 de grade, amestecând continuu. Când întreaga masă de pulbere a fost acoperită şi rămâne deasupra un strat de alcool de două degete, se închide borcanul ermetic şi se lasă conţinutul la macerat vreme de 12 zile, după care se strecoară. Preparatul obţinut se pune în sticluţe mici, închise la culoare şi se păstrează vreme de maximum doi ani. Se administrează, de regulă, o linguriţă, de 4 ori pe zi, în tratamente de una- trei luni", explică Elena Badea.

O altă variantă de preparare recomandată de specialist constă în folosirea inflorescenţelor care se introduc într-o sticlă, peste care se toarnă alcool, cât să le acopere. 

"Se aşează recipientul în apropierea unei surse de căldură şi se lasă două săptămâni", spune specialistul.

 De până la şase ori mai multe principii active decât simpla pulbere de cicoare

Din aceaste tincturi se prepară şi un produs te recomandat în ateroscreloză, ca adjuvant în tratamentul  cancerului de colon, cu efect de ameliorare a efectului yo-yo, de reducere a colesterolului, ca adjuvant în diabetul de tip I, în caz de candidoză, de tulburări hepatice după intoxicaţii alcoolice şi otrăviri, ulcer gastric.

"Este vorba de extractul de cicoare, care se obţine din tinctura de cicoare, din care se evaporă complet alcoolul, rămânând o pulbere fină, amară şi extrem de concentrată în principii active (conţine de cinci-şase ori mai multe principii active decât simpla pulbere de cicoare, care sunt asimilate integral de organism). La noi în ţară, extractul de cicoare se găseşte combinat în proporţii egale cu plantă integrală, sub formă unor capsule cu o eficientă terapeutică remarcabilă", mai spune Elena Badea.
 

Specialistul  recomandă consultarea unui medic înainte de administrarea acestor preparate, care au şi contraindicaţii, în cazul gastritelor si ulecerelor hiperacide.

Orice problemă medicală aveţi, vă recomandăm în primul rând să cereţi sfatul unui medic şi să nu vă trataţi singuri.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite