Beneficiile neştiute ale vinului alb. Studii multiple au arătat că licoarea bahică revigorează ţesutul pulmonar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Studii efectuate de numeroşi cercetători au dovedit că vinul alb – consumat în cantităţi moderate – aduce numeroase beneficii organismului. Spre deosebire de vinul alb spumant şi de şampanie, vin alb veritabil se face folosind atât sucul de struguri, cât şi pulpa lor, care este foarte sănătoasă.

Util în prevenirea blocajelor arteriale

„Există mai multe studii ce au evidenţiat, în anii din urmă, că vinul alb, băut cu moderaţie, poate fi benefic pentru organism. De exemplu, studiul «IN VINO VERITAS», derulat de-a lungul unui an şi prezentat la o întâlnire a Societăţii Europene de Cardiologie, a relevat că băutorii unui anumit tip de vin alb care fac exerciţii fizice de două ori pe săptămână şi-au îmbunătăţit semnificativ nivelul de colesterol. Un alt studiu, efectuat la Universitatea americană Buffalo, evidenţiază beneficiile consumului de vin alb asupra ţesutului pulmonar”, spune, pentru „Adevărul“, Marinela Ardelean, autor al volumului The Wine Book of Romania şi preşedinte al RO Wine – cel mai important festival de vinuri din România.

După cum ne-a precizat Marinela Ardelean, „un studiu referitor la efectul antioxidant al tyrosol-ului şi hydroxytyrosol-ului din vinul alb a relevat că vinul alb este la fel de util ca şi cel roşu în ceea ce priveşte îmbunătăţirea funcţionării inimii şi prevenirea blocajelor arteriale. Desigur, de aceste beneficii se pot bucura doar cei care beau cu moderaţie, cel mult un pahar de vin alb pe zi”.

 Conţine un nivel ridicat de antioxidanţi

O universitate din Turcia a comparat beneficiile antioxidanţilor din vinul roşu, din vinul alb şi din sucul de struguri. Această universitate din Ankara a descoperit că, deşi vinul roşu şi sucul din struguri roşii conţin niveluri mai ridicate de antioxidanţi, nu protejează celulele cu o eficienţă mai mare decât cea a vinului alb. Vinul alb poate înlesni evacuarea toxinelor din ficat şi uşurează respiraţia. În cazuri uşoare de gripă sau răceală, poate fi folosit pentru a spori capacitatea de apărare a organismului.

Consumul de vin alb te ajută să eviţi durerea de cap de a doua zi, previne greţurile, senzaţia de iritare şi nervozitatea provocate de mahmureală. De ce? Pentru că băuturile închise la culoare conţin mai multe chimicale care rezultă din procesul de fermentaţie.

Cât vin trebuie să bem

După cum au consimţit majoritatea experţilor medicali, consumul zilnic nu trebuie să depăşească 300 mililitri, chiar dacă pe etichetă se arată un conţinut scăzut de alcool în vin.

Pentru femeile care nu au probleme cardiovasculare sau nevroze, consumul recomandat este de 50-70 mililitri de vin sec, înainte de masa de prânz.

De asemenea, doza sănătoasă de vin demisec, consumată seara, cu o oră şi jumătate înainte de cină, este de 50-70 mililitri.

Dacă cineva serveşte dejunul la ora 12.00-12.30, de exemplu, când este minimum de glicemie, persoana nu trebuie să se consume mai mult de 50 de mililitri în timpul mesei.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite