Beneficiile mierii, în funcţie de momentul în care o consumăm

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

De culori, texturi şi gusturi diferite, în funcţie de tipul florilor de la care provine polentul, mierea naturală, indiferent de sortiment, are o serie de principii active benefice sănătăţii. Antioxidanţii, zaharurile, enzimele, vitaminele, acizii organici şi nu numai fac din miere un aliat puternic împotriva multor afecţiuni. Doar de noi depinde să folosim corect acest produs, astfel încât să-i potenţăm calităţile.

“Se spune, şi pe bună dreptate, că mierea este alimentul care vindecă. Şi-a dovedit eficienţa în tratarea tusei şi răcelilor, în general, în ameliorerea şi vindecarea unele boli infecţioase sau bacteriene ale plămânilor. Este un tratament excelent pentru durerile în gât, laringite şi afecţiuni respiratorii, atât de răspândite în această perioadă friguroasă. Mierea este, de asemenea, benefică în tratarea afecţiunilor renale sau gastro-intestinale şi a celor cutanate“, precizează, pentru Adevărul, Anca Tene, specialist în nutriţie şi stil de viaţă sănătos, cofondator al programelor Green Therapy.
 

“Administrată dimineaţa este leac pentru stomac“
 

Pentru cele mai frecvente boli ale stomacului, ulcerul şi gastrita, mierea are efecte terapeutice excelente, în cel de-al doilea caz indicată fiind dizolvarea mierii în apă călduţă. “Administrată dimineaţa, mierea este leac pentru stomac. Se recomandă câte o lingură, cu o oră înaintea micului dejun”, explică specialistul.
 

Suc de morcovi cu miere, pentru vedere 
 

Pentru îmbunătăţirea vederii, specialiştii recomandă adăugarea în sucul de morcovi - un preparat bogat în vitamina A, benefică ochilor -  a unei linguri de miere. Amestecul se va consuma dimineaţa, cu o oră înainte de masă.

În combinaţie cu apă caldă şi lămâie, mierea consumată dimineaţa ajută la curăţarea intestinelor, accelerarea arderii grăsimilor şi purificarea sângelui. 

După prânz, reglează tensiunea
 

De reţinut că mierea naturală are ca efect, spre deosebire de zahărul rafinat, o creştere mai mică a valorilor de zahăr din sânge, mai ales în cazul persoanelor cu diabet zaharat de tip II. Pentru satisfacerea nevoii acestora de a consuma ceva dulce, se poate adăuga în apă sau ceai puţină miere neprelucrată. Doar medicul poate spune însă, de la caz la caz, până la cât poate merge cantitatea zilnică administrată acestor bolnavi. Luată la circa două ore după masa de prânz, mierea normalizează digestia şi tensiunea arterială.


Consumată seara, aduce somnul

Mierea este şi un excelent calmant al emoţiilor şi stresului şi un bun somnifer. Încă din Evul Mediu, cei care sufereau de insomnie apelau la o cană cu lapte călduţ peste care adăugau şi miere. Explicaţia este că, administrată înainte de culcare, mierea are capacitatea de a stabiliza nivelul de zahăr din sânge şi de a contribui la eliberarea melatoninei şi asigurarea rezervei de glicogen până dimineaţa.
 

“Administrată seara, mierea este un veritabil somnifer. Este suficientă o linguriţă de miere într-o cană de ceai de tei sau de muşeţel. Preparatul trebuie consumat cu o oră înainte de culcare”, explică Anca Tene.

Atenţie însă la temperatura ceaiului în care o dizolvăm, pentru că la peste 40 grade enzimele mierii se distrug, ceea ce reduce drastic valoarea terapeutică a produsului. Primăvara şi vara, mai ales, câte o linguriţă, de două, trei ori pe zi, dimineaţa, la prânz şi seara, ne va face, potrivit specialiştilor, mai rezistenţi la alergiile sezoniere la polen.

Consumată tot de câteva ori pe parcursul zilei, în amestec cu suc de ghimbir şi piper negru, mierea ajută şi la ameliorarea astmului bronşic. 

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite