Circul continuă în procesul dintre postul Antena 3 şi Codruţa Kovesi: Răzvan Savaliuc a cerut recuzarea completului de judecători şi strămutarea procesului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Laura Codruţa Kovesi FOTO: Denis Grigorescu
Laura Codruţa Kovesi FOTO: Denis Grigorescu

Miercuri, 14 decembrie, la Curtea de Apel Piteşti a fost un nou termen din procesul intentat de Laura Codruţa Kovesi postului de televiziune Antena 3 şi jurnaliştilor Mihai Gâdea, Radu Tudor, Răzvan Savaliuc, Bianca Nae şi analistului Mugur Ciuvică. Şedinţa a fost una încinsă, Răzvan Savaliuc cerând recuzarea completului de judecători, precum şi suspendarea şi strămutarea procesului.

Şefa DNA i-a dat în judecată pe cei cinci jurnalişti după ce aceştia au acuzat-o în emisiunea „Sinteza zilei“ din data de 19 iunie 2014 că ar fi dispus muşamalizarea anchetei în dosarul Bercea Mondial - Mircea Băsescu. Fratele fostului preşedinte a fost acuzat, în dosarul instrumentat de DNA, că a primit 250.000 de euro pentru a interveni pe lângă magistraţi în vederea obţinerii unei soluţii favorabile pentru Sandu Anghel, capul familiei de romi din Drăgăneşti, Olt, condamnat pentru că şi-a înjunghiat un nepot.

Procesul a început furtunos, avocatul Andrei Arizan, cei care îi reprezintă pe jurnaliştii Antena 3, cerând reaudierea fostului procuror Eugen Iacobescu, cel care a instrumentat iniţial dosarul Bercea Mondial-Mircea Băsescu. Avocatul Arizan a spus despre Iacobescu, cel căruia i s-a luat dosarul pe care îl instrumenta, că a fost cel care a venit la Antena 3 încă din 2011 pentru a se plânge de presiunile la care era supus. Atât avocatul Antena 3, cât şi Răzvan Savaliuc, au cerut reaudierea lui Iacobescu motivând că apar elemente contradictorii în declaraţiile date de fostul procuror la Curtea Supremă şi Tribunalul Bucureşti.

„Procurorul Iacobescu a fost intimidat. Era foarte speriat. Ne putem afla şi în faţa unei mărturii mincinoase”, a spus jurnalistul Răzvan Savaliuc. Instanţa a respins însă solicitarea de reaudiere a lui Eugen Iacobescu, motivând că nu este utilă cauzei. Aceeaşi instanţă a admis două înscrisuri noi depuse de Savaliuc, în speţă două articole de pe site-ul Hotnews.ro şi din ziarul România Liberă, articole ce preluau declaraţii dintr-un interviu acordat de către Laura Codruţa Kovesi într-un interviu acordat la Adevărul Live în decembrie 2013. În interviul respectiv, şefa DNA a făcut referire la dosarele „Flota” şi „Casa din Mihăileanu” ale lui Traian Băsescu, spunând că acestea vor putea fi instrumentate când nu va mai exista imunitate prezidenţială.

Mugur Ciuvică, la un pas să fie dat afară din sală

Pe parcursul procesului, jurnalistul Mugur Ciuvică a avut două intervenţii, deşi nu i să dăduse cuvântul, motiv pentru care instanţa l-a atenţionat că la a treia abatere îl va da afară din sală.

Jurnalistul Răzvan Savaliuc a cerut din nou amendarea Laurei Codruţa Kovesi cu 1.000 de lei pentru exercitarea cu rea-credinţă a apelului. Şi cum instanţa a respins cererea de a se pronunţa asupra amendării şefei DNA, Savaliuc a spus că membrii completul se  află într-o situaţie de incompatibilitate absolută, pentru că s-a mai pronunţat o dată asupra aceleiaşi cereri la termenul din noiembrie. Acelaşi jurnalist a precizat că cererea privind amendarea şefei DNA trebuia pronunţată prin încheiere executorie.

Circul a continuat, Răzvan Savaliuc cerând din nou recuzarea întregului complet de judecată, precum şi suspendarea şi strămutarea procesului. Magistraţii Curţii de Apel Piteşti au stabilit termen pe 11 ianuarie 2017 pentru soluţionarea celor trei cereri.

La ieşirea din sala de judecată, singurul care a acceptat să vorbească a fost Răzvan Savaliuc, care a precizat legat de motivaţia celor trei cereri depuse: „În trei termene s-au schimbat patru judecători la Curtea de Apel Piteşti. Este mult prea mult. Componenţa completului de judecată trebuia păstrată pe tot parcursul acestui proces. Cred că există nişte presiuni. Ni se încalcă dreptul la un proces echitabil.”

Laura Codruţa Kovesi nu a dorit să facă vreun comentariu la ieşirea de la proces.

Informaţii din dosarul procesului în care şefa DNA îi acuză de calomnie pe realizatorii emisiunii „Sinteza Zilei“ arată că procurorul-şef a depus probe complexe, privitoare la veniturile mari ale pârâţilor, pentru a dovedi că aceştia nu se pot plânge că n-au bani să-i achite în solidar daune morale, stabilite de judecători la suma de 250.000 de lei. În procesul cu vedetele Antena 3, procurorul-şef al DNA a cerut iniţial daune morale pentru calomnie în valoare de 1 milion de lei. Judecătorii Tribunalului Bucureşti au decis că suma este prea mare şi au redus-o la 250.000 de lei. Sentinţa a fost atacată, iar cauza a ajuns la Curtea de Apel Bucureşti, însă pârâţii au cerut, în mai 2016, strămutarea dosarului la o instanţă similară din ţară. Solicitarea le-a fost aprobată la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, iar cauza a ajuns la Curtea de Apel Piteşti.

În primă instanţă, Codruţa Koveşi a câştigat procesul. Tribunalul Bucureşti a stabilit că echipa de la „Sinteza Zilei“ să-i achite în solidar daune morale în valoare de 250.000 de lei. Acuzaţii s-au plâns de faptul că suma, raportată la salariul mediu pe economie pe 2015, este exagerată. La rândul ei, şefa DNA a venit cu contraargumente în concluziile depuse la dosar: „Motivaţia apelanţilor, potrivit căreia «obligarea la plata în solidar a sumei de 250.000 lei ar scoate în evidenţă nelegalitatea şi netemeinicia acestei hotărâri», nu constituie un argument de desfiinţare a hotărârii atacate, cu atât mai mult cu cât această apreciere are în vedere raportarea la valoarea salariului mediu pe economie în 2015 şi nu la faptele reprobabile ce constituie izvorul sancţiunii civile“. Şefa DNA a făcut referire şi la veniturile jurnaliştilor de la Antena 3 în argumentaţia sa: „Regretabilă este şi încercarea de victimizare sub aspect financiar a apelanţilor, în condiţiile în care s-a demonstrat nivelul încasărilor din publicitate realizate de emisiunile amintite, iar nivelul câştigurilor financiare ale apelanţilor-pârâţi se situează la un nivel superior exagerat în raport cu salariul mediu pe economie în anul 2015, respectiv suma de 1.706 lei.

Diverse articole de presă demonstrează cu înscrisuri oficiale (declaraţii de avere) nivelul veniturilor realizate de jurnaliştii postului Antena 3 - exemplu jurnalistul Radu Tudor, pentru care se arată că, din contractele cu Antena 3, a realizat în 2012 - 6.500 euro/lună, în 2013 - 7.000 euro/lună, în 2014 - 8.500 euro/lună, respectiv suma de 37.412 lei/lunar, cu un venit anual de 448.335 lei“.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite