Cele mai mari greşeli în tratarea acneei: de ce este interzis să ne stoarcem singuri coşurile. Ce ne recomandă specialiştii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 75% din adolescenţi suferă de o anumită formă de acnee, arată statisticile, însă problema poate continua şi la vârsta adultă, chiar dacă manifestările nu mai sunt la fel de severe. Inflamaţia pielii este rezultatul excesului de sebum şi blocării porilor, care are au la bază cauze hormonale asociate, de multe ori, cu greşeli de îngrijire a tenului

Pentru că ne afectează atât fizicul cât şi moralul, acneea este o problemă percepută de cei care o au drept gravă, chiar şi când forma ei de manifestare nu este una severă. Dorinţa de a o rezolva cât mai rapid şi necunoaşterea unor reguli minime pentru ţinerea ei sub control duc la greşeli care o fac şi mai greu de vindecat.  

Stoarcerea coşurilor, cea mai des întâlnită greşeală

Deşi pare soluţia imediată  pentru îndepărtarea unui coş apărut peste noapte, stoarcerea comedoanelor acasă nu doar că lasă cicatrici, dar şi impinge infecţia mai profund în piele, ceea ce măreşte într-un final inflamaţia. Infecţia se extinde nu doar pe verticală, ci şi pe orizontală şi devine şi mai greu de vindecat.

“Stoarcerea pustulelor şi papulelor acasă este contraindicată, pentru că nu ştii ce presiune să exerciţi asupra lor şi poţi, foarte uşor, să distrugi ţesutul. Apoi, infecţia se poate extinde rapid, neavând la dispoziţie un aparat cu ajutorul căruia să poţi cauteriza ulterior intervenţia. Corect, astfel de intervenţii se fac doar în cabinetele cosmetice, unde specialistul ştie când pustula sau papula au ajuns la maturitate, când şi cum se poate exercita manevra urmată apoi de aplicarea electrodermului care cauterizează şi împiedică împrăştierea infecţiei pe restul feţei”, explică, pentru Adevărul, Amina Ciobanu, cosmetician. 

Curăţarea şi exfolierea  excesivă a pielii  şi folosirea unor produse neadecvate pentru îngrijire

Tendinţa de a spăla şi freca excesiv  tenul în ideea omorârii bacteriilor şi opririi asaltului microbian este o altă greşeală frecventă  în  tratarea acneei. Obiceiul afectează bariera naturală de protecţie a tenului şi irită pielea. Produsele de exfoliere în combinaţie cu o procedură fizică agresivă de îndepărtare a celulelor moarte inflamează şi ele pielea. Indicată este folosirea unor loţiuni blânde de curăţare, necomedogenică, cu ingrediente neiritante şi pH neutru. În niciun caz nu se va opta pentru săpunuri alcaline ori loţiuni pe bază de alcool, care agravează acneea. Contraindicată este, de asemenea, alegerea unor poduse cosmetice pe bază de ulei, întrucât folosirea acestora ar putea bloca porii şi ar duce la formarea comedoanelor.

   

“Exfolierea abrazivă este contraindicată tocmai pentru că împrăştie infecţia. Pot fi folosite însă loţiuni acide (nu alcaline, pentru că mediul alcalin este propice proliferării infecţiei) şi loţiuni neutre, dar, la fel, această exfoliere este indicat să se facă în cabinetele cosmetice”, explică Amina Ciobanu.

Aplicarea unor tratamente „dupa ureche“

Soluţiile recomandate de prietene sau cele promovate în reviste, pe care avem tendinţa să le urmăm mai degrabă decât să cerem sfatul unui specialist, ar putea să nu dea rezultate în cazul tipului nostru de acnee. Când problemele sunt de ordin hormonal, sau când coşurile sunt suprainfectate, doar folosirea produselor cosmetice concepute special pentru acnee este insuficientă. Sunt situaţii în care doar medicamentele mai pot rezolva problema.

"În funcţie de locul în care este localizată acneea, un specialist poate stabili cauza ei şi afecţiunea pe care o indică.  De obicei, în cazul acneei, intervenţia în cabinetele cosmetice are loc în paralel cu un tratament medicamentos pe cale orală indicat de un medic specialist", mai spune Amina Ciobanu.

Întreruperea tratamentului la prima ameliorare sau folosirea lui în exces, alte două greşeli majore

De multe ori, tratamentul recomandat de medicul dermatolog sau de cosmetician este întererupt de pacient atunci când are loc o ameliorare vizibilă a acneei. Aceasta însă nu este echivalentă cu vindecarea. Tratamentul pentru acnee durează între 14 şi 42 de zile, iar specialistul este cel care decide întreruperea lui, iar de cele mai multe ori, acesta îl recomandă şi după ameliorarea probemei, reducând treptat administrarea substanţei active. Nerespectarea acestor indicaţii va avea ca efect, cel mai probabil, o nouă erupţie, iar asta în mai puţin de şase săptămâni.

Folosirea în exces a produselor recomandate de specialist pentru tratarea acneei este, de asemenea, o greşeală. Utilizarea unor supradoze,  în speranta accelerării rezolvării problemei nu face altceva decât să agraveze, în fapt, lucrurile. Singura soluţie corectă este urmarea  tratamentului cu respectarea strictă a  dozajului şi perioadei de administrare.

   

Utilizarea simultană a mai multor produse 

Căutarea unor rezultate rapide, a unor efecte imediate e însoţită, de obicei, de o altă greşeală: renunţarea la produsele care în câteva zile nu reuşesc o ameliorare vizibilă a  problemei şi tecerea la următoarele remedii din lista de opţiuni. De multe ori aplicarea unui produs se face  peste altul, ceea ce poate duce la iritaţii.

Alimentaţia dezechilibrată întreţine acneea

Un regim alimentar care abundă în alimente grase sau bogate în hormoni este o altă greşeală care favorizează şi menţine acneea. Alimentaţia dezechilibrată stimulează secreţia de sebum, iar de aici, toate celelalte consecinţe. Recomandată este o dietă bogată în legume şi fructe, concomitent cu o hidratare corectă, cu mai mult de doi litri de apă zilnic, consumaţi în doze mici.

Ideea potrivit căreia soarele ameliorează acneea este una greşită

Mitul potrivit căruia soarele face bine la acnee este departe de adevăr. Expunerea tenului la soare ajută doar superficial pielea seboreică.

"Chiar dacă senzaţia este de ameliorare a acneei la scurt timp după plajă, fiindcă expunerea vindecă leziunile, ulterior are loc o agravare a problemei, pentru că soarele şi căldura accentuează secreţia de sebum la nivelul tenului şi îngroaşă pielea", mai spune Amina Ciobanu.

Bronzarea la solar are aceleaşi efecte asupra pielii persoanelor acneice, iar dacă expunerea nu este făcută măcar treptat, poate declanşa erupţii acneice severe.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite