Câteva sfaturi pentru a trece cu bine de provocările meselor de Paşte. Ce ar trebui să facem după ce mâncăm

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oua Paste Foto

Drob, borş de miel, ouă, friptură, cozonac, pască sunt doar câteva dintre tentaţiile meselor de Paşte. Iar când ele sunt consumate laolaltă şi în exces, mai ales după o perioadă de post, ne-ar putea trimite direct la spital.

Este avertismentul medicilor, care constată, an de an, în timpul sărbătorilor, că unităţile de primire a urgenţelor sunt luate cu asalt de pacienţi care acuză probleme digestive.

Tentaţia de a exagera mâncând este, cu adevărat, mai mare decât în restul anului. 

Bucatele apetisante înşirate pe masa de Paşte sunt o provocare chiar şi pentru cei mai puţin gurmanzi, însă pentru pofticioşi bătălia pare pierdută din start.

"Să consumăm un ceai de plante la 30 minute după masă şi să ieşim la o plimbare în loc să stăm să ronţăim" 

Nici medicii nu spun să nu gustăm din toate dacă poftim, dar avertizează că cea mai importantă regulă când vine vorba de bucatele de Paşte este „cumpătarea”.

„Să mâncăm puţin şi variat, iar pentru a ne sătura şi socializa la masa tradiţională de Paşte am putea apela din plin la salate verzi, diverse crudităţi - tulpină de ţelină, castraveţi, roşii, etc. Este bine, de asemenea, să consumăm un ceai de plante la 30 minute după masă şi să ieşim la o plimbare în loc să stăm să ronţăim dulciuri, alune şi covrigei”, spune directorul medical al Spitalului Mioveni – Alexandru Iacobescu, specialist în Chirurgie Generală.

Pentru că riscul apariţiei unor probleme digestive este chiar mai mare dacă am ţinut post, sfatul medicului este de a reveni treptat la alimentaţia normală, începând cu brânzeturi, legume, fructe şi carne de pasăre, iar produsele din carne de miel să fie consumate cu prudenţă, începând cu ciorbă şi drob în cantităţi mici.

"Să ne concentrăm pe simbolistica Paştelui"

Medicul de la Mioveni recomandă evitarea excesului de dulciuri, sare, băuturi alcoolice, alimente grase, afumate sau prăjite excesiv.

Sunt doar câteva aspecte esenţiale de care e recomandat să ţinem cont pentru păstrarea unui echilibru alimentar pe durata celor câteva zile de sărbătoare în care e de preferat să ne concentrăm pe simbolistica Paştelui mai mult decât pe festinul meselor.

"Să ne străduim să revenim, fără probleme, la stilul alimentar obişnuit”, este mesajul transmis în prag de sărbători, pe pagina de Facebook a Spitalului Mioveni, de medicul Alexandru Iacobescu.

 

Vă recomandăm să mai citiţi: 

Avea de recuperat 114.000 lei şi a angajat o firmă specializată. N-a recuperat niciun leu, dar firma îi cere 835.000 de lei. Cum i-a blocat conturile..

Veteran de război avansat în grad, la 100 de ani. Maiorul Nicolae Gheorghe a fost vizitat de ministrul Apărării  VIDEO

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite