Cum se prepară acasă unguentul şi alifia de gălbenele. Lista multiplelor calităţi terapeutice ale plantei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Efectele benefice ale gălbenelelor asupra organismului constatate de medicină populară au fost confirmate de medicină ştiinţifică. Substanţele active conferă plantei multiple calităţi terapeutice, atât în uz intern cât şi în uz extern.

Flavonoidele, carotenoizii, uleiurile eterice, substanţele amare, saponozidele şi alcoolii triterpenici, steroli, acizi polifenolcarboxilici derivaţi, răşinile, mucilagiile şi vitamina C sunt substanţe active ce fac din gălbenele o plantă cu acţiune imunostimulatoare, antiinflamatoare, decongestivă, antiseptică, hipolipemiantă, coleretică, spermicidă,  oestrogenică, antimicrobiană, cicatrizantă, toate dincolo de capacitatea sa recunoscută de reglare a funcţiei biliare.

"În uz extern, gălbenelele sunt indicate în tratarea leucoreei, acneei, eczemelor, arsurilor, degerăturilor, micozelor, rănilor, muşcăturilor de câini, rănilor purulente, ulceratiilor, arsurilor, abceselor, fistulelor, bolilor tegumentare, eczemelor, crăpăturilor pielii, cojilor de pe pielea capului, entorse şi luxaţii", explică specialistul în fitoterapie Elena Badea.

Reţete cu grăsime animală

Dintre preparatele destinate uzului extern, cele mai popular sunt unguentul şi alifia de gălbenele.

Iată două reţete recomandate de Elena Badea:

"Unguentul de gălbenele se prepară din şapte linguri de unt, trei linguri de flori proaspete mărunt tocate şi câte o linguriţă de miere zaharisită şi ceară de albine. Se pune într-un vas, la foc mic, untul şi se lasă până devine lichid, după care se adaugă cele două linguri de plantă fin tocată, mierea şi ceară. Se lasă  pe foc zece minute, în timp ce se amestecă până la dizolvarea completă, după care se ia vasul de pe foc şi se lasă să se răcească. Se filtrează cât este cald printr-o strecurătoare şi se toarnă în recipiente de sticlă, ce se păstrează închise, până la trei luni", precizează Elena Badea.

Crema de gălbenele este utilă inclusiv pentru recăpătarea pigmentaţiei normale, după contactul cu substanţe chimice sau cu radiaţii, care provoacă apariţia unor pete pe piele, caz în care se aplică de două ori pe zi.

Şi alifia de gălbenele se poate prepara acasă.

"Se încălzesc bine 100 grame de untură de porc, peste care se adaugă 25 g de flori proaspete de gălbenele iar apoi se lasă să prăjească compoziţia la foc mic. Se amestecă încet, timp de 12 minute. Se ia vasul de pe foc şi se lasă să stea aşa până a două zi când se încălzeşte din nou amestecul. Se strecoară printr-un tifon, într-un borcan. Alifia de gălbenele se aplică în straturi subţiri pe zonele corpului cu arsuri sau degeraturi", mai spune fitoterapeutul Elena Badea.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite